De favorieten van Anneke: ‘Dit zijn de tips die ik gasten van B&B de Robbedoes geef’

Elke week vragen we een Amersfoorter om zijn of haar favoriete plekken in de binnenstad. Misschien ken je Anneke van Woonschip Robbedoes, of heb je ooit eens in haar bed & breakfast overnacht. Deze enthousiaste Amersfoorter leeft en ademt de keistad en tipt ons haar favoriete adresjes die elke Amersfoorter een keer moet bezoeken.

Anneke en haar man zijn geen geboren Amersfoorters. “We wilde eigenlijk niet in een grote stad wonen”, vertelt Anneke. “Maar vanaf het moment dat we hier aanmeerden, voelde het als thuiskomen.” Vanuit haar Bed & Breakfast tipt ze toeristen over haar favoriete plekjes in de binnenstad. “Soms komen mensen daarna terug om mij te overtuigen dat de tip die ik ze gaf écht heel goed was”.

Foto: Anneke Robbertsen

Woudenberg

Anneke vindt zichzelf geen stadsmens. “Ik kom oorspronkelijk uit Woudenberg. Maar Amersfoort is eigenlijk een heel erg groot dorp.” Het schip van Anneke is dan ook 21 meter ingekort zodat ze gebruik kon maken van de ligplaats aan de Eem. “We zien hier van alles langsvaren, dat maakt het zo leuk hier. En als de fietsboot langs vaart, klim ik altijd de keuken uit het dek op om even te zwaaien.”

VINT

“VINT is een vintage winkel en ligt vlakbij het schip. Het is een soort grote hal met kleine shopjes erin.” Anneke is zelf helemaal gek van spullen met jaren ’60 stijl. “Het bed & breakfast is helemaal in die stijl gezet. Ik ga er alleen al naartoe om inspiratie op te doen. VINT is een hippere versie van de kringloop. Ik kom er altijd naar buiten met een brede glimlach en bomvol inspiratie.” Door de aparte winkeltjes in VINT is er voor ieder wat wils. “Je valt van de ene sfeer in de andere. Ik ben dol op hergebruikte dingen en maak ook veel spullen zelf. Dat doen ze ook bij VINT.”

VINT

Nijverheidsweg-Noord 74, 3812 PM Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Kringloopcentrum Amersfoort/Leusden

“Oke, misschien val ik hier in de herhaling, want de Kringloopwinkel is nét zo leuk als VINT.” Anneke komt bijna elke week wel een keer bij de kringloop. “En elke keer als ik naar binnen wandel, hebben ze weer nieuwe spullen. Wat ik zo fijn vind is dat het hier zo lekker is opgeruimd. Er zijn zoveel kringlopen die niet half zo overzichtelijk zijn als deze. Ze hebben altijd alles netjes gesorteerd, hebben een paar creatieve hoekjes met spullen die ze zelf maken.” Anneke is dol op deze hoekjes. “Ik wordt vaak verrast door het leuks dat ze in die hoekjes hebben gemaakt. In de kringloop heb je voor een habbekrats enorm veel leuke dingen.” De waterbewoner heeft wel één regel als het om kringlopen gaat: “Ik moet vooraf weten wat ik ermee wil doen. Anders heb ik straks een  opslag vol met spullen waar ik vervolgens niks meer mee doe.”

Deze zondag kun je bij de Kringloop genieten van éxtra veel vintage fashion!

Kringloopcentrum Amersfoort – Leusden

Zwaaikom 21, 3812 PS Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Spektakelwonen

Foto: Anneke Robbertsen

“Spektakelwonen, alleen het woord zegt het al”, begint Anneke. “Ik ben hier vrij  recent voor het eerst geweest. Zij volgde Robbedoes op Instagram, dus ik volgde ze terug. Toen ik daar aankwam, ontdekte ik hoe leuk de spullen eigenlijk zijn die ze verkopen.” Anneke wandelde naar binnen op een dag waarop de winkel eigenlijk gesloten is. “Gelukkig was de eigenaar in de hal. We raakte in gesprek en kwamen erachter dat we stiekem wederzijdse fans zijn op social media”, Anneke lacht. “Als je binnen bij Spektakelwonen bent, val je van de ene in de andere verbazing. Hij verkoopt dingen die je niet in een ‘normale’ meubelwinkel ziet staan. Maffe, gekke dingen, die echt heel erg creatief zijn.”

Een van de voorbeelden die Anneke noemt is een grote stenen panther. “Levensgroot. Ik zou het zelf niet in mijn huis zetten, maar van gekkigheid is het juist heel gaaf. Ze hebben soms foeilelijke dingen die juist doordat ze foeilelijk zijn, heel erg leuk worden. Daar krijg ik energie van, ik ga voor die bijzondere artikelen speciaal hierheen. Soms om iets te kopen en soms om gewoon even te kijken.”

Spektakel Wonen

Chromiumweg 10, 3812 NL Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

De Eemhaven

Anneke zit in het bestuur van Stichting Vrienden van de Eemhaven. Zij houden zich bezig met de invulling van het gebied rondom rivier de Eem. “Ik vind het belangerijk dat de Eem de aandacht krijgt die het verdient. Ik wil niet over 15 jaar terugkijken en denken had ik maar wat meer gedaan.”

Rock City Brewpub

Foto: Anneke Robbertsen

“Ook dit is weer zo’n tip die ik vaak aan mijn gasten geef. Ik ben laatst nog naar Rock City geweest voor een aantal biertjes. Ze hebben tegenwoordig een drive-thru waar ik met de fiets doorheen ben gegaan. Dat is een bijzondere ervaring kan ik je vertellen.” Naast het lekkere bier, geniet Anneke ook van de maaltijden die Rock City verzorgd. “We bestellen best vaak eten om thuis op te eten. Ik ben dol op de Fish & Chips en verliefd op de Pulled Pork burger. Ik heb nog nooit een andere plek gevonden waar de pulled pork zó lekker is als bij Rock City.”

