Henneke Hemminga ziet haar klanten opgroeien van ‘ukkiepukkie’ tot student

Aangeboden door Jekel Optiek 23 november 2017

Als je al dertig jaar in de zaak rondloopt en een gezonde interesse hebt in mensen, dan bouw je vanzelf een band op met je klanten. “Ik zie ze voor het eerst als ukkiepukkie. En als ze na hun studie terugkomen naar Amersfoort en zelf een gezin hebben, komen ze weer in de winkel. Dat is leuk om te zien”, aldus Henneke Hemminga van Jekel Optiek. 

Waarom Henneke al dertig jaar tussen de brillen rondloopt? Dat is naar eigen zeggen een ‘raar verhaal’. “Ik wilde eigenlijk vertaler of stewardess worden, omdat ik talen leuk vind.” Dat het toch een baan in de optiek werd, heeft alles te maken met de connecties van haar vader. De familie Hemminga woonde dan wel in Nijkerk, naar de opticien gingen ze in Vught, die werd gerund door een vriend van haar vader. “Daar keek ik altijd mee in de werkplaats. Hij stimuleerde me om eens naar een open dag van de opleiding optiek te gaan kijken.” En zo geschiedde.

Op huisbezoek

Als achttienjarige stapte Henneke naar binnen bij Jekel Optiek, die, ondanks dat ze het in 2004 volledig overnam, nooit van naam is veranderd. “Moet ik dan mijn eigen naam boven de voordeur hangen? Ben je gek.” De nuchtere Henneke liet de boel in 2015 rigoureus verbouwen, zodat er nu twee voordeuren in het pand zitten. Ze voelt zich er als een vis in het water, zo tussen de brillen, lenzen en de klanten. Soms trekt ze er echter ook op uit, naar het verzorgingstehuis. “Als mensen het huis niet meer uit kunnen, dan nemen we de brillen en meetapparatuur gewoon mee”, vertelt ze enthousiast.

“Als ik later oud ben, hoop ik ook dat iemand me op komt halen”

“We halen de senioren ook wel eens op en brengen ze weer thuis, dat vinden ze prachtig. Het is een uitje voor ze. Ik kom geregeld om een bril bij te stellen, maar dat blijkt bij aankomst niet te hoeven. Ze vragen dan wel of ik een kopje koffie meedrink, dat is toch heerlijk.” Het is de persoonlijke aandacht die Henneke graag geeft aan haar klanten. “Iedereen heeft daar behoefte aan, zowel jong als oud. Als ik later oud ben, hoop ik ook dat er iemand is de me op komt halen.”

Collectie van Jekel Optiek

Het grote voordeel van langsgaan bij de optiek, is natuurlijk dat je de bril even kunt passen om te zien of hij wel echt staat. “Dat is gewoon niet mogelijk met een plaatje van internet”, aldus Henneke. Diederik, de linker- en rechterhand van Henneke, beaamt haar verhaal. “Je wil wel een bril die goed zit.” Ben je geen fan van brillen? Contactlenzen hebben ze natuurlijk ook bij Jekel, waaronder multifocale, welke een goed alternatief zijn voor een leesbril. “Je merkt dat voor veel mensen de aanschaf van een leesbril best een stap is”, aldus Diederik. “Die multifocale contactlenzen verkopen we dan ook steeds vaker. Daarmee hoeven mensen niet steeds hun bril op en af te zetten.” Diederik werkt inmiddels tien jaar bij Jekel en als het aan Henneke ligt, zien ze elkaar nog wel even. “Ik heb zijn telefoonnummer, dus als ik bejaard ben, dan weet ik hem te vinden.”

 

Jekel Optiek opticiens

vandaag gesloten

Leusderweg 88-90, Amersfoort

Bekijk meer:opticiens