Annemiek verhuist de wereld rond: ‘In Dubai moet je auto schoon zijn. Anders krijg je een boete’

Annemiek en Anthony - Foto: Annemiek van Wegen

Ze mist de Treek, een biertje bij van Zanten en gewoon even een praatje met schoenmaker Evert op de Leusderweg. Terug naar Nederland komen zit er voor de Amersfoortse Annemiek echter nog niet in. Ze verhuisde van Amersfoort naar Antwerpen, woonde drie jaar in Dubai en is inmiddels weer neergestreken in de Vlaamse havenstad. “Ik mis Dubai. Elke dag een zonnetje is zo goed voor je humeur!”

“Mijn man Anthony werkt als bouwkundig engineering manager voor hele grote projecten”, vertelt Annemiek. “Toen de bouw hard getroffen werd door de crisis raakte Anthony twee keer z’n baan kwijt. Omdat hij uit Frankrijk komt en Frans spreekt kon hij in 2013 beginnen bij een internationaal bedrijf in Antwerpen. Voor ons was dat een grote stap. Alles ging heel snel en het was erg gecompliceerd, maar ik heb er geen moment spijt van.”

Antwerpen ronde 1

“Ik heb mijn baan in het onderwijs opgezegd en ben een half jaar later achter Anthony aan verhuisd, terwijl ik zwanger was van onze zoon”, gaat Annemiek verder. “Dat we gewacht hebben komt omdat je in België pas echt zeker bent van je baan als je een half jaar werkt. We hebben het zekere voor het onzekere genomen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Museum Aan de Stroom (MAS) – Antwerpen

Anthony en Annemiek woonden in het Bergkwartier. “Een heerlijke wijk”, blikt ze terug. “We keken uit op het bos, de gezellige Leusderweg was heel dichtbij en ook het centrum lag op steenworp afstand. Ik ben in dezelfde buurt opgegroeid. Ik ken iedereen en laat de glazen voor mijn bril nog steeds zetten bij Jekel Optiek.”

Dubai

“Drie jaar na onze verhuizing, werd Anthony ingezet voor een project in Dubai”, vertelt Annemiek. “Zo gaat dat bij internationale bedrijven. Je staat op een lijst dat je mogelijk naar het buitenland wilt. Als het dan zover is, dan moet je binnen twee weken beslissen. Onze dochter was pas net geboren, dus ik ben zelf nog een periode in Antwerpen gebleven met een peuter en een baby om alles te regelen met betrekking tot de verhuizing. Dat was af en toe erg pittig.”

“Toen kwam Dubai. Bij elke verhuizing moet je weer aanpassen, en dat is natuurlijk ook lastig. Mijn man was aan het werk, dus ik moest weer veel regelen. Een verblijfsvergunning, rijbewijs, het zoeken van een nieuwe dokter, een goede supermarkt. Soms zijn hele simpele dingen al ingewikkeld. Gelukkig kwam ik snel bij een groep van mama’s uit Nederland terecht. Zij spraken elke week met elkaar af. Daardoor had ik snel vriendinnen waarmee ik vaak leuke dingen ging doen. Want je bent in zo’n nieuw land veel alleen, omdat je man weg is van huis.”

De rijkdom van Dubai

“In Dubai zie je de enorme rijkdom”, vertelt Annemiek. “En de contractvoorwaarden die je daar krijgt zijn ook niet mis. Schoolgeld werd bijvoorbeeld betaald door de werkgever. De scholen zijn met airco gekoeld, ze hebben een uitgebreide bibliotheek en zelfs een zwembad op het dak. Een klas van twintig kinderen heeft één juf en twee assistenten.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Toch lijkt het plafond van de rijkdom volgens Annemiek wel bereikt. “De olie is eindig, dat zien ze in Dubai zelf ook wel. Ze richten zich op toerisme en het bouwen van attracties. De enorme malls, de skibanen, de hoogste torens ter wereld. En hoewel het nog steeds de stad van de eindeloze mogelijkheden is, is dat wel aan het veranderen. Het is namelijk ook een duur land. Die scholen worden tegenwoordig niet meer zomaar betaald. Voor een peuter betaal je al snel 15.000 euro per jaar!”

Het leven in Dubai

“Door onze verhuizingen en de reizen die we tussendoor gemaakt hebben zijn we misschien ook wel een beetje verslaafd geraakt aan de vele culturen”, gaat Annemiek verder. “In Dubai komt dat heel erg samen. Naast ons woonde een Vietnamees-Franse dame met haar Amerikaanse man. Aan de overkant woonde een man uit Jordanië, die de gebedsoproep voor de moskee zong. Mijn man z’n beste vriend is een Egyptenaar en we hebben veel vrienden van over de wereld.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

“Je leert veel over het leven en de Arabische cultuur. Stiekem weet je daar als Nederlander heel weinig over. De boerka’s en niqaabs zijn fascinerend, maar daar raak je snel aan gewend. Het hoort bij het leven in een islamitisch land. Het is ook leuk om je te realiseren dat de vrouwen daaronder allerlei verschillende dingen aan kunnen hebben. Van een joggingpak tot jurken met gouddraad. Tegelijkertijd zijn er altijd dingen die heel gek voor ons zijn. Een leuk voorbeeld is dat in Dubai je auto schoon moet zijn, anders krijg je een boete. De sjeik wil dat er schone auto’s rijden, dus dan is dat zo. Twee keer in de week kwam onze autowasser langs. Kan je het je voorstellen?”

