Jort (15) heeft een missie: ‘Rolstoeltennis moet laagdrempeliger’

Jort Verhage

Jort Verhage was pas twaalf jaar oud toen hij, geïnspireerd door zijn neef, alles op alles wilde zetten om een rolstoeltennistoernooi te organiseren in zijn eigen stad Amersfoort.

Als jongste tennisdirecteur, aangemoedigd door beroemde tennisser Jacco Eltingh, is het hem gelukt om in 2016 bij tennisvereniging LTV Lockhorst in Amersfoort zijn eerste rolstoeltennistoernooi te organiseren. In 2017 deed hij dat ook bij zijn eigen tennisvereniging LTV Randenbroek, waar hij ook dit jaar alles op alles zet om het rolstoeltennis op de kaart te zetten.

‘Ik ben altijd bezig met het zoeken naar oplossingen’

Jort heeft zelf geen handicap en zit ook niet in een rolstoel. Zijn affiniteit met tennis is groot, omdat hij zelf al negen jaar tennis speelt. Op school is hij een gedreven leerling met vele creatieve ideeën en een onuitputtelijke energie om zijn missie te volbrengen. “Ik ben altijd bezig met het zoeken naar oplossingen, als ik iets tegen kom dat in mijn ogen beter zou kunnen dan moet ik daar iets mee”, vertelt een enthousiaste Jort.

Tennissen met een handicap

Dat tennissen met een handicap toch heel erg anders is, heeft hij zelf kunnen ervaren tijdens een clinic. Daar voelde hij hoe het is om in een rolstoel te tennissen en leerde hij de vaardigheid om een tennisracket in zijn hand te houden en tegelijkertijd een rolstoel te bewegen. “Een zeer intensieve manier van tennissen”, vertelt Jort. Hij legt uit dat dat ook precies de drijfveer is om zijn missie door te zetten. “Deze sport moet laagdrempeliger worden, door toernooien te organiseren moet het voor deze groep tennissers makkelijker en daardoor ook leuker worden om te tennissen met een handicap”, legt Jort uit. De groep actieve ranglijst van rolstoeltennissers telt in Nederland 100 sporters. Voor zijn toernooi zijn er minstens twintig deelnemers nodig.

Niets weerhoudt Jort ervan om zijn droom na te jagen. Zo moet hij naast sponsoren werven, ook praktische zaken regelen zoals een fysiotherapeut, een rolstoelreparateur, een cateraar, hotelovernachtingen en een hoofdscheidsrechter.

‘Zelfs Jacco Eltingh heeft ter promotie een filmpje ingesproken!’

Het grote enthousiasme van deze jonge Amersfoortse pionier valt op, zelfs bekend oud tennisser Jacco Eltingh heeft een promotiefilmpje ingesproken. Jacco Eltingh, bekend van de herendubbels met Paul Haarhuis, hoopt dat er vele sponsors en deelnemers zich aanmelden.

Paralympisch kampioen Robin Ammerlaan gaf tijdens het toernooi clinics. De wisseltrofee is vernoemd naar zijn overleden vader Koos Ammerlaan, die vele rolstoel tennistoernooien organiseerde. Zijn naam leeft voort in deze prestige prijs, waar het hoogste segment tennissers voor strijden.

Nieuwe missie

Jort bericht mij vlak na ons interview dat er te weinig deelnemers zijn, waardoor het rolstoeltennistoernooi bij LTV Randenbroek helaas niet door kan gaan. Jort laat het er niet bij zitten en is alweer bezig om nieuwe plannen uit te werken voor andere rolstoeltoernooien, met als doel meer deelnemers te trekken.

Als een onuitputtelijke tenniskanon zal Jort zijn sportieve plannen blijven rondstrooien, totdat zijn missie volbracht is. Jort hoopt met zijn stichting BNRL (Bevordering voor rolstoeltennis in Nederland) rolstoeltennis op de kaart te zetten. Wij denken dat Amersfoort zeker nog van hem zal horen!

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier.

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Joëlla, Kelly en Ezgi zijn vrienden voor het leven: ‘Later racen we op onze scootmobiels’”

Joëlla, Kelly en Ezgi zijn vrienden voor het leven: ‘Later racen we op onze scootmobiels’

Ga naar “Amersfoortse Saskia en Viktor zijn al 60 jaar maatjes: ‘We gaan naar Coldplay in Brussel’”

Amersfoortse Saskia en Viktor zijn al 60 jaar maatjes: ‘We gaan naar Coldplay in Brussel’

Ga naar “Jan heeft jouw hulp nodig: ‘Ook jij kan het leven van je buren redden’”

Jan heeft jouw hulp nodig: ‘Ook jij kan het leven van je buren redden’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,89”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,89

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Art of Lines – Flint x KOSMIK”

Art of Lines – Flint x KOSMIK

 • Flint Amersfoort
 • 15 oktober 2022
Art of linesArt of lines

Topper

Ga naar “De Snuffelmarkt”

De Snuffelmarkt

 • Van 3 apr t/m 6 nov
Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • Van 26 mrt t/m 17 dec
Ga naar “Oktoberfest in Amersfoort”

Oktoberfest in Amersfoort

 • Van 7 okt t/m 8 okt
Ga naar “Halloween in Amersfoort”

Halloween in Amersfoort

 • Van 27 okt t/m 30 okt
Halloweenstemming