De Amersfoortse Joyce heeft MS en blijft positief in het leven staan

joyce de fluiter

Joyce (32) was net moeder en 26 lentes jong toen ze te horen kreeg dat ze de ziekte MS heeft. Haar wereld stortte in. Vanaf dat moment werd alles anders in haar leven. “Het meest veranderde ik van binnen. Ik geniet van alle kleine dingen in het leven”, vertelt Joyce. Een sterke vrouw met een inspirerend verhaal.

Zes jaar geleden kreeg Joyce de Fluiter, geboren en getogen in Amersfoort, ineens een vlek voor haar ogen. Na in de onderzoekmolen te zijn gestapt kon ze met een ‘fijn dat het weer goed gaat’ weer naar huis. Maar daar bleef het niet bij. Joyce kreeg evenwichtsproblemen en kort daarop verloor ze kracht in haar bovenbenen. De MRI-scan gaf de uiteindelijke diagnose: de ziekte Multiple Sclerose, beter bekend als MS, een chronische aandoening aan het zenuwstelsel. “Door een fout in het afweersysteem wordt de laag om de zenuwen heen beschadigd. Signalen komen niet meer door waardoor er uitvalverschijnselen kunnen optreden”, legt Joyce uit.

‘Ik ben niet gek, er is echt iets aan de hand.’

Joyce wist niet veel over de ziekte MS. “De diagnose kwam net een maand nadat onze dochter Faylinn een jaar was geworden. Ergens voelde ik een opluchting, ik ben niet gek, er is echt iets aan de hand.” Joyce probeerde zolang ze nog kon te blijven werken. “Bang was ik. Ik ben ziek, ik heb MS, wat nu? De eerste twee jaar waren erg moeilijk. Het is alsof je aan het rouwen bent, het heeft zoveel invloed op je gezin, je leven.” Waar Joyce en haar man Mathijs het meeste moeite mee hadden, was dat een tweede kinderwens afgeraden werd.

Persoonlijke ontwikkeling

Werken ging steeds moeizamer. “En dan ben je 26 jaar, moeder en afgekeurd”, zegt Joyce. Ondanks al deze heftige momenten, zie ik een jonge dame tegenover mij zitten, die ondanks alle tegenslagen toch positief in het leven wil staan. De woorden ‘positieve gezondheid’ vallen. Joyce legt uit dat ze dankzij het Nationaal MS fonds een ‘Can do’ weekend heeft gehad, samen met haar man. “Tijdens dat weekend hebben wij vele gesprekken gevoerd met onder meer psychologen en een fysiotherapeut. Eigenlijk ga je hard aan de slag met je eigen persoonlijke ontwikkeling en is het niet eens alleen op MS gericht.” Het was in dit weekend dat Joyce en haar man besloten om toch voor een tweede kind te gaan. En inmiddels is hun zoontje Brennan op de dag van ons interview twee jaar geworden en gaat het heel goed, zowel met het gezin als met Joyce zelf.

Team vlinder

Joyce vertelt dat ze sterker en positiever in het leven staat. Ze is dankbaar voor alle kleine dingen in het leven. “Tegenslagen relativeren en leren loslaten, daarvoor moet je eerst de confrontatie aangaan.” Grote bergen heeft Joyce al overwonnen, zelfs letterlijk, als teamlid van het Team Vlinder van het Nationaal MS Fonds. Zo beklom ze de Mont Ventoux, een tocht die georganiseerd werd door Klimmen tegen MS. Het was een uitdaging die bijdroeg aan haar laatste stukje verandering. ‘Alles heb ik boven op die berg eruit geschreeuwd”, aldus Joyce.

Campagnes

Joyce was te zien in de landelijke campagne van het farmaceutische bedrijf Roche Nederland BV. “Ook collecteer ik deze week weer voor de landelijke collectecampagne van Het Nationaal MS Fonds, net als vorig jaar”, vertelt Joyce. Daarnaast was ze nog te zien in de campagne ‘MS heb je niet alleen.’ In deze campagne gaat het om de ziekte MS en het effect dat de zieke heeft op je omgeving. Hoe is het bijvoorbeeld voor een collega om te werken met iemand met MS? Ook familieleden en een beste vriendin komen aan het woord. Een jaar later zijn de gesprekken weer vastgelegd. “Het geeft een goed beeld van wat er in mij om gaat”, legt Joyce uit. “Maar minstens zo belangrijk is het om te weten wat er met de personen om mij heen gebeurt in contact met mij.” Ook wordt Joyce vaak gevraagd voor lezingen.

Toekomst

Zoekend naar geluk begint Joyce binnenkort met een werk-fit-traject om heel voorzichtig weer om haar heen te kijken naar een baan die qua belastbaarheid bij haar past. “Ik heb heel veel zin om weer iets te kunnen gaan doen!”, zegt Joyce en ze straalt. Als we het interview afronden, valt mijn oog op de lotusbloem op haar arm, waarvan de bladeren verwijzen naar het verleden, de open bloem het heden aangeeft en de gesloten bloem de toekomst. Samen met deze lotusbloem heeft Joyce ook gekozen voor een vlinder. Het symboliseert haar hele transformatie.

Tot en met zaterdag 24 november wordt er gecollecteerd voor het Nationaal MS Fonds. 

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige week schreef zij over zangeres Esther Kruiter.

 • Esther stond in het voorprogramma van Gordon op de Hof en heeft grootse plannen

  Zodra we haar treffen in de binnenstad, begint Esther Kruiter enthousiast te praten over haar grootste passie: zingen. Ooit stond ze...

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’”

Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden”

Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden

Ga naar “De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort”

De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb