Muziektalent Kim speelde in Amersfoort voor de koning en koningin

Kim van der Meulen, 19 lentes jong, ontdekte vanaf haar zesde jaar haar passie voor muziek. Ze koos voor de piano als instrument en er is geen dag dat ze niet speelt. Ze vertelt enthousiast over haar muzikale carrière, die voor deze Amersfoortse ooit bij de muziekschool begon.

Het was in Hoogland waar ze op een dag van haar pianodocent te horen kreeg dat het met haar talent de hoogste tijd was om op een vleugel te spelen. “Mijn eerste lesjaren speelde ik op een muurpiano, die hebben wij thuis ook” vertelt Kim. “Een vleugel is warmer, kun je meer uithalen want het geluid is voller” legt Kim uit. “En zo maakte ik de overstap naar het krijgen van lessen op een vleugel.”

“Een vleugel is een volle bak met geluid”

Kim droomt zelf ooit van een houten witte vleugel, “Als het maar niet zo’n glimmende is” voegt ze eraan toe. “Een vleugel is een volle bak met geluid, dat je eruit kunt krijgen.” Terwijl Kim met passie vertelt dat ze het liefst rustige klassieke muziek van Chopin speelt, is het duidelijk dat zij weet waarover ze praat. De driejarige opleiding muziekwetenschappen in Amsterdam geeft haar veel kennis over het vak. “Na deze opleiding heb ik mijn bachelor, maar dan ben ik er nog niet, ik kan dan door voor mijn master”, zegt Kim.

De Muziekacademie

Op de toenmalige muziekschool met krakende vloeren aan Muurhuizen is het allemaal begonnen. “Het spelen in een oud gebouw had wel iets”, vertelt een enthousiaste Kim. “Nu is Scholen in de Kunst verhuisd naar het Eemhuis en ben ik daar elke week te vinden voor mijn pianoles. Op zaterdag doe ik ook de Muziekacademie, waar het lukt om mijn passie verder te ontwikkelen omdat het samenspelen hier centraal staat. Er worden meerdere concerten georganiseerd waar ik dan met groepen speel”, zegt Kim. De concerten zijn voor haar een mooie stok achter de deur om in ieder geval veel te kunnen spelen. Ook al vind ze het steeds weer spannend om voor publiek te spelen. “Als het goed is gegaan is het ook weer erg leuk” zegt Kim.

Amersfoort Jeugdorkest

Ook speelt Kim in het Salonorkest, dat onderdeel is van het Amersfoort Jeugdorkest (AJO). Dit orkest speelt enkel bij bijzondere gelegenheden en bestaat uit meerdere instrumenten. Twee violen, een contrabas, een cello en een piano. De leeftijd van deelnemers waaruit dit orkest bestaat varieert tussen de 14 en 21 jaar. “Wij kunnen op aanvraag geboekt worden als achtergrondmuziek of voor partijen. Laatst speelden we op een verjaardag van een meneer, wat erg leuk was” vertelt Kim.

Spelen voor de Koning

“Ik ben nog niet gevraagd voor Koningsdag”

“Het leukste wat ik mij hier in Amersfoort nog goed kan herinneren, was op de muziekschool op het Eemplein vorig jaar. Ik mocht samen met Merel (fluit) voor de koning en koningin een stuk van Bach spelen! Zij brachten destijds even een bezoekje aan Amersfoort en deden ook hun ronde in de muziekschool. Kim vertelt dat de muziekschool helemaal beveiligd was en dat het enorm spannend was allemaal. “Wij moesten boven spelen en hadden als opdracht meegekregen dat wij vooral door moesten blijven spelen totdat ze langs kwamen, wat in onze beleving best lang duurde” lacht Kim. “Ze hebben wel heel even bij ons stilgestaan en toen gingen ze weer door” voegt ze aan haar verhaal toe. Op mijn vraag of ze dit jaar op Koningsdag weer zou willen spelen, antwoordt ze dat ze dat helemaal te gek zou vinden. “Ik ben nog niet gevraagd”, zegt ze met een lach.

Mooie locaties

Muziek brengt Kim naar veel verschillende plekken. Vele kerken in Amersfoort heeft zij als locatie aangedaan en ook de mooie locatie het “Papagenohuis” in Laren staat als mooie muzikale herinnering in haar geheugen gegrift. “In deze villa voor autistische kinderen speelden we ‘Hakuna Matata’ de kinderen waren ontzettend enthousiast en gingen helemaal meedoen”, zegt Kim.

Muziek verbindt, is de conclusie. Ook op liefdesvlak klinken romantische noten, als Kim vertelt dat ze nog niet zo lang een vriendje heeft die ze tijdens haar opleiding ontmoette. “Hij speelt veel gitaar, we hebben nog niet samen gespeeld…”

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige keer vertelde zij over haarstyliste Marjon, die haar eigen salon opende in Schothorst.

 • Haarstyliste Marjon bleef trouw aan haar passie en opende haar eigen salon

  Marjon Traa (34) was pas veertien jaar toen ze als “wassmurf” kwam werken in de kapsalon bij het Julianaplein in...

Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

indebuurt Amersfoort is op zoek naar Amersfoorters die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Nomineren maar! Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb”

Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec