Barman van de week: de bijdehante Jon Ippel

Door Roeliene Bos 7 december 2017

“Ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk. Dan maakt het niet uit hoeveel uren je erin steekt”, vertelt Jon Ippel (21) van De Bijzaeck. Sinds vijf maanden zwaait hij de scepter in de knusse wijnbar. “Ik vind het heel tof dat ik dit op mijn leeftijd al mag doen.”

Toen Dick van Stempvoort de Bijzaeck verliet om zijn eigen zaak te beginnen, was het aan de jonge Jon om de tent in goede banen te leiden. “Ik had al de nodige ervaring bij de Mariënhof en ik zocht een nieuwe uitdaging. Een vriend van me werkt bij De Viszaeck, een andere zaak van Annelie en Rianne. Toen hij bij Rianne liet vallen dat ik een nieuwe uitdaging zocht, kreeg ik al snel een appje om een keertje koffie te drinken.” Zo gezegd, zo gedaan. En na een paar dagen naast Dick te hebben gestaan, was het moment daar om het stokje over te nemen. De vaste gasten moesten even wennen aan het nieuwe gezicht, maar Jon wist al snel hun harten te winnen. “In het begin hoorde ik vaak de zin: ‘Maar Dick deed het zo.’ Ik was gelijk duidelijk: ‘Ik ben nieuw en ik doe het zo.’ En dat is goed gevallen bij iedereen, want ze zijn er nog steeds.”

Lekker uitslapen

De werktijden bevallen Jon uitstekend; hij hoeft niet eerder dan twee uur ’s middags in de zaak te zijn. “Ik kan er wel wat van ja”, zegt Jon over zijn uitslaapkunsten. “Altijd al gekund. Ik word chagrijnig als ik vroeg mijn bed uit moet.” En na een gat in de dag te hebben geslapen, is hij weer helemaal fris om zijn gasten te ontmoeten en tijdig van het juiste wijntje te voorzien. “Ik weet inmiddels wat de meeste mensen drinken en ik kan wel redelijk doorlopen als het moet.” Op de vraag hoe hij zich in hemelsnaam door het smalle gangpad worstelt als het druk is, antwoordt hij bijdehand: “Daar heb je ellebogen voor gekregen. Ik maai me er gewoon doorheen.”

Gezellige drukte

Wie in het weekend over De Hof loopt, ziet geregeld mensen buiten bij de oranje stoeltjes staan. Volgens Jon is dat nou typisch De Bijzaeck. “Het is echt de plek waar iedereen elkaar weer ziet. Mensen lopen langs en zien dan mensen die ze kennen.” Maar wie dacht dat de gasten van De Bijzaeck alleen maar staan, heeft het mis. “Mensen denken vaak dat hier stijve mensen binnenkomen, maar ik durf wel te zeggen dat de gezelligste mensen van Amersfoort hier komen. Er wordt gedanst in het middenpad en het gebeurt geregeld dat ik met vaste gasten na sluitingstijd de stad inga. Ik kan wel zeggen dat ze me helemaal hebben geaccepteerd.”

 

De Bijzaeck wijnbars

nu gesloten16:00 - 00:00

Hof 22, Amersfoort

Bekijk meer:wijnbars

Meer over

Amersfoorters