Kapster Azar verbindt vrouwen in haar salon de Liendertseweg

Dat schoonheid niet alleen van buiten zichtbaar is, laat Azar zien. In haar salon op de Liendertseweg creëert Azar een plek waar naast uiterlijke schoonheid ook de innerlijke schoonheid van vrouwen centraal staat.

Als je Azar voor het eerst ontmoet, voel je direct dat ze een warme vrouw is met het hart op de juiste plaats. Een sprankeling in haar ogen geeft haar een jeugdige blik. Misschien is dat wel haar geheim, want jongeren komen graag bij haar in de salon.

“Alle vrouwen zijn hier welkom, ongeacht de achtergrond”

“Toen ik mij ging inschrijven in de Kamer van Koophandel, omschreef ik mijn salon als ‘alleen voor vrouwen’, met als doel een gezellige plek te creëren waar verhalen verteld kunnen worden en men lekker bij elkaar kan zijn”, vertelt Azar. “Alle vrouwen zijn hier welkom, ongeacht de achtergrond. Ik krijg altijd veel energie als de dames hier even langs komen, voor een nieuw kapsel, verven, stijlen, make-up, epileren of gewoon zomaar.”

Gezelligheid

Vrouwen mooi maken, gezelligheid en verbinden is wat Azar bereikt heeft in het zesjarig bestaan van haar kapsalon en ze geniet elke dag van het contact met alle vrouwen uit verschillende culturen. De vrouwen zien haar ook wel eens als een soort moeder, waar zij verhalen bij kwijt kunnen.

Touwtje

“Naast mijn afgeronde kappersopleiding ben ik ook visagist. Vaak word ik gevraagd om vrouwen mooi te maken voor een feest, een bruiloft, of gewoon voor het mooi zijn”, zegt Azar. Een specialist is Azar in het wenkbrauwen epileren met ‘touwtjes’, hiervoor heeft zij in Iran een opleiding gedaan. “Het epileren op deze manier is meer dan alleen maar wat haartjes weghalen, ik kijk naar het gezicht, de vorm van de wenkbrauw en probeer het eindresultaat altijd zo natuurlijk mogelijk te laten”, legt Azar uit. “Als het touwtje tijdens het epileren breekt, betekent dat volgens de Turkse en Iraanse traditie dat er iemand is die van je houdt! Wij geloven daar in…” zegt ze. Ik geloof met haar mee, als wederom een touwtje breekt.

Heimwee

Ruim 16 jaar werkte Azar in Utrecht, waar de sfeer in de Kanaalstraat haar dichterbij Iran liet zijn. Jarenlang heeft ze heimwee gehad naar haar land. Nu is ze gelukkig met haar man en twee kinderen en kan ze oprecht zeggen dat Amersfoort haar thuis is. “Die eerste vijf jaren in Nederland waren ontzettend moeilijk voor mij. Ergens lijk ik in die jaren mijn geheugen ook kwijt te zijn geraakt omdat ik mijzelf en mijn thuisgrond kwijt was”, vertelt Azar.

“Mama, ik ga van mijn kamer een kapsalon maken voor jou!”

“Nooit meer vergeet ik de dag, toen ik thuis kwam van mijn Nederlandse les en mijn zoon samen met mijn man zijn kamer had omgetoverd tot een kapsalon! Mijn zoon had daarvoor al eens tegen mij gezegd: ‘Mama, ik ga van mijn kamer een kapsalon maken voor jou.'” Dat was naast een heel lief gebaar een hele goede zet, aldus Azar, die vanaf dat moment helemaal opbloeide en verschillende dames van Iranese, Turkse, Marokkaanse en Nederlandse afkomst mocht ontvangen in haar zogenaamde pop-up salon.

Liendertseweg

Inmiddels is het zes jaar geleden dat Azar haar salon aan de Liendertseweg begon. De plek waar ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt en andersom, want het was in Iran waar ze altijd een kapsalon had gehad en waar haar talenten tijdens de kappersopleiding verder ontwikkeld zijn. Tijdens ons interview komen er meerdere keren dames langs om te vragen of ze geknipt kunnen worden. “Iedereen mag zomaar hier binnenkomen, maar het liefst werk ik volgens afspraak omdat ik deze kapsalon helemaal alleen doe”, zegt ze. Met trots loopt ze naar de deur waar ze de dames vertelt dat ze een interview heeft.

“Door aardig te zijn voor iedereen, krijg je ook terug wat je geeft”

Wij drinken ons gezellig kopje thee verder op de bank waar Azar tot slot altijd weer met een positieve blik op de dingen vooruit en terugkijkt. Ze vertelt dat ze uiteindelijk erg tevreden is hoe alles in haar leven is gebeurd en verlopen. “Door aardig te zijn voor iedereen, krijg je ook terug wat je geeft” zegt Azar. Als ik vraag wat de naam Azar betekend zegt ze ‘vuur en licht’ en dat verbaast mij niets.

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige keer vertelde zij over muziektalent Kim, die voor de koning en koningin heeft gespeeld.

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

Ga naar “Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Amersfoort ”

Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Amersfoort 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Eettafel Romo Ovaal van € 695 voor € 450”

Eettafel Romo Ovaal van € 695 voor € 450

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “iPad (2021) Wifi – 64 GB-Spacegrijs van € 389 voor € 333”

iPad (2021) Wifi – 64 GB-Spacegrijs van € 389 voor € 333

 • MediaMarkt
 • Geldig t/m 28 november 2022

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec