Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwanenredder Werner: ‘Het is mijn burgerplicht om mens en dier te redden!’

Door Juliette Schmitt 10 februari 2020

Als woensdagochtend een zwaan de A28 vlakbij Amersfoort oploopt, stoppen Leusdenaren Werner en Ester langs de kant van de weg om het dier in de richting van de berm te dirigeren. Een foto van het tafereel belandt via Rijkswaterstaat op Twitter met de toevoeging dat dit een ‘onverstandige’ daad is. Werner zelf beleefde die ochtend heel anders. Wij spraken hem samen met zijn vrouw Ester. 

We spreken het stel op een landgoed nabij Soest. Werner en Ester zijn schaapherders. Het echtpaar uit Leusden heeft op deze plek aan de N324 richting Den Dolder zo’n 150 schapen lopen; dat is precies de plek waar zij die bewuste ochtend naartoe reden toen zijn vanuit de auto een man zagen die een zwaan naar de overkant van de weg leidde.

“We zagen het gebeuren vanaf het viaduct, bij afrit 7 naar Leusden”, vertelt Ester. “En toen wisten we ook gelijk dat er mogelijk nog een tweede zwaan moest zijn, want zwanen leven in paartjes”, legt Werner uit. Mede door hun kennis over dieren en hun oplettendheid spotten zij iets verderop al snel een tweede zwaan, die aan het einde van de afrit de A28 wil oversteken richting zijn maatje.

112 gebeld

“Ik heb direct 112 gebeld en gelijk aan de centrale doorgegeven dat ik de politie wilde spreken”, vertelt Werner. “De politie gaf aan dat ze zelf niet kwamen, maar dat zij het door zouden geven aan Rijkswaterstaat. Vanaf dat moment hebben we in totaal 45 minuten moeten wachten voordat de zwaan door de dierenambulance van de weg werd gehaald. Het duurde ook zo’n twintig minuten voordat iemand van Rijkswaterstaat arriveerde en er een rood kruis boven de afrit kwam. De weg was al die tijd dat ik er stond nog steeds niet afgesloten”, vertelt Werner.

“Ondertussen zat ik een stukje verderop in de auto te wachten. Werner stond redelijk strategisch opgesteld, zodat de automobilisten hem gelijk konden zien. Gelukkig minderden de auto’s daar al vaart, omdat ze Werner zagen staan”, vertelt Ester.

Weet waar je mee bezig bent

Werner werkte in het verleden jarenlang voor de politie, heeft een diploma van Staatsbosbeheer en werkte vroeger ook nog vrijwillig voor de dierenambulance in de omgeving van Amersfoort. Dat laatste samen met zijn vrouw Ester. “We hebben in die tijd trainingen gevolgd bij de vogelopvang in Woudenberg om te leren hoe je een zwaan moet benaderen en hem moet oppakken”, vertelt Ester.

“Ik wist precies waar ik mee bezig was en heb de zwaan op de juiste manier de goede kant op gedirigeerd en daar in bedwang gehouden. Het was belangrijk dat hij niet in paniek zou raken en dan roekeloos de snelweg zou oversteken. Dan hadden er enorme ongelukken kunnen gebeuren”, legt Werner uit.

Vanuit die positie probeert Werner de naderende automobilisten op zo’n veilig mogelijke manier te waarschuwen. Werner: “De automobilisten zagen me staan, maar een zwaan is natuurlijk laag, dus die hadden ze misschien niet eens gezien. Ik kreeg behoorlijk wat duimen van automobilisten, dat ze mij hadden gezien en ook zagen dat ik op de juiste manier ingreep.”

Het Twitterbericht

Inmiddels stond Werner al 45 minuten met de zwaan aan de kant van de A28. “Dat de dierenambulance er niet was, kan ik nog begrijpen, want die heeft geen bevoegdheden langs de snelweg”, vertelt Ester. “Die moet wachten op Rijkswaterstaat en die bleken op dat moment wat onderbezet te zijn”, vertelt Ester.

Maar ondertussen staat Werner daar nog steeds aan de kant van de weg. “Als je goed naar de foto kijkt, zie je dat er auto’s achter mij langs rijden. Rijkswaterstaat heeft dus wel een screenshot gemaakt van de camerabeelden, maar niet de weg afgesloten met een rood kruis”, zegt Werner.

