De ondernemende broers van Eeckhoutte: ‘Zijn werk is het mijne, mijn werk het zijne’

Koen (links) en Stijn (rechts) met hun creaties.

Dat je jong bent en geen studie hebt gevolgd, hoeft niet te betekenen dat je niks kunt ondernemen. Met de juiste mindset kun je gewoon je dromen volgen. En met YouTube natuurlijk. Zonder enige ervaring begon Stijn (19) anderhalf jaar terug een eigen kledingmerk, zijn broer Koen (17) volgde het jaar erop met het ontwerpen van houten tafels en sieraden. Twee ondernemende broers, waarvan we dit jaar ongetwijfeld veel zullen horen. 

 We ontmoetten elkaar in Tjommies Music Bar, een chille plek volgens hen. Iets valt gelijk op: Koen draagt een rode trui van A Dream Made Simple, het kledingmerk van zijn broer Stijn, die op zijn beurt een houten ring draagt met een geluksmuntje erin. “Het is logisch dat wanneer je broer iets ontwerpt, je het draagt.” Hun werk beperkt zich niet alleen tot de ander. Inmiddels is een groot deel van jong Amersfoort bekend met het iconische oranje rondje op kledingstukken en zie je opeens mensen met robuuste houten ringen door de Langestraat lopen.

Two dreams made simple

Stijn met zijn kleren van A Dream Made Simple (ADMS)

“Wat we allebei doen, iets uit niets voortbrengen, is lastig,” geeft Koen toe. Beide Amersfoorters kozen na de middelbare school niet voor een studie, maar voor een tussenjaar. Daarin verwezenlijkten ze hun drang tot ondernemen. Stijn wist al lang dat hij een kledingmerk wilde: “Dat was mijn droom. Ik had alleen geen ervaring wat betreft design, tekenen, of iets anders wat ermee te maken had.” Maar dat weerhield hem er niet van om het gewoon te doen. Hij besloot alles binnen zijn kunnen te houden en zijn droom op een simpele manier tot leven te brengen: A Dream Made Simple.

Bij Koen ging het een tikkie anders. Hij kwam pas achter zijn passie voor houtbewerking toen hij afgelopen jaar met Stijn een tafel maakte. Ook hij besloot het makkelijk te houden. “Doordat je juíst die simpele technieken gebruikt wordt zo’n ontwerp uniek. Stijn en ik zijn allebei niet ervaren, maar we hebben wel de mindset om iets goeds neer te zetten.”

Broederschap

Tafels hebben in principe niet zoveel gemeen met kleding, maar toch bestaat er geen duidelijke scheidingslijn tussen de twee. In het geval van Stijn en Koen, tenminste. “Je ziet ideeën van mij terugkomen in zijn kleding, en andersom. Eén van mijn tafels heb ik vernoemd naar Stijn en één van zijn bestverkochte items is door mij bedacht,” zegt Koen trots.

“Als ik hem bezig zie, wil ik ook bezig zijn.”

“Soms hoor je vanaf zijn kamer: ‘Hé Koen, je moet hier even naar kijken!’ Dan ga ik naar zijn kamer, kijk ik even naar wat hij heeft gedaan en dan discussiëren we erover. Dat helpt ons allebei heel erg. Daarnaast is het handig dat we broers zijn: we begrijpen elkaar altijd.” Maar broers blijven broers. Stijn voegt toe: “Het is frustrerend als hij bezig is en ik niet. Als ik hem bezig zie, wil ik ook bezig zijn. Het werkt motiverend.”

De naar Stijn vernoemde tafel, maar dan omgekeerd: Njits’ (Foto: Van Eeckhoutte)

Creatief Amersfoort

Koen is eigenlijk nog maar net begonnen met zijn onderneming. “Ik heb maar twee tafels verkocht… Aan familieleden,” lacht hij. “De bal moet nog gaan rollen.” Maar bij Stijn, die ook eerder begonnen is met ondernemen, is die bal al goed onderweg. “Pasgeleden had ik in de Tjommies een releaseparty voor mijn nieuwe collectie. Al vroeg stonden mensen buiten te wachten en er was een inloop van zo’n tweehonderd man. Op een woensdagavond.” Eén van de oorzaken van dit succes: “In Amersfoort is er een grote creatieve community waar ik veel mensen van ken. Je geeft hier iemand even een belletje en ze regelen bijvoorbeeld een fotoshoot voor je. Dat helpt echt.”

‘Put some work in it, get some results’

De plannen voor het nieuwe jaar zijn groots. Stijn wil alles professioneler aan gaan pakken en hopelijk zijn collectie in een winkel krijgen. Koen is druk bezig met het ontwerpen van nieuwe tafels: zolang die bal maar gaat rollen. Dus, wordt 2018 hun jaar? Stijn: “Ik weet niet of ik dat zo durf te zeggen, maar er komen echt toffe dingen aan.”

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Feestje op het Amersfoortse asfalt tijdens 033 SKATE (en wij waren erbij!)”

Feestje op het Amersfoortse asfalt tijdens 033 SKATE (en wij waren erbij!)

033skate amersfoort
Ga naar “Even terugkijken: dit was de avondvierdaagse van Amersfoort!”

Even terugkijken: dit was de avondvierdaagse van Amersfoort!

avondvierdaagse
Ga naar “Favorieten van Babette: ‘Bij dit restaurant eet je de lekkerste salades van Amersfoort’”

Favorieten van Babette: ‘Bij dit restaurant eet je de lekkerste salades van Amersfoort’

In onze gids

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

  • Winkels op Wielen
  • T/m 16 dec
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

  • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

  • 2 juli 2023
Ga naar “Kerstmannenloop 2023”

Kerstmannenloop 2023

  • 15 december 2023
Ga naar “Meewindkoers 2023”

Meewindkoers 2023

  • 8 oktober 2023

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “alle bh’s”

alle bh’s

  • HEMA
  • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Wagner Big city pizza’s van € 7,98 voor € 3,99”

Wagner Big city pizza’s van € 7,98 voor € 3,99

  • PLUS
  • Geldig t/m 10 juni 2023
Ga naar “Nederlandse Aardbeien of frambozen van € 2,99 voor € 2,49”

Nederlandse Aardbeien of frambozen van € 2,99 voor € 2,49

  • PLUS
  • Geldig t/m 10 juni 2023