Hebbe d’Inge op Emiclaer gaat haar deuren sluiten

Een van de leukste winkels van Emiclaer sluit haar deuren. De winkel die terecht Hebbe d’Inge heet, want oh wat worden we hebberig van al die mooie spulletjes die deze winkel zo uniek maakt. Tot het najaar kan de liefhebber nog genieten van de winkel en leuke kortingen, daarna sluiten de deuren. “Waarom”, is een veel gehoorde vraag de laatste tijd.

Het begin

Het was in 2005 toen Hebbe d’Inge werd geboren in het plaatsje Spakenburg. Een klein pand met alleen maar bijoux. Lisette, de dochter van de eigenaresse Inge, studeerde in die tijd nog rechten, waardoor ze alleen in de weekenden werkte. “Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de winkel”, aldus Lisette. “Na mijn afstuderen twijfelde ik wat ik wilde gaan doen. Ik had mijn diploma en titel op zak en altijd eigenlijk gedacht dat ik advocaat wilde worden. Theorie was echter leuker dan de praktijk. Mijn ouders vroegen mij toen: ‘Waarom stap je hier niet in?’ en dat is uiteindelijk heel goed bevallen”, vertelt Lisette. Na full-time ervaring in de winkel te hebben opgedaan kreeg zij de verantwoordelijkheid over de hele winkel.

Waarom beginnen we niet een Hebbe d’Inge?

Lisette, de eigenaar van Hebbe d’Inge

“Mijn ouders zijn altijd al ondernemers geweest en mijn moeder wilde graag iets voor zichzelf, waarop mijn vader al snel zei: ‘Waarom beginnen we niet een Hebbe d’Inge?'” En zo gebeurde het dat zij op zoek gingen naar een ieniemienie pandje in Spakenburg. “Later is Hebbe d’Inge naar Amersfoort gegaan om in een grotere winkel veel verschillende merken te kunnen verkopen.” Ook in de Langestraat zat ooit een winkel van Hebbe d’Inge, deze heeft al eerder haar deuren gesloten.

Stoppen

Ik zit aan de kleine toonbank als ik een klant binnen hoor komen met de vraag: “Waarom?” Dat is de meest gestelde vraag die Lisette en haar collega’s de laatste tijd te horen krijgen. Een tekst die ingelijst op de toonbank staat, legt in liefdevolle woorden uit waarom de winkel gaat stoppen:

“De voornaamste reden zijn de veranderingen in de detailhandel. Daarbij loopt het huurcontract af en dan sta je voor de beslissing, tekenen wij vijf jaar erbij of niet. Uiteindelijke hebben we de conclusie getrokken dat het mooi is geweest. In ieder geval willen we tot het najaar open blijven. Gaan we ook gewoon naar Parijs om weer met leuke spulletjes terug te komen. Dat blijft en natuurlijk zullen er ook mooie aanbiedingen te vinden zijn. Exact de datum noemen blijft lastig, het een en ander is afhankelijk van de nieuwe huurder, wie weet is er wel een uitloop tot 2020 mogelijk.”

Klanten

“De voornaamste reacties van klanten op ons vertrek is heel lief”, zegt Lisette. “Ik ga jullie zo missen”, is wat de klanten het meeste zeggen.” Begrijpelijk, want het was een van de meest unieke zaakjes in winkelcentrum Emiclaer.

“Op ons hoogtepunt werkten we samen met maar liefst 70 leveranciers!”

“Met de jaren hebben we veel geleerd, je hebt een visie en die moet je steeds aanpassen. Op ons hoogtepunt werkten we samen met maar liefst 70 leveranciers!” zegt Lisette trots. “Het leukste vind ik de inkoop en het ontdekken van nieuwe dingen, het op zoek gaan naar nieuwe leuke merkjes. Dat zal ik ook het meeste gaan missen.”

Toekomst

Over haar nieuwe toekomst zegt Lisette het volgende: “Ik ga of werken in de juridische sector of voor een groot modebedrijf. Op dit moment ben ik aan het oriënteren waar mijn nieuwe uitdaging zal zijn.” Haar moeder vindt het heerlijk om op haar kleinkinderen te passen en vond het daarom ook fijn om destijds de winkel over te dragen aan haar dochter. “Op deze manier hebben we het goed geregeld, ik werk hier en zij past op mijn twee kinderen”, voegt Lisette toe.

Tussen ons interview door zie ik hoe Lisette met veel geduld en vriendelijkheid elke klant helpt. Ik neem een slok van mijn chocothee. “De lievelingsthee van mama”, zegt Lisette. Het kan ook niet anders dan dat deze thee een goede smaak heeft. Ik lees het toepasselijke citaat op mijn theezakje: people who love are compassionate. Voor Lisette komen er spannende tijden aan. Over vier weken zal zij de sleutel krijgen van haar nieuwe huis is Vathorst. Symbolisch ook, als een sleutel naar een nieuw begin.

Boeddha

Tot slot valt mijn oog op de Boeddha die met handen gevouwen de winkel aanschouwt. “Deze Boeddha hebben we gekregen tijdens de opening van deze winkel en zit al negen jaar te chillen op deze plek”, vertelt Lisette. Ze loopt naar de Boeddha en op een papiertje dat aan de onderkant geplakt zit staat de tekst: “Huisboeddha, niet te koop…”

Meer van gastredacteur Amanda

 • Hannie is operazangeres: ‘Ik ben een theaterdier in hart en nieren’

  Hannie Slingerland is zangeres, coach en dirigent. Samen met haar man René vormt zij een artistiek en muzikaal team in...

Hebbe D’Inge

Emiclaerhof 42, Emiclaerhof 42 Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Hebbe D’Inge

Emiclaerhof 42, Emiclaerhof 42 Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb”

Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Kerstmarkt bij Brinkhorst”

Kerstmarkt bij Brinkhorst

 • Natuurboerderij De Brinkhorst
 • 21 december 2022
Ga naar “Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal”

Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal

 • De Mannenzaal
 • Van 23 dec t/m 24 dec
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • Van 18 dec t/m 24 dec