Als je hele leven om vrijwilligerswerk draait en je nu gedwongen thuiszit: supervrijwilliger Marlies vertelt

Foto: Niels de Vries

Iedereen in Amersfoort zit netjes thuis. Zo ook Marlies Tjarks, een dame die in Amersfoort bekend staat als ‘de supervrijwilliger’. Een tijdje terug was ze nog Amersfoorter van de week. We zochten MamAmersfoort weer eens op. Hoe is het nu met supervrijwilliger Marlies?

Marlies zet zich al sinds haar schooltijd met veel liefde vrijwillig in voor de inwoners van Amersfoorters. Doordat ze zich volop inzet voor jong en oud, mag ze zich met recht een Supervrijwilliger noemen. Haar vrijwilligerswerk heeft van haar een heuse bekende Amersfoorter gemaakt.

Twee maanden geleden zat haar agenda nog helemaal vol. De PlusBus, wijklunches, Amersfoort Accepteert, spontane bezoekjes bij Amersfoorters die dat goed kunnen gebruiken en vrijwilligerswerk op festivals als Lepeltje Lepeltje en Wildeburg. Door de coronacrisis is bijna alles weggevallen. “Ik verveel me te pletter. Het nieuws van afgelopen dinsdagavond dat de festivals niet doorgaan, is echt om te janken. Begrijp me niet verkeerd, ik besef me volledig waarom we in isolatie zitten, maar mijn agenda is nu weer helemaal leeg”, vertelt Marlies aan de telefoon.

Vorige zomer ging Marlies bijna alle festivals af die in en om Amersfoort werden georganiseerd. “De ene keer om muntjes te verkopen, de andere keer om de artiesten of crew te masseren. Maar tot 1 september zit dat er niet meer in.”

Amersfoort Accepteert

Samen met Amersfoorters Annemarie Degens en Coen Molenveld organiseerde Marlies het evenement Amersfoort Accepteert, waarbij Amersfoorters vooroordelen te lijf gaan, en elkaar op een andere manier leren kennen en accepteren. “Maar dit jaar gaat dat dus niet door. We wilden subsidie aanvragen bij de gemeente, maar dat heeft voorlopig nog geen zin. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar weer oppakken.”

Veel lof

Marlies krijgt veel lof voor haar inzet als vrijwilliger. Zo ook van onze eigen minister-president, die haar bedankte voor al het vrijwilligerswerk dat ze deed.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Niet opgeven

Marlies geeft de hoop niet op. “Ik bied nog steeds mijn hulp aan aan mensen die het nodig hebben. Ik kan voor mensen koken, boodschappen doen of als mensen gewoon even willen kletsen, dan kan ik dat ook. Ik breng momenteel een aantal kleine cadeautjes en bloemen rond, vooral naar de mensen die dat nodig hebben, maar ook naar mensen die ik zelf graag even wil zien. Ik moet af en toe de deur uit om iets te doen.”

De tekst loopt door onder de foto

Marlies tijdens de Juffendag op basisschool Atlantis – Foto: Marlies Tjarks

Ook bij basisschool De Bron in Vathorst zet Marlies zich nog steeds als vrijwilliger in. “Ik maak opnames terwijl ik verhalen voorlees. Dan kan de juf die verhaaltjes weer doorsturen naar de klas.”

En als ze even geen vrijwilligerswerk te doen heeft? “Dan knuffel ik met mijn kat! Volgens mij vindt ze het helemaal geweldig dat ik zoveel thuis ben. Het is leuk als ze naar me miauwt. Ja, of ze bedoelt dat ik op moet zouten, maar dat weet ik niet.”

Kan jij nog een helpende hand gebruiken, of wil je gewoon iemand om even mee te kletsen? Stuur Marlies Tjarks dan een email.

Hoe is het nu met?

In de rubriek ‘Hoe is het nu met?’ spreekt indebuurt bekende en onbekende Amersfoorters die om welke reden dan ook in het nieuws waren. Staat jou één verhaal nog glashelder voor ogen en zou je graag willen weten hoe het met de Amersfoorter in kwestie gaat? Laat het ons dan weten! Dan gaan wij uitzoeken hoe het met hem of haar is. Stuur een mailtje naar de redactie.

Meer lezen?

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort”

De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort

Ga naar “Elk jaar onbekende mensen in haar huis: Hanna doet mee met Gluren bij de Buren”

Elk jaar onbekende mensen in haar huis: Hanna doet mee met Gluren bij de Buren

Ga naar “Een jaar nadat de bomenbeul aanviel: zo gaat het nu met de bomen in Elisabeth Groen”

Een jaar nadat de bomenbeul aanviel: zo gaat het nu met de bomen in Elisabeth Groen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Remia saus van € 2,09 voor € 1,19”

Remia saus van € 2,09 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023