Miet kocht een huis zonder het gezien te hebben: ‘Toen ik binnenstapte, was ik verliefd’

Binnenkijken bij
Foto: indebuurt Amersfoort

Miet Chielens (34) dacht dat haar werk leidend zou zijn als het ging om de plek waar ze wilde wonen. Zo belandde ze in 2010 na het afronden van haar studie in Amersfoort. “Ik dacht altijd, ik ga nog wel een keer ergens anders op de wereld wonen, omdat ik daar werk vind. Maar sinds 2015 weet ik het zeker: ik blijf in Amersfoort.” Vandaag nemen we een kijkje in haar Vlaamse paleisje op de Celzusterenstraat.

Kopen, kopen niet kijken

“Naar Amersfoort verhuizen was echt een mega goede keuze”, begint Miet haar verhaal als we plaatsnemen in de gezellige woonkamer. “Ik woonde eerst op de Kreupelstraat. Toen ik eenmaal besloten had dat ik in Amersfoort wilde blijven wist ik één ding zeker: ik wil echt in het centrum wonen.”

Binnenkijken bij Miet
Foto: indebuurt Amersfoort

Door een tip van vriendin Annelies komt ze erachter dat er een hoekhuis te koop staat op de Celzusterenstraat. “Ik was op reis”, vertelt ze glimlachend. “Dus Annelies ging voor mij kijken of het leuk was. Ze appte: ‘ik zou maar gauw een bod doen, want je vindt dit superleuk.’ Ik heb het gekocht zonder het ooit gezien te hebben. Toen ik na de reis voor de eerste keer binnenkwam, was ik gelijk verliefd.”

Vrienden voor het leven

“Eén van de redenen dat ik in Amersfoort wil blijven wonen, is vanwege de vrienden die ik hier heb gemaakt. Annelies is er daar eentje van”, zegt Miet. “Ik kwam hier gelijk in een warm bad terecht en heb vrienden voor het leven gemaakt. Annelies is nu ook mijn overbuurvrouw en mijn vrienden Ronald en Taco wonen op loopafstand. Dat vind ik heerlijk.”

Foto: indebuurt Amersfoort

“Ik geniet ook heel erg van dit leuke buurtje. Het is middenin de stad, maar lekker rustig en heel sociaal. Mensen zitten gezellig voor hun huis in de zomer en als ik op reis ga dan houdt de buurvrouw een oogje in het zeil. Het is een volksbuurtje waar iedereen goed voor elkaar zorgt.”

De badkamer

Miet is overduidelijk verzot op haar hoekhuisje. “Ik heb twee grote ramen. Daardoor is mijn huis heel open en in de avond als de zon zakt, valt er ook heel erg mooi licht binnen. Volgens mij ben ik de enige die dat heeft in de wijk”, zegt ze wijzend naar andere huisjes verderop. De gezellige woonkamer is dus een plek waar ze graag zit, maar het is niet haar favoriete plek in het huis.

“Het eerste wat ik zei toen ik hier kwam wonen was dat ik een bad wilde. Vorig jaar heb ik de badkamer en de keuken tegelijk verbouwd. Nu is de badkamer mijn favoriete ruimte.” Nadat ze even in stilte geniet van de aanblik van haar fijne badkamer zucht ze tevreden: “Zaterdagochtend ontspannen in mijn bad liggen is mijn geluksmoment van de week. Het is zo mooi geworden!”

De Hopplant

“We moeten eerst naar de voordeur!”, roept Miet als we een stap in de richting van de tuin doen. “Daar staat mijn hopplant.” De in het oog springende, uitdijende groene struik trekt volgens de Vlaamse Keientrekker veel bekijks van stadsgenoten die langslopen. “Iedereen kijkt naar mijn hopplant”, zegt ze trots. “Ik kom uit Poperinge in West-Vlaanderen en het gebied rond de stad staat bekend om de hopvelden. Mijn ouders hebben mij een jong plantje cadeau gedaan toen ik het huis kocht. Inmiddels neemt het trotse symbool van mijn stad langzaam de buitenzijde van mijn huis over.”

Mediterraanse sferen

“De achtertuin heb ik ook aangepakt. Het is niet groot, maar ik wilde een tuin met een gezellig mediterraans karakter. Plantjes voor het groen, een leuke zithoek, dat soort dingen.” Inspiratie voor een mediterraanse tuin kreeg Miet op een onverwacht moment. Schaterlachend vertelt ze hoe haar vrienden Patrick en Laurien op haar huis paste toen ze op reis was. “Toen ik terugkwam hadden ze mijn tuin omgetoverd tot een Grieks paradijsje. Mijn schutting was wit met blauw, ze hadden een zwembad opgeblazen en allerlei Griekse snuisterijen neergezet. Ik heb me kapot gelachen.”

Foto: indebuurt Amersfoort

Boliviaanse vriendin

Vriendschap en de Amersfoortse gezelligheid waar ze voor gevallen is, gaan voor Miet dan ook hand in hand. Omdat ze voor haar werk bij The Hunger Project nog steeds veel reist realiseert ze zich wel dat vriendschappen overal ter wereld waardevol zijn. Dat bewijst een zwart wit schilderijtje aan de muur.  “Dit kunstwerk is gemaakt door mijn Boliviaanse vriendin Norka”, zegt ze wijzend op de verschillende vormen in de lijst. “Het schilderij is gebaseerd op de stad La Paz, waar we woonden. Je ziet de grote rokken van Boliviaanse vrouwen, de rondjes zijn bolhoedjes, onderop zie je lama’s en er zitten verwijzingen naar de bergen in. Ik vind het leuk dat het iets is waarvan ik weet wat het betekent, zonder dat het traditionele kunst is.”

Vlaamse Hopwortels op de Amersfoorste Kei

“Ik ben nog veel gelukkiger dan toen ik het huis kocht. Als ik nu rondkijk, dan denk ik echt: hier kan ik zo nog tien jaar in wonen. Het voelt als mijn huis”, zegt Miet als de rondleiding is afgelopen. “En Amersfoort voelt als mijn thuis.” Miet en haar Hopplant bewijzen dat onze Keistad een plek is voor iedereen. Ook als het in West-Vlaanderen ontsproten is, wortelt en groeit alles in de vriendschappelijke warmte van Amersfoort, om vervolgens nooit meer te vertrekken.

Ook trots op je huis?

Ben jij ook trots op je huisje en vind je het leuk om andere Amersfoorters te laten zien waarom? Stuur een mailtje naar [email protected] en meld je aan! We komen graag bij je op visite.

Lees meer:

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Amersfoortse Bas redt gezonken bootjes in Vathorst: ‘Het zijn er wel een paar honderd’”

Amersfoortse Bas redt gezonken bootjes in Vathorst: ‘Het zijn er wel een paar honderd’

Ga naar “Jolande weet raad: ‘Wat kan ik doen tegen de taxuskever?’”

Jolande weet raad: ‘Wat kan ik doen tegen de taxuskever?’

Ga naar “Favorieten van Maarten: ‘Dit is een uitstapje naar een andere wereld’”

Favorieten van Maarten: ‘Dit is een uitstapje naar een andere wereld’

In onze gids

Ga naar “PVClifestyle”

PVClifestyle

 • Weteringkade 19
 • Woonwinkels

Nu geopend

Ga naar “Fotoinlijst.nl”

Fotoinlijst.nl

 • Vollenhovekade, 64
 • Woonwinkels

Nu geopend

Ga naar “Anna’s Smaakatelier”

Anna’s Smaakatelier

 • Grote Sint Jansstraat 4
 • Bakkers
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Intake en proefbehandeling voor maar €25,-”

Intake en proefbehandeling voor maar €25,-

 • Body-line.nu
 • Geldig t/m 30 april 2021

Topper

Ga naar “5 euro korting op jouw luxe borrelpakket”

5 euro korting op jouw luxe borrelpakket

 • Geldig t/m 30 april 2021
Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Assemblage medewerker gezocht”

Assemblage medewerker gezocht

 • Rosenberg Ventilatoren en Klimaattechniek
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Burgerme zoekt bezorgers”

Burgerme zoekt bezorgers

 • burgerme
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “The Crumble zoekt een barista”

The Crumble zoekt een barista

 • The Crumble
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Toezichthouder Groen”

Toezichthouder Groen

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Lekkerrr033 zoekt aanpakker”

Lekkerrr033 zoekt aanpakker

 • Lekkerrr033
 • Fulltime/Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Willems Wondere Weiland”

Willems Wondere Weiland

 • 3 juli 2021
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 17 oktober 2021
Ga naar “Spoffin”

Spoffin

 • 27 augustus 2021
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 13 juni 2021
Ga naar “Amersfoort World Jazz Festival”

Amersfoort World Jazz Festival

 • 12 augustus 2021