Van Dubai naar amai

“Ik mis Dubai nog steeds. Je staat elke dag op met een zonnetje. Dat is zo goed voor je humeur! We reden in het weekend soms met onze 4WD de woestijn in. We lieten gewoon de banden een stukje leeglopen en reden uren rond. Op zoek naar kamelen, een kampvuur bouwen met de kids, echt de stad uit en de natuur in. Nu zijn we terug in Antwerpen, dat is dan toch weer wennen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Antwerpen – Foto: Annemiek van Wegen

“In België is het de grootste uitdaging om een sociaal netwerk op te bouwen. Belgen hebben een hoog beleefdheidsgehalte, maar ermee bevriend raken is echt een uitdaging. En dol op Nederlanders zijn ze niet bepaald”, vertelt Annemiek over haar terugkeer naar het Vlaamse land. “Afspreken is moeilijker, ze gaan vooral veel bij familie op bezoek. Zondag bij oma eten of met ‘de vrienden van de voetbal’ afspreken is nog steeds het ding. In Dubai is dat makkelijker.”

Terug naar Foortje

“Terug naar Foortje, zoals ik Amersfoort liefkozend noem, staat nu nog niet op de planning”, sluit Annemiek haar verhaal af. “We zouden graag nog één nieuwe uitdaging aangaan. Misschien als de middelbare schooltijd is aangebroken voor de kinderen, komen we terug naar de Keistad. En als de zon dan een keertje schijnt, dan ga ik er net zo van genieten als in Dubai, maar dan met een ijsje van Roethof of een pilsje met mijn zussen bij van Zanten. Dan hoor je ons al van verre genieten!”

Ken jij een Amersfoorter in het buitenland?

Van Australië tot de Verenigde Staten. En van Ierland tot China. Amersfoorters vind je overal! Ken jij iemand die vanuit Amersfoort naar het buitenland is verhuisd? Tip onze redactie en we vertellen graag zijn of haar verhaal aan iedereen in de Keistad.

We zochten nog veel meer voor je uit

Win een zak met zes luxe oliebollen naar keuze!

Tompouce-oliebol, Flügel-bol of een Oreobol? Win een van de vijf zakken met zes mega-luxe oliebollen naar keuze!

Tompouce-oliebol? Neejoh… De Flügel-bol is véél lekkerder, en die kun je nu winnen

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Amersfoortse Thjum Arts wint de cabaretprijs van het Cameretten Festival”

Amersfoortse Thjum Arts wint de cabaretprijs van het Cameretten Festival

Ga naar “De Amersfoortse Annemiek sliep slecht: ‘Ze had geen idee wat er aan de hand was’”

De Amersfoortse Annemiek sliep slecht: ‘Ze had geen idee wat er aan de hand was’

Aangeboden door Cranio Midden Nederland

Ga naar “Leuk volgens Manon: ‘Mijn werkdagen bij Boekhandel Veenendaal zijn nooit hetzelfde’”

Leuk volgens Manon: ‘Mijn werkdagen bij Boekhandel Veenendaal zijn nooit hetzelfde’

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Kamp 72
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Burgerme

Nu gesloten

Ga naar “Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys”

Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys

 • Arnhemsestraat 1-3
 • Cafés
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Iki Sushi”

Iki Sushi

 • Leeghwater 23
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Soft-close toiletzitting € 14,99”

Soft-close toiletzitting € 14,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Regendoucheset € 29,99”

Regendoucheset € 29,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Satijnen dekbedovertrek vanaf € 24,99”

Satijnen dekbedovertrek vanaf € 24,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Nutella van € 2,98 voor € 2,29”

Nutella van € 2,98 voor € 2,29

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Unox soep € 0,99”

Unox soep € 0,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021

Vacatures

Ga naar “Liefhebber van duurzame mode en duurzame producten gezocht”

Liefhebber van duurzame mode en duurzame producten gezocht

 • Nieuw Mos
 • Parttime

Topper

Ga naar “Wil jij werken in een bedrijf dat voor haar personeel zorgt?”

Wil jij werken in een bedrijf dat voor haar personeel zorgt?

 • Bergpaviljoen Bistronomique & Bar
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Jongerencoach NEO regio Amersfoort/Utrecht”

Jongerencoach NEO regio Amersfoort/Utrecht

 • Stichting Nidos
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker spoed”

Magazijnmedewerker spoed

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “ervaren Front Office medewerker”

ervaren Front Office medewerker

 • Leusderweg 10
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmannenloop”

Kerstmannenloop

 • Zandfoort aan de Eem
 • 17 december 2021
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • 20 december 2021
Ga naar “Dinner Train”

Dinner Train

 • Dinner Train
 • 3 december 2021
Ga naar “Repair Café Kruiskamp-Koppel”

Repair Café Kruiskamp-Koppel

 • 20 november 2021