Esther stond in het voorprogramma van Gordon op de Hof en heeft grootse plannen

Zodra we haar treffen in de binnenstad, begint Esther Kruiter enthousiast te praten over haar grootste passie: zingen. Ooit stond ze op de Hof in het voorprogramma van Gordon en ook het Lieve Vrouwenplein heeft ze mogen betoveren met haar zangstem. Deze veelzijdige dame heeft grote plannen.

Geïnspireerd door haar vader die aan dementie lijdt en de diepe dalen waar zij zelf doorheen ging, staat ze nu sterker dan ooit in haar schoenen om haar eigen melodie van het leven te zingen voor een ander.

Esther is geboren in Groningen en woont vijftien jaar in Amersfoort. Ze voelt zich thuis op deze plek en helemaal op mooie locaties als het Vlinderhuys, waar zij regelmatig te horen is. Esther komt uit een muzikale familie en zat vroeger zelf op zangles. Ze vindt het heerlijk om nu zelf zangles te geven onder de naam ‘Kruiter Kontakt’ waar je je stem kunt laten horen in individuele lessen of in een koor.

Iedereen kan zingen

Esther is van mening dat iedereen kan zingen. “Heel vaak komen mensen bij mij en zeggen dan dat zij niet kunnen zingen. Dat zou dan ooit iemand tegen hen gezegd hebben…”, vertelt ze. Esther vindt het vreselijk dat er mensen zijn die niet weten wat voor een schade ze kunnen aanrichten met zulke opmerkingen. Hier begint dan ook haar missie: “Iedereen kan zingen.”

‘Ik wil met mijn zang graag anderen raken’

Esther wil graag laten voelen wat zingen met je kan doen en ook hoe het luisteren naar liedjes van haarzelf je mee kan nemen naar een bepaald gevoel. “Ik wil met mijn gezang graag anderen raken”, zegt Esther. Haar Nederlandse repertoire is van alles wat. Soul, uptempo liedjes, populaire nummers en rustige liedjes.

Kruiter zingt Linker

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Dat Esther veelzijdig is, blijkt uit de verschillende manieren waarop zij mensen enthousiast wil maken met haar zingen. Zo heeft zij met haar vriend, singer-songwriter Paul-Jan Linker, de band ‘Kruiter zingt Linker’ opgericht. Haar vriend is een groot inspiratiebron, hij schrijft alle nummers. “Pas als het mij lukt om een persoonlijk nummer dat mijzelf betreft, eigen te maken en zo te verwerken, dan pas kan ik het weggeven aan het publiek”, vertelt Esther.

Hun passie was eerder ook in een theatervoorstelling te zien. Daarnaast heeft haar 25 jaar werkervaring als hulpverlener in de jeugdzorg Esther tot een zangcoach gemaakt met een groot inlevingsvermogen. “Ik heb zoveel gezien als hulpverlener”, vertelt ze daarover.

Zingen voor haar vader

In haar ouderlijk huis zingt Esther vaak samen met haar vader, waardoor ze ziet wat zingen teweeg kan brengen. Niet altijd herkent haar eigen vader haar meer. Speciaal voor hem nam ze een cd op met zijn lievelingsnummers. Hij herkent de stem wel van zijn dochter via deze cd, die haar moeder altijd opzet als zij aan het strijken is en daarom in huize Kruiter tot ‘strijk cd’ is betiteld. In de toekomst zal Esther haar talent ook heel graag willen delen met mensen in een verzorgingstehuis en met volwassenen die al op vroege leeftijd (dat kan soms al vanaf 40 jaar) te maken krijgen met beginnende dementie.

Burn-out

Als ik tot slot haar vraag naar één van haar mooiste nummers, moet ze even nadenken. Vol overtuiging noemt ze het lied ‘Ik dacht al dat ik zoveel verder was’ waarin ze refereert aan haar zwarte periode van een burn-out. Openhartig vertelt Esther over deze periode en hoe het haar gevormd heeft te zijn wie ze nu is. “Van angst naar vertrouwen”, dat is het doel dat zij nu ook graag wil bereiken als zij met anderen werkt. “Ik hoop altijd op dat ene moment, waarin ik in een fractie van een seconde kan zien dat iemand geraakt wordt, dan weet ik waarvoor ik dit doe.”

De tijd van zomaar iets doen en zichzelf onzeker voelen, heeft Esther achter zich gelaten. “Ik wil mensen helpen, solo gaan, groot podium en een groot publiek. Ik wil gewoon graag Esther zijn.”

Voor meer informatie over Esther, kijk je op haar website.

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hierVorige week schreef zij over webbouwer Branko.

 • Niet uit het veld te slaan: Branko bouwt websites met één druk op de knop

  Wat als je tien jaar oud bent en je het allerliefst voetbalt, maar vanaf je zesde jaar te horen krijgt...

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’”

Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden”

Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden

Ga naar “De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort”

De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb