Hannie is operazangeres: ‘Ik ben een theaterdier in hart en nieren’

Hannie Slingerland is zangeres, coach en dirigent. Samen met haar man René vormt zij een artistiek en muzikaal team in Amersfoort. Met trots vertelt Hannie dat ze op zeer korte termijn gaan beginnen met een nieuwe productie, namelijk hun eigen jubileumvoorstelling. “We geven inmiddels tien jaar operacursussen en willen iets groots doen”, zegt Hannie.

Hannie Slingerland startte in 2009 met haar man René Melisse met het geven van operacursussen in Amersfoort onder de naam Incanto. René is grimeur en costumier. “Hij doet de aankleding, grime en kostuums en ik doe het muzikale deel” vertelt Hannie. Dat hun bedrijf in Kattenbroek Incanto (‘betovering’) heet, begrijp ik goed als Hannie mij de foto’s laat zien van diverse presentaties in prachtige historische kostuums. Je voelt de passie waarmee zij beiden hun vak uitoefenen. “Soms maken cursisten zelf ook kostuums en staat onze huiskamer ineens vol met naaimachines” lacht Hannie.

Opera

Na het conservatorium kwam haar passie voor opera al snel naar voren. “Uw stem is uitermate geschikt voor opera”, werd er gezegd. “Toen ik vijf was zat ik al op een kinderkoor, daarna heb ik op nog vele koren gezeten”, vertelt Hannie.

‘Opera is echt een topsport’

“Ik vergelijk een rol in een opera met de Olympische Spelen, het is echt een topsport”, legt Hannie uit. “Soms speel je bijna vier uur achter elkaar en dan kan het zomaar zijn dat je drie kilo lichter bent na de voorstelling.” Dat men fysiek goed moet kunnen presteren is dus duidelijk, maar toch maakt Hannie geen onderscheid in leeftijd. “Iemand van 80 jaar kan soms nog een zeer geschikte stem hebben! Een stem is tijdloos.”

Idomeneo

Het was 25 jaar geleden dat Hannie voor het eerst in aanraking kwam met de opera “Idomeneo” van W.A. Mozart. Deze was toen bewerkt door Frank Groothof. Frank werd bekend door zijn rol als Frank in Sesamstraat en door de vele operabewerkingen voor kindertheaterproducties en familievoorstellingen die hij maakt. “Op de een of andere manier komt deze opera steeds weer terug in mijn leven”, vertelt Hannie. Ze heeft dan ook niet lang na hoeven te denken over de keuze van hun jubileumopera en wilde graag een opera van Mozart. “Ik wist vrij snel dat dat Idomeneo zou gaan worden.”

‘Er zitten maar liefst negen koren in’

Dat de keuze is gevallen op een wat minder bekende opera vindt Hannie juist erg leuk. Het verhaal gaat over Idomeneo, de koning van Kreta, die gedwongen wordt zijn zoon op te offeren. “Er zitten heel veel koren in, maar liefst negen. Dat vind ik erg mooi” zegt Hannie. Haar enthousiasme over dit bijzondere jubileumstuk is voelbaar.

Vergevorderde amateurs

“Het gaat een productie worden, met, voor en door vergevorderde amateurs. Na totaal 15 cursusavonden willen wij deze opera opvoeren voor publiek. Om dit te kunnen realiseren wordt de opera bewerkt tot een korte versie van anderhalf uur en zal er een verteller aanwezig zijn. De orkestpartijen worden bewerkt voor blazersensemble en piano”, vertelt zij. Hannie gaat zelf het stuk dirigeren. De rol van verteller wordt vertolkt door zanger en acteur Yonathan van den Brink. Hij zal ‘la voce’ – de stem uit de hemel – zijn. “Bijzonder aan zijn verhaal is dat hij na het zien van de bewerkte versie van Idomeno door Frank Groothof gefascineerd raakte door deze opera. Hij is na het zien van het stuk zelfs operazanger geworden.”

Jubileum voorstelling

Naar verwachting zal de jubileum voorstelling van Idomeneo Incanto op 12 en 13  oktober uitgevoerd worden. Ondertussen kijken ze uit naar de perfecte locatie. Tot slot vraag ik of ze kan omschrijven wie Hannie Slingerland is. Er valt even een serene stilte waarna Hannie vertelt: “Ik ben een theaterdier in hart en nieren, echt opera. Ik ben vooral veel bezig met het lichaam als instrument. Gewoon alleen met je stembanden en met techniek de zaal vol zingen. Dat is ook precies de manier waarop ik les geef. Ik heb een passie voor de menselijke stem en een fascinatie voor puur natuur. Vooral wat je als mens kunt doen met je stem, en hoe je weer met die stem andere mensen kunt raken…”

Hier lees je meer over Hannie.

Meer verhalen uit de stad:

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige keer vertelde zij over Howard, die binnenkort de première van zijn eigen theaterstuk beleeft.

 • Van reserve-acteur naar eigen theaterstuk: de Amersfoortse Howard gaat het doen

  Hij staat klaar om op het podium te gaan. De hele voorstelling kan hij dromen, elk woord en elke klemtoon...

Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

indebuurt Amersfoort is op zoek naar Amersfoorters die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Nomineren maar! Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb”

Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec