De tactloze barman Jop Zwiers: ‘Mensen moeten vaak een beetje aan me wennen’

Door Roeliene Bos 14 juni 2018

Een aantal Amersfoorters zal Jop Zwiers (25) kennen van Hete Kolen, waar hij jarenlang als een manusje van alles fungeerde. “Ik zocht een nieuwe uitdaging, dus toen Vincent vroeg ik in zijn kroeg Pitchers als bedrijfsleider aan de slag wilde, zag ik dat direct zitten.”

De kroeg was geen vreemde plek voor Jop, hij liep er al drie jaar rond als vaste gast. Dat had onder meer te maken met Vincent, waarmee hij nu zelfs goede vrienden is geworden. “Ik ben hier ooit een keer naar binnen geluld en dat bleek heel gezellig. Vin heeft een bepaalde aantrekkingskracht, je mag die jongen heel snel. Vanaf dat moment ben ik hier nooit meer weggegaan.” Maar hoe blij Jop ook was met zijn nieuwe baan, met een ding had hij geen rekening gehouden. “Na twee weken dacht ik, shit man, die nacht. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat ik een heel ander ritme moest gaan draaien.” Maar ook dat went. Zijn vrienden schuiven nu gewoon bij hem aan als hij achter de bar staat op zaterdag. “Ze zijn altijd overenthousiast”, vertelt Jop lachend.

Interactie

Maar ook voor de andere gasten maakt de langharige barman graag tijd voor een babbeltje, dat hoort bij het zijn van een goede barman, aldus Jop. “Je moet de tijd nemen voor je gast, mensen vinden het fijn als je een rondje door de zaak doet en ze even slap kunnen ouwehoeren met je. En je moet weten wanneer je bier moet tappen en snel moet afrekenen omdat het druk is. Als je daar de middenweg in weet te vinden, doe je het goed.” En de dronken mensen waar hij mee te maken krijgt? Daar geniet Jop alleen maar van. “Er is altijd een omslagpunt waarop mensen te lam worden, maar daar heb ik het geduld wel voor. Dan vertel je ze in jip-en-janneketaal dat ze naar huis moeten. Dronken mensen kunnen hartstikke leuk zijn, ze worden heel eerlijk en vertellen dingen waar ze later spijt van hebben. Maar dat blijft uiteraard tussen deze vier muren.”

Tactloos

Toch is Jop niet altijd zo discreet. Sterker nog, soms is hij ‘vrij lomp’, zoals hij het zelf omschrijft. “Het is vrij onschuldig allemaal, maar mensen moeten vaak een beetje aan me wennen. Ik heb gewoon geen rem.” Een moment waarop zijn tactloze bui tot uiting kwam, kan hij zich nog goed herinneren. “Er flirtte een wat oudere vrouw met me toen haar man opeens kwam aanlopen. Ze bedoelde het grappig, maar ik schreeuwde heel hard: ‘Niet liegen! Je hebt een man!’. Hij was toen best gepikeerd. Uiteindelijk hebben we nog twee uur grappen staan maken en hebben we een leuke avond gehad, iedereen zag toen in dat het een grapje was. Dat was zo’n moment waarop ik denk, daar had ik twee tellen over na moeten denken.” En het stel? “Dat komt hier gelukkig nog steeds.”

Muziek

Verder is het vooral pais en vree in het muziekcafé, waar volgens de barman veel vriendschappen ontstaan. “We hebben een grote groep vaste gasten die ook buiten de kroeg geregeld dingen met elkaar doet. Dan zie je ze weer ergens een hapje eten bijvoorbeeld.” En een muziekcafé zou geen muziekcafé zijn als er niet ook bandjes ontstonden. “Die komen voornamelijk voort uit de jamsessies die we hier houden. Iedereen tilt elkaar naar een hoger niveau en neemt elkaar bij de hand, daar zijn we redelijk uniek in. Daar kan ik echt van genieten.”

Pitchers cafés

nu gesloten18:00 - 02:00

Groenmarkt 7, Amersfoort

Bekijk meer:cafés