Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De favorieten van stadsgids Inge Vos: ‘hier zit wel een plek tussen die niet heel Amersfoort kent’

Door Melt Pels 19 september 2020

Heb je weleens een wandeling gemaakt met de Amersfoortse Gidsen? Ook als je denkt dat je alles van Amersfoort al weet, is dat een aanrader. Wij schrijven elke week over de favoriete plekjes van een bekende Amersfoorter en deze week hebben -ook wij- weer nieuwe plekjes leren kennen. Deze week vertelt Amersfoortse gids Inge Vos over haar favoriete plekken in de binnenstad!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Als je door de binnenstad loopt, zie je soms een vriendelijke dame met een fel oranje jasje door de straten wandelen. Meestal wordt ze dan gevolgd door een groepje mensen die aandachtig naar haar verhalen over de geschiedenis van Amersfoort luisteren. Die dame is beter bekend als Inge Vos! Wie kan je nou beter om verborgen pareltjes vragen, dan een Amersfoortse gids?

Het is een drukke maand voor de Amersfoortse Gidsen. Inge’s dagen staan volledig in het thema van rondleidingen. Ondanks haar tour door Leerhotel het Klooster, twee tours door de binnenstad en de culinaire vaartocht van de Waterlijn, weet ze een half uurtje tijd voor ons vrij te maken.

“Ik heb goed over nagedacht over mijn plekken, en ik durf te zeggen dat hier vast nog wel een plek tussen zit, die nog niet heel Amersfoort kent”, vertelt Inge.

Amersfoort kalender kalender van Amersfoort
Foto: Charella Hulsbosch

De Monnikendam

Foto: indebuurt Amersfoort

“Veruit mijn favoriete restaurant is Monnikendam. Het restaurant zit op een prachtige historische plek, in een oude waterpoort. Als je dan boven het water in zo’n boogje zit, klopt de setting helemaal”, vertelt Inge. Ook het eten scoort veel punten bij de gids. “Richard, de chef, weet precies wat hij voor me moet maken. Je kunt vanaf een menukaart bestellen, maar ik vraag vaak of hij iets lekkers voor me wilt bereiden. De kunde waarmee hij smaken weet te combineren is echt fantastisch.” Inge heeft zelf ook een handje van het koken. “Als ik naar een restaurant ga, wil ik niet iets bestellen dat ik zelf ook kan maken. Je zal me niet snel in een pizzeria zien zitten.”


Meer over De Monnikendam ontdekken?

De Monnikendam restaurants en horeca

Gesloten18:00 - 00:00

Plantsoen Oost 2, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

IJs van Vitelli

Vitelli
Bron: Facebook IJs van Vitelli

Na een lange dag gidsen, strijkt Inge graag neer bij de ijsbar aan de Kwekersbrug. “Je kunt daar goed bijtanken, snap je”, grapt Inge. Jeroen, de eigenaar, is zelf gaan experimenteren met smaken. “Hij is constant op zoek naar nieuwe smaken en maakt al dat ijs zelf. Dat vind ik echt cool.” Inge’s favoriete ijssmaak is echter niet bij IJs van Vitelli te koop. “Die maakt hij wel, maar wordt alleen verkocht door Sweet Sisters in de binnenstad. Dat is rozenijs.” Gelukkig heeft Vitelli nog meer smaken waar Inge dol op is. “Mijn tweede favoriet is blauwe karamel. Hij kleurt dat ijs met natuurlijke producten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je allemaal chemische kleurstoffen binnenkrijgt.”

“Jeroen heeft liefde voor zijn product. Dat proef je.”


Meer over IJs van Vitelli ontdekken?

IJs van Vitelli ijssalons

Vandaag gesloten

Kwekersweg 7, Amersfoort

Bekijk meer:ijssalons

Leusderheide

Foto: Google Maps

De Leusderheide ligt officieel niet in Amersfoort. Gelukkig is de Leusderheide vanuit Amersfoort makkelijk te bereiken met de fiets of met de auto. “Het is een stuk grond dat ze nu langzaam steeds meer inrichten. Er is een vogelplas gemaakt en heeft volgens mij de mooiste heidevelden van Amersfoort.” In hun vrije tijd proberen Inge en haar man Harald het vogelspotten op te pakken. “De vogels zien, lukt ons nog niet echt. Maar we hebben een app die de geluiden van de vogels herkent.” De app heet Birdnet. “Die vertelt ons dan dat we aan het luisteren zijn naar een tureluur. Historische feitjes onthoud ik prima, maar vogelgeluiden blijven toch lastig.”

De Kuiperij

Foto: Inge Vos

In de Hellestraat zit een kleine ambachtelijke werkplaats verscholen. “In 2015 werd het pand gerestaureerd en nu hebben wij als gidsen daar een sleutel voor gekregen voor rondleidingen. De Kuiperij is echt een bijzondere plek, omdat je niet verwacht dat er in de Hellestraat iets te beleven valt.” Wie tijdens een rondleiding door de Kuiperij wandelt, kijkt meestal zijn of haar ogen uit. “We horen zo vaak dat mensen niet hadden verwacht dat er zo’n groot erf in een klein oud steegje zou zitten. Het is echt een voorrecht om daar te mogen gidsen.”

The Little Shop of Colours

Little shop of colours
Foto: Little Shop Of Colours

Tegenover de Waterlijn zit een klein excentriek winkeltje. “Ik weet dat ik als gids altijd in oranje loop, maar als burger ben ik dol op heel veel andere kleuren. Bij The Little Shop Of Colours hebben ze echt een enorm assortiment aan toffe kleren die je normaal alleen online kunt bestellen.” De winkel wordt gerund door moeder en dochter. “Ze weten daar precies waar ze het over hebben als ze je helpen met het uitzoeken van een nieuwe outfit. En hun slogan vind ik ook zo geweldig: Life’s too short to wear boring clothes.”


Meer over The Little Shop of Colours ontdekken?

The Little Shop of Colours kledingwinkels

Vandaag gesloten

Krommestraat 12, Amersfoort

Bekijk meer:kledingwinkels

Lees ook:

Favorieten van Clemens: ‘Wie wil er nou niet tegenover zijn stamkroeg wonen?’

Ken je dat ene festival in Amersfoort, dat tijdens de coronacrisis wél doorging? Je weet wel... Het ...

Favorieten van Laurens Olieman: ‘Ik heb nog nooit de vijfde ronde gehaald’

Varen zit er nu even niet in voor Laurens Olieman. De eigenaar van de Inspiratieboot ziet het nog ni...

Favorieten van Rens: ‘Ik krijg spontaan zin in een biertje van zeventig euro’

Hij is de bedrijfsleider van de oudste kroeg van Amersfoort en menig stadsgenoot heeft hier weleens ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.