Deze negen bekende voetballers komen uit Amersfoort

Door Roeliene Bos 18 juni 2018

We mogen dan zelf geen betaaldvoetbalclub meer hebben in Amersfoort, dat weerhoudt sportieve keientrekkers er niet van om door te breken in de voetbalsport. Deze geboren Amersfoorters doen – of deden – het helemaal niet slecht. 

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

John van den Brom

voetballers uit Amersfoort
Foto: ANP

John van den Brom begon als voetballer, maar sinds 30 september 2014 staat hij op het veld als de hoofdtrainer van AZ. Als speler kwam hij uit voor Vitesse, Ajax, De Graafschap en Istanbulspor. Hij kwam tevens twee keer uit voor Oranje en scoorde daarin één keer.

Bart Ramselaar

Voetballer uit Amersfoort
Foto: ANP

Hij is met zijn bijna 22 jaar nog jong, maar heeft al aardig wat wedstrijden op zijn naam staan. Bart Ramselaar (rechts op de foto) tekende in augustus 2016 een contract bij PSV tot medio 2021, daarvoor speelde hij bij FC Utrecht. Hij werd ‘verkocht’ voor circa €4.300.000. Zijn interlanddebuut kwam op 9 november 2016, toen hij in de 89e minuut mocht invallen voor Georginio Wijnaldum. Vier dagen later stelde bondscoach Danny Blind hem op in de basis van het Nederlands elftal, dat toen won met 1-3 van Luxemburg.

Marco van Ginkel

voetballers uit Amersfoort
Foto: ANP

De komende jaren zullen we Marco van Ginkel (zittend op de rug van zijn medespeler) een bal zien trappen bij Chelsea, die hem voor circa €10.500.000 kocht van Vitesse. Zijn voetbalcarrière begon bij De Valleivogels in Scherpenzeel. Vervolgens maakte hij op tienjarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van Vitesse. Zijn allereerste interlanddebuut was onder leiding van bondscoach Louis van Gaal, die hem op 9 november 2012 opriep voor het Nederlands elftal. Een klein jaar later speelde hij nog een interland tegen Portugal, maar raakte daarna uit beeld bij Oranje. Danny Blind bracht hem op 29 maart 2016 weer terug.

Bart Vriends

Foto: ANP

Bart Vriends (rechts op de foto) ging naar school aan ’t Hooge Landt en studeerde vervolgens communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 2013 zijn bachelor haalde. Deze slimme knul heeft daarnaast nog een succesvolle voetbalcarrière weten op te bouwen: momenteel voetbalt hij bij Sparta Rotterdam. Zijn allereerste ‘Europese’ doelpunt was voor Go Ahead Eagles, waarmee hij in 2015 de voorronde van de Europa League tegen Ferencvárosi speelde.

Muslu Nalbantoğlu

Foto: ANP

Deze Amersfoorter begon zijn carrière bij de amateurs van VV APWC in de keistad. Vervolgens zat hij zes jaar in de jeugdopleiding van Ajax en werd ook enkele malen geselecteerd voor Jong Turkije. Hij werkte zich vervolgens al snel op tot vaste basisspeler bij N.E.C. en maakte op 9 november 2007 zijn eerste doelpunt in de Eredivisie, tegen Heracles. Hij speelde nog korte tijd voor het Turkse Kayserispor en vertrok daarna naar de Graafschap en FC Oss.

Brahim Darri

Foto: ANP

Brahim Darri (rechts op de foto) heeft er al aardig wat hoogtepunten opzitten. Toen hij op 13 augustus 2011 zijn debuut maakte in het eerste elftal van Vitesse, was hij de jongste debutant ooit bij de club. Begin 2015 maakte hij de overstap naar Heracles, en scoorde bij zijn debuut gelijk een goal tegen AZ. Dat jaar werd hij ook voor het eerst geselecteerd voor Jong Oranje, waar hij drie wedstrijden voor speelde. Een keer wist hij te scoren, de 1-0 tegen de Verenigde Staten. 

Ferdino Hernandez

Foto: ANP

Ferdino Hernandez heeft zijn carrière alweer een tijdje achter de rug, maar de geboren Amersfoorter was een succesvolle voetballer zo’n twintig jaar geleden. In 1994 startte hij bij FC Utrecht en speelde achtereenvolgens voor AZ, Wigan Athletic, Hapoel Kfar-Saba en Cambuur Leeuwarden. In 2004 speelde hij tevens vier interlands voor het Nederlands-Antilliaans voetbalelftal.

Epi Drost

Foto: ANP

Eimert (Epi) Drost (rechts op de foto) mag dan wel zijn opgegroeid in Wageningen, hij werd geboren in Amersfoort. De voetballer wordt beschouwd als een van de beste spelers uit de geschiedenis van FC Twente, waar hij vijftien jaar voor gespeeld heeft. In veertien seizoenen speelde hij 423 competitiewedstrijden, 43 bekerwedstrijden en 45 Europa Cupwedstrijden voor Twente. Hij stond bekend om riskante terugspeelballen en passeerbewegingen in het eigen strafschopgebied. Een journalist van het Algemeen Dagblad omschreef hem als “frivoolste laatste verdediger aller tijden”. Steek die maar in je zak.

Henk Wery

Foto: ANP

Henk Wery begon als aanvaller bij de Amersfoortse Boys en speelde achtereenvolgens bij HVC, DWS en het Utrechtse DOS. In 1967 werd hij geselecteerd voor het Nederlands elftal en scoorde bij zijn debuut gelijk twee keer tegen de Sovjet-Unie, waarvan eenmaal uit een strafschop. Maar dat was niet het einde van zijn carrière. In 1968 maakte hij de overstap naar Feyenoord, de club waarmee hij meest succesvol was. Hij won met die club de Europacup en Wereldbeker in 1970 en de UEFA Cup in 1974.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.