Rock City Brewpub

Mijnbouwweg 15, 3812 GT Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

RAUW

Foto: Anneke Robbertsen

“Wat ik zo leuk vind aan RAUW, is dat als ik mijn gasten uitleg dat ze daar moeten eten, ze altijd een beetje vreemd kijken. Ik denk dat dat door de naam komt.” Het restaurant op de Isselt heeft een robuuste, roestige uitstraling. “De aankleding, het bijzondere eten en het personeel maken het helemaal af. Ik denk dat veel gasten een beetje een drempel voelen om daar naartoe te gaan. Geen zorgen, het vlees is écht niet allemaal rauw. Sterker nog, ze hebben er ook vegetarische opties!” Anneke moet wel één ding bekennen: “Ik ben al te lang niet bij RAUW geweest, ik moet binnenkort weer eens langsgaan. Kijken wat voor lekkers ze nu weer op het menu hebben.”

Restaurant RAUW

Kaliumweg 8, 3812 PT Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Fietsboot de Eemlijn

Foto: Anneke Robbertsen

“De Eemlijn draag ik een warm hart toe”, begint Anneke. “Tijdens het vaarseizoen komen ze elke dag langs. We hebben inmiddels een nonverbale afspraak dat we naar elkaar zwaaien als ze langskomen. Het is erg grappig, ik hoor ze wel vaker vertellen dat we het schip 21 meter korter hebben gemaakt voor de ligplaats in Amersfoort.” Anneke heeft de vrijwilligers van de fietsboot ook aan boord gehad voor een kennismaking. “Soms als ik ze in de verte hoor aanvaren, kom ik als een soort Koekkoeksvogeltje uit het schip om even te zwaaien.”

Eemlijn

Grote Koppel, 3812 PH Amersfoort

Meer informatie

EemSUPPEN

Foto: Anneke Robbertsen

“Tuurlijk, dûh, ze liggen recht tegenover me”, Anneke kan bijna niet geloven dat ze haar buren niet eerder heeft benoemd. “Hester is een ongelooflijk enthousiaste SUPleraar. Ze helpt mensen die voor het eerst willen SUPpen, geeft ze les en als je dat wil, dan supt ze gezellig mee.” Hester is sinds afgelopen zomer gestart met het EemSUPPEN en is de afgelopen tijd erg druk geweest. “Onze gasten die daar sups huren, komen terug met een grote glimlach. Vanuit het schip zie je ze eerst met knikkende knietjes op een SUP klimmen. Als ze na een halfuur terugkomen, staan ze ineens heel vier op de plank en gaat het mega goed. Oké, soms hoor je een plons en hard gelach, dan is er weer een in de Eem gevallen.”

Wil jij Amersfoort vertellen over jouw favoriete plekken in de stad? Geef je dan op!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Favorieten van

Ga naar “Favorieten van Barbara: ‘Nijtmans heeft de lekkerste bokkepoten die er zijn’”

Favorieten van Barbara: ‘Nijtmans heeft de lekkerste bokkepoten die er zijn’

Ga naar “Leuk volgens Manon: ‘Mijn werkdagen bij Boekhandel Veenendaal zijn nooit hetzelfde’”

Leuk volgens Manon: ‘Mijn werkdagen bij Boekhandel Veenendaal zijn nooit hetzelfde’

Ga naar “Favorieten van Sandra: ‘De winkel ziet er hetzelfde uit als toen ik er als klein meisje kwam’”

Favorieten van Sandra: ‘De winkel ziet er hetzelfde uit als toen ik er als klein meisje kwam’

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Kamp 72
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Burgerme

Nu gesloten

Ga naar “Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys”

Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys

 • Arnhemsestraat 1-3
 • Cafés
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Iki Sushi”

Iki Sushi

 • Leeghwater 23
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Wintercheck van € 29,95 voor € 9,95”

Wintercheck van € 29,95 voor € 9,95

 • De Garage Amersfoort
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Blokker badjas Cosy € 14,99”

Blokker badjas Cosy € 14,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “BK 4-delige pannenset Marmite 30% korting”

BK 4-delige pannenset Marmite 30% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Top € 8,99”

Top € 8,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “alle Blokker rustieke kaarsen”

alle Blokker rustieke kaarsen

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Wil jij werken in een bedrijf dat voor haar personeel zorgt?”

Wil jij werken in een bedrijf dat voor haar personeel zorgt?

 • Bergpaviljoen Bistronomique & Bar
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker spoed”

Magazijnmedewerker spoed

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “ervaren Front Office medewerker”

ervaren Front Office medewerker

 • Leusderweg 10
 • Parttime
Ga naar “Jongerencoach NEO regio Amersfoort/Utrecht”

Jongerencoach NEO regio Amersfoort/Utrecht

 • Stichting Nidos
 • Parttime
Ga naar “Hospitality Medewerker”

Hospitality Medewerker

 • Daaf
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmannenloop”

Kerstmannenloop

 • Zandfoort aan de Eem
 • 17 december 2021
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • 20 december 2021
Ga naar “Soesterkwartier brengt verlichting”

Soesterkwartier brengt verlichting

 • 11 december 2021
Ga naar “Repair Café Kruiskamp-Koppel”

Repair Café Kruiskamp-Koppel

 • 20 november 2021