Niet lang nadat Rijkswaterstaat en de dierenambulance arriveren, plaatst Rijkswaterstaat het volgende bericht op Twitter:

Werner en Ester zien het bericht van Rijkswaterstaat verschijnen op Twitter en zijn behoorlijk boos. “Ten eerste hebben we direct 112 gebeld en er alles aan gedaan om erger te voorkomen”, vertelt Werner. “Ik wist precies waar ik moest gaan staan en heb het echt niet alleen gedaan voor de zwaan, maar ook voor de automobilisten”, legt hij uit.

“Het is mijn burgerplicht om mens en dier te redden. Dat staat ook gewoon in ons wetboek. Als ik niks had gedaan, terwijl ik veel verstand heb van dieren, dan was ik strafbaar geweest. Ik heb dus ook geen seconde getwijfeld en ben gelijk in actie gekomen, om erger te voorkomen”, zegt Werner.

Valse informatie

“Het maakt mij gewoon boos dat Rijkswaterstaat een bericht via Twitter de wereld in heeft gebracht dat feitelijk niet klopt”, zegt Ester. “Nu wordt Werner neergezet als een onnozele man, die een levensgevaarlijke actie ondergaat. Terwijl dat helemaal niet zo is gegaan. Hij heeft een mogelijk ongeluk voorkomen; dit had veel erger af kunnen lopen. Als Rijkswaterstaat even had gebeld met de collega die ter plaatse was geweest, dan hadden ze een juist bericht kunnen uitsturen. Nu tweeten ze maar wat, zonder dat het klopt. Daarom wilden wij ook graag onze kant van dit verhaal vertellen”, zegt Ester.

Rijkswaterstaat

We bellen met Rijkswaterstaat om te vragen waar het precies verkeerd is gegaan met het Twitterbericht. Rijkswaterstaat meldt dat ze er al snel achter kwam dat Werner 112 heeft gebeld en dat ze dat ook als vervolgbericht via Twitter heeft bevestigd. Een dag na het incident en na het eerste Twitterbericht, verscheen inderdaad een nieuw bericht van Rijkswaterstaat, waarin werd vermeld dat Werner wel degelijk 112 heeft gebeld.

Volgens Rijkswaterstaat is de weg wel degelijk afgesloten geweest met een rood kruis. Om 10.23 uur is de melding bij 112 binnengekomen. Om 10.29 uur is er een weg-inspecteur ingeseind. Die heeft er volgens Rijkswaterstaat 18 minuten over gedaan om bij Werner te komen. Om 10.47 uur was de inspecteur volgens Rijkswaterstaat bij Werner.

Volgens Rijkswaterstaat heeft er sinds 10.36 uur een rood kruis boven de weg gestaan. We vroegen ons af waarom er op de foto, die Rijkswaterstaat zelf heeft getwitterd, nog steeds auto’s langs Werner rijden? Dat zou niet mogen als de weg daadwerkelijk met een rood kruis was afgesloten. Rijkswaterstaat reageert als volgt: “Het kan natuurlijk dat automobilisten het rode kruis hebben genegeerd, maar dat het wel gewoon aanstond”, aldus Rijkswaterstaat.

Dat het voor Werners gevoel lang heeft geduurd, voordat er iemand ter plaatse was, begrijpt Rijkswaterstaat. De 18 minuten waarbinnen de weg-inspecteur ter plaatse was, is volgens Rijkswaterstaat een schappelijke tijd. “Wel kunnen wij ons goed voorstellen dat het voor deze meneer heel lang leek te duren”, aldus Rijkswaterstaat.

Lees meer: 

Automobilist redt zwaan op snelweg bij Amersfoort

Rijkswaterstaat stuurde vandaag een wel heel opvallende tweet uit; op de A28 nabij Leusden redde een...

Maurice van Vyssotski: ‘Jongeren die platen draaien, dat maakt me zo trots!’

Cora Vonk is BABS: ‘Ik heb ook wel eens een dikke traan langs mijn bril lopen’

adv.