Van reserve-acteur naar eigen theaterstuk: de Amersfoortse Howard gaat het doen

Hij staat klaar om op het podium te gaan. De hele voorstelling kan hij dromen, elk woord en elke klemtoon van de teksten kent hij, de bewegingen, de dans en zang ook. Hij wacht en wacht in de schaduw van het theater totdat iemand hem nodig heeft, wegens ziekte, ongeval of calamiteiten om de rol over te nemen. Hij is reserve-acteur, wachtend in de coulissen, de kleedkamer of op het toilet, tot de verlossende woorden komen: “Je moet op…” Howard van Dodemont uit Amersfoort komt in de spotlights met zijn meeslepende verhaal over de minder mooie, maar vooral mooie theatermomenten in zijn eerste eigen theatershow ‘De Zittenblijver’. 

Audities

Vele audities heeft Howard van Dodemont uit Amersfoort al gedaan. Vaak resulteerde dat in rollen waar hij met veel plezier zijn passie in kwijt kon. “Ik speelde in veel bekende musicals, zoals de Tweeling, Lion King, Tarzan en Hazes”, vertelt hij. Voor de musical Hazes speelde Howard maar liefst vijf verschillende rollen. “Elke avond moest ik op, 550 voorstellingen lang.” Ook speelde hij in reclamespots en in de televisieseries Baantjer en Goede Tijden. “Nasynchronisatie heb ik ook veel gedaan. Ik heb tekenfilms ingesproken, waaronder de Gruffalo”, vertelt Howard.

‘Ik speelde in veel bekende musicals’

Zijn liefde voor acteren begon al als puber, maar werd serieus toen hij ging spelen bij het amateurtheater van het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek. “De volgende stap was figureren in films en later de regie-opleiding in Amsterdam”, vertelt Howard. “Ik deed auditie voor de toneelschool waar ik op het laatste moment werd afgewezen. Ik was 30 jaar, ze waren bang dat ze mij niet meer genoeg konden vormen voor het vak vanwege mijn leeftijd.” Howard volgde een particuliere toneelopleiding en studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, beide rondde hij met succes af.

Lion King

In zijn carrière werkte hij samen met veel bekende acteurs. “Zo werkte ik als resident-regisseur voor 3 Musketiers, de Musical samen met Tooske en Bastiaan Ragas, Pia Douwes en Henk Poort. Ik kreeg daar veel respect voor hun arbeidsethos. Het was een hele hardwerkende groep die altijd maar doorging, ook als zij zich even niet fit voelden”, vertelt Howard. Ondanks zijn vele mooie rollen ging het echter niet altijd zoals Howard hoopte. “Je doet nooit auditie om reserve te zijn. Soms voelde ik aan dat ik niet bij de eerste cast zou horen”, vertelt Howard. Toch is hij in de musicalwereld gekomen.

‘Ik vond het fantastisch om erbij te horen’

“Ik deed auditie voor de Lion King, wat uiteindelijk resulteerde in de rol van reserve-acteur voor de rollen Scar en Pumba.” Trots laat hij een foto zien waar hij onherkenbaar geschminkt staat te stralen. “Ik vond het fantastisch om erbij te horen”, zegt Howard. “Het is gebruikelijk voor zulke grote producties dat een acteur pas door gaat na zo’n 7 à 8 rondes.” Ook al was hij toen reserve-acteur, veel van zijn tijd mocht hij samenwerken met de auditanten. “Ik hielp hen om zich helemaal in hun rol te kunnen verdiepen.”

Lang wachten

‘Ik zat soms heel lang in de kleedkamer te wachten’

Toch is het leven van een reserve-acteur alles behalve rooskleurig. “Je staat altijd stand-by. Ik bleef meestal in de buurt, kijkend naar mijn scherm van mijn mobiel tot ik de verlossende woorden hoopte te lezen:  “Vanavond moet je op als…”. Vaak bleven we in de buurt van het toneel om maar die feeling te blijven houden met het stuk, de sfeer, alles. Soms, zoals bij de grote producties, was ik te vinden in de sportschool, één van de faciliteiten waar wij dan gebruik van konden maken. Voor sommige rollen moest ik afgetraind zijn. Altijd maar wachten en wachten totdat er iemand zou zijn die mij nodig had. “Ik zat soms ook heel lang in de kleedkamer te wachten…”

‘Iedereen zit in zijn eigen wereldje’

“Je doet er eigenlijk niet toe als reserve-acteur. Iedereen zit echt in zijn eigen wereldje.” Howard blikt nog even terug op een anekdote die in zijn theaterstuk uitvoerig aan bod zal komen. Want, zo zegt hij eerlijk: “Soms ging het ook wel eens heel erg mis.”

