Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arjan Kleton is barman én comedian: “Een barman heeft geen zwijgplicht”

Door Juliette Schmitt 21 november 2019

Maandag 25 november is een spannende avond voor Arjan Kleton: de première van zijn theatertour ‘Met de fles grootgebracht’. In theater de Lieve Vrouw hangen de aankondigingsposters. Nu staat er in grote letters ‘Uitverkocht’. Trots is Arjan zeker, want ondanks dat hij al heel vaak in het theater heeft gestaan, is dit toch wel een speciaal optreden voor hem. 

Wie veel in de Amersfoortse horeca rondhangt zal hem ongetwijfeld herkennen als de sympathieke cocktailshaker uit de Jacksons. Elke zaterdagavond staat hij in de kroeg achter de bar. Op de vraag of hij dat wel kan combineren met zijn werk als comedian antwoordt hij resoluut: “zolang ik hier de tijd voor heb, blijf ik dit absoluut doen.” Arjan heeft van zijn twee passies zijn beroep gemaakt. Zijn werk als barman is misschien wel de grootste.

Met de paplepel ingegoten

“Ik kom uit een echt horecagezin. Mijn vader is een echte horeca-man en mijn zusje heeft nu haar eigen zaak.” Van jongs af aan is Arjan opgegroeid met het vak. Hij heeft zelfs een tijdje zijn eigen kroeg op de Hof gehad, de Famous Sportsbar.

“De verhalen die ik achter de bar te horen krijg, of de dingen die ik zie gebeuren houden eigenlijk nooit op.”

Toen een droom die uitkwam, nu is daar een andere passie bijgekomen. Alles wat hij meemaakt als barman, verwerkt hij in zijn eigen comedyshows. Voor hem een belangrijke reden om in de horeca te blijven werken, want daar haalt hij de inspiratie voor zijn shows vandaan. “De verhalen die ik achter de bar te horen krijg, of de dingen die ik zie gebeuren houden eigenlijk nooit op. Soms bedenk ik zelfs al een hele sketch tijdens het cocktail shaken,” vertelt Arjan.

Een barman heeft geen beroepsgeheim

Arjan heeft al een aantal try-outs van zijn comedyshow gespeeld in verschillende steden. Hij is vaak te zien in het Comedy Café in Amsterdam en speelt ondertussen ook nog een andere theatertour met een groep comedians. Allemaal hebben ze totaal andere achtergronden en beroepen. Inmiddels zijn ze goede vrienden. Nooit door een fancy management bij elkaar geraapt en om die reden spelen ze door het hele land hun theatertour ‘Nee, wij zijn geen boyband‘.

“Natuurlijk gebruik ik die verhalen wel, een barman heeft géén beroepsgeheim.”

Veel ervaring dus, maar toch is de première show in Amersfoort wel spannend. “De meeste verhalen komen toch uit de Amersfoortse horeca. Nu komen er mensen aan het eind van een stapavond naar mij toe, met de vraag of ik hun verhaal alsjeblieft niet wil gebruiken.” Het antwoord op die vraag is volgens Arjan vrij simpel: “Natuurlijk gebruik ik die verhalen wel, een barman heeft géén beroepsgeheim.”

Een toffe avond uit

Arjan is in de wieg gelegd om mensen een leuke avond te bezorgen. Voor hem is dat heel belangrijk. “Als barman doe je ook niets anders, ik sta achter die bar om mensen een fijne tijd te bezorgen.” Tijdens zijn optredens als comedian gaat hij nog een stapje verder. “Ik bezorg al die mensen een leuke avond tijdens de show, daar kopen ze ook een kaartje voor. Na elke show sta ik zelf achter de bar om cocktails te shaken voor mijn publiek.” Soms leidt dit wel eens tot grappige anekdotes.

“Tijdens een optreden zaten er twee dames in de zaal van een jaartje of zestig. Ik moet zeggen dat één van die vrouwen er fantastisch uitzag voor haar leeftijd. Na de show zaten ze bij mij aan de bar.” En dat werd al snel een beetje heen en weer geflirt. De medewerkers van het theater keken met groot genoegen naar dit schouwspel. Het duurde niet lang voordat één van de dames haar hele levensverhaal eruit floepte. “Zie je nu wel wat er gebeurt? Vroeg ik aan haar. Ze begon te lachen en vertelde een klein beetje beschaamd dat ze precies aan het doen was, waar ik het in de show over had gehad.”

Horeca clichés

Natuurlijk liggen de cliché verhalen in de horeca voor het oprapen. “Ik heb ooit een stel gekoppeld vanachter de bar. Hij met een dikke portemonnee en wat ouder. Zij jong en bloedmooi. En toch werkte het. Laatst zei ze tegen mij dat ik maar cocktails moest komen shaken als ze ooit nog gaan trouwen.”

“Mijn publiek in Amersfoort gaat ongetwijfeld verhalen herkennen.”

Van dit soort verhalen bestaan er natuurlijk wel duizenden. De één gênanter dan de andere. Toch weerhoudt niets Arjan ervan om die verhalen bekend te maken. “Mijn publiek in Amersfoort gaat ongetwijfeld verhalen herkennen.” Bij de meesten verhalen verandert Arjan de namen van de hoofdrolspelers.”Behalve bij mijn ex-vriendin, die komt toch nooit kijken en het is voor mij op die manier makkelijker om mij emotioneel in te leven in het verhaal.” Ook Arjan’s beste vriend heeft het al wel eens moeten ontgelden. “Hij zat in de zaal en wist natuurlijk donders goed dat het over hem ging. Tijdens de show heb ik op een later moment gezegd: die gast van dat verhaal zit hier in de zaal en dit is zijn echte naam. Die hele zaal kwam niet meer bij van het lachen.”

Waar ligt de uitdaging?

Natuurlijk wil Arjan vollere zalen, dat klinkt vrij logisch, maar is niet altijd even makkelijk. “Er zit nogal verschil in publiek. Ik heb vaak net een iets andere doelgroep. In theaterland lopen toch vaak dezelfde soort mensen. Mijn shows hebben bijvoorbeeld niet echt een politieke lading. Je zult die lading wel degelijk kunnen herkennen in mijn show, maar het is niet het uitgangspunt.” Veel cabaretiers berusten hun show daar wel op, daarom is er volgens Arjan ook een wezenlijk verschil tussen comedy en cabaret. De tweede uitdaging voor Arjan valt samen met de eerste. “Ik vind het enorm belangrijk dat commerciële comedy net zo wordt geaccepteerd als cabaret en daar ligt nog een flinke uitdaging.”

Ben jij benieuwd of Arjan ook een sterk verhaal over jou heeft? Check hier alle shows uit zijn theatertour en bestel tickets!

Vijf sterren: dit zijn de allergrappigste Google reviews over bedrijven in Amersfoort

Geef ons Google reviews en we zijn zo een paar uur reviews lezen verder. Want man, wat is het vermak...

Dit is – volgens Misset Horeca – het beste café van Amersfoort

Ga mee op de Sint Speurvaart

adv.