Haarstyliste Marjon bleef trouw aan haar passie en opende haar eigen salon

Marjon Traa (34) was pas veertien jaar toen ze als “wassmurf” kwam werken in de kapsalon bij het Julianaplein in Amersfoort. Een snuffelstage waarvan zij toen nog niet wist dat dit het begin was van een succesvolle carrière als haarstyliste. Altijd is ze onzeker geweest totdat Marjon leerde waar het in het leven om draait en waar zij met haar talenten écht geknipt voor is…

“Ik heb altijd hard gewerkt als kind” vertelt Marjon. Haar ogen glinsteren als ze vertelt over het meehelpen bij haar vader. “Hij was een hobbyboer. Ik vond het heerlijk om in mijn overall rond te lopen tussen de koeien en in de moestuin en om muisjes te redden” vertelt Marjon. Al was het resultaat van haar eerste hulp slechts van korte duur. Het muisje had, zo vertelt Marjon, nadat het pootje ingespalkt was nog maar één dag geleefd.

“Of je gaat dieren redden of mensen mooi maken…”

“Of je gaat dieren redden of mensen mooi maken” had haar vader haar voorgesteld. “Mijn vader vertelde het mij zo niet romantisch” vervolgt Marjon, “Met dieren redden verdien je geen geld, kun je beter kapper worden”, zei haar vader stellig. Marjon legt uit dat ze het artistieke en creatieve altijd in zich heeft gehad. “Ik vond het altijd al heerlijk om te schilderen, te stijlen en iets met haar te doen.”

Eerste werkervaring

Tijdens haar snuffelstage bood kapsalon Jeunesse Marjon een baan aan. Een kappersopleiding van drie jaar volgde. “Het was een combinatie van werken en de opleiding volgen”, zegt Marjon. “Daarnaast gaf Yvonne, de eigenaresse van kapsalon Jeunesse, ook vele trainingen. “Van Yvonne heb ik het kappersvak geleerd”, zegt Marjon vol trots. De eerste werkervaring werd er een van 21 jaar. Zo lang werkte zij op deze gezellige plek, waar dit unieke team jarenlang uit dezelfde collega’s heeft bestaan.

De uitdaging

Eind vorig jaar kwam er een ommekeer. De voor veel Amersfoorters bekende kapsalon Jeunesse kwam naar buiten met de mededeling dat ze haar deuren zou sluiten, maar dat er voor de klanten andere deuren open zouden gaan. Hun vertrouwde kapsters gingen bij andere salons werken of begonnen een eigen salon. “Daar kwam mijn onzekerheid om de hoek kijken, zal ik doorgaan of niet?” vroeg Marjon zich toen af. Haar negen jaar oude zoon Justin gaf uiteindelijk de doorslag dat Marjon toch echt voor zichzelf verder moest gaan. “Mama, je kunt het toch gewoon proberen of het lukt en anders doe je toch gewoon iets anders?”

Trots

Niet alleen Justin is trots op zijn moeder. Maar liefst 95% van de vaste klanten van Marjon zijn met haar meegegaan. “Die andere 5% is te oud, die kunnen hier de trap niet meer op” zegt Marjon met een lach en een knipoog. Humor heeft ze altijd erg belangrijk gevonden. “Het beste medicijn tegen alles” lacht ze.

“De oude spiegels laten mij weer thuis voelen tussen alle veranderingen”

Marjon wist dat als ze zou gaan solliciteren bij een andere kapsalon, ze op zoek zou blijven zijn gegaan naar een Yvonne, Hester, Irma of Suzan, haar ‘oude’ trouwe collega’s. “Jeunesse is voor mij familie” zegt ze trots. De prachtige oude spiegels uit het gesloten pand, hangen nu weer in haar eigen kapsalon. “Het zorgt ervoor dat ik mij thuis voel tussen al die grote veranderingen.” Dat Marjon vooral altijd aan anderen denkt, blijkt maar weer eens als ze haar salon omschrijft als vertrouwd, huiselijk en positief. Precies dat vindt ze belangrijk, haar vaste klanten moeten zich thuis voelen. “Ik wil dat mijn klanten zich helemaal op hun gemak voelen hier bij mij in de salon.”

Eigen salon

De salon van Marjon is gevestigd in het huis aan de rand van het Schothorsterbos, waar ze samen met haar zoontje Justin, vriend Stephan en zijn zoon Damon (9) woont. “Iedereen heeft mij ontzettend geholpen, vooral mijn ouders om van twee kamers één mooie salon te maken” zegt Marjon dankbaar. De styling deed ze zelf en een mooi eigen logo liet ze ontwerpen.

Verhalen

In alles straalt de passie van Marjon voor haar vak. “Het mooiste zijn toch wel de verhalen van mijn klanten, velen nemen mij in vertrouwen of vertellen alles gedetailleerd omdat ik blijkbaar alles mag weten”, zegt Marjon lachend. “Ik heb door de vele gesprekken vooral geleerd dat iedereen zo zijn eigen uitdagingen heeft in het leven.”

Het creëren van een eigen salon heeft voor Marjon ook een mooie persoonlijke ontwikkeling met zich meegebracht. “Het idee dat ik nu mijn vertrouwde klanten in huis haal, maakt dat ik mij zelf minder kwetsbaar voel.” En al vind ik stijlen en alles wat daarbij komt kijken heerlijk om te doen, met de jaren mee heb ik geleerd dat het vooral de liefde voor de mens is waar het allemaal om draait…”

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige keer vertelde zij over Eugène, die niet alleen verliefd werd op Ria, maar ook op Amersfoort.

 • Eugène werd verliefd op Ria en op de keistad: ‘Voor mijn liefde verhuis ik naar Amersfoort’

  Na een bijzondere kennismaking via een datingsite, hebben Ria (49) en Eugène (48) opnieuw liefdesgeluk gevonden. Na de eerste kennismaking met...

Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

indebuurt Amersfoort is op zoek naar Amersfoorters die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Nomineren maar! Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb”

Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Kerstmarkt bij Brinkhorst”

Kerstmarkt bij Brinkhorst

 • Natuurboerderij De Brinkhorst
 • 21 december 2022
Ga naar “Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal”

Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal

 • De Mannenzaal
 • Van 23 dec t/m 24 dec
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • Van 18 dec t/m 24 dec