Mediacircus

“De perspresentatie voorafgaand aan een productie is één mediacircus”, legt hij uit. “Je bent één van velen. Er wordt taart aangesneden, de acteurs moeten punten scoren bij de media. De reserve-acteurs blijven op de achtergrond en doen gewoon hun werk.” Het is dit thema waar Howard door al zijn ervaringen in de praktijk geïnspireerd is. Hij heeft zijn creativiteit en gevoel gevolgd om erover na te denken, te schrijven en naar buiten te brengen in een eigen theaterstuk.

Enthousiast krijg ik tussen het interview door een verrassende primeur. “Ik krijg net de laatste versie binnen van één van de nummers!”, zegt Howard, terwijl hij op zijn mobiel kijkt. Voordat ik het weet word ik meegenomen door pianoklanken en prachtige teksten in een wereld van een reserve -acteur die wacht totdat hij op mag.

Overdenkingen

Howard weet het gevoel van een reserve-acteur goed onder woorden te brengen in een metafoor: “Het is een soort watertrappelen waarbij ik wacht tot ik kan zwemmen. Je houdt jezelf drijvende en ondertussen verdoe je je tijd…” Deze tijd heeft Howard omgezet in het schrijven van dit persoonlijke theaterstuk. “Ik heb mijzelf steeds op de reservebank laten zetten.” Tijdens zijn overdenkingen vraagt hij zich tot op de dag vandaag af: “Hoe ben ik toch in die kleedkamer terecht gekomen?” In zijn theaterstuk vertelt hij dat het allemaal draait om de keuzes die hij zelf gemaakt heeft. Met zang, monoloog en spel neemt hij de toeschouwer mee op zijn persoonlijke reis naar zijn verleden en is daar zeer openhartig over. De titel ‘De zittenblijver’ refereert naar het niet voldoen aan verwachtingen, het letterlijk blijven zitten. “En het heeft ergens ook wel iets eigenwijs”, zegt Howard.

‘Hoe ben ik toch in die kleedkamer terecht gekomen?’

Een uur duurt het meeslepende verhaal waarin Howard vertelt en zingt. Hiervoor gebruikt hij onder andere teksten die hij zelf 35 jaar geleden schreef. De Amersfoortse acteur en tekstschrijver Pieter Jongsma hielp hem met zijn teksten. “Hij heeft mij steeds een kader gegeven, zodat ik niet in een slachtoffer rol ging.” De Amersfoortse componist en pianist Bas Bons heeft naar mijn verhaal geluisterd en mij geholpen met de muziek. Alexandra van Marken doet de regie. Toen ik haar vertelde dat ik solo wilde gaan spelen was haar reactie direct: ”Ja, die ga ik regisseren.” En zo lijkt alles bij elkaar te komen. “Het is fantastisch hoe iedereen om mij heen meedenkt en meehelpt!  Zelfs in een achtertuin wordt hard gewerkt aan het decor” zegt Howard vol trots.

De première

In maart zullen de eerste try-outs plaatsvinden in diverse theaters in het land. Het zit in de planning dat in het najaar de première van de ‘De Zittenblijver’ in Amersfoort te bewonderen zal zijn. Een Amersfoorter met een uniek verhaal, dat alleen hij kan vertellen omdat dat bij zijn rol past.

Volg al het nieuws over De Zittenblijver via Facebook.

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige keer vertelde zij over Diana, die 27 jaar geleden vanuit Bulgarije naar Amersfoort kwam.

 • Diana uit Bulgarije kwam voor een jaar naar Amersfoort en is nooit meer weggegaan

  Het is 1991 wanneer op een winterse dag Diana met een paar vrienden aan een bar in Bulgarije zit. Ze...

Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

indebuurt Amersfoort is op zoek naar Amersfoorters die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Nomineren maar! Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb”

Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec