Amersfoortse Renate (80) liep Nijmeegse Vierdaagse al 51 keer uit

Door Charella Hulsbosch 12 juli 2018

Mensen uit het hele land, ook uit Amersfoort, wandelen mee met de Nijmeegse Vierdaagse. De Amersfoortse Renate Krebs (80) liep de Vierdaagse al 51 keer uit. Wethouder Hans Buijtelaar eerde haar door een bloemetje te gaan brengen.

Bij haar thuis zijn de herinneringen aan een leven lang enthousiast wandelen goed te zien; een kast vol medailles, wandelfoto’s en herinneringen aan de vele tochten die zij liep. En dat alles zonder ook maar een blaar. Mevrouw Krebs kan honderduit vertellen over alle tochten die zij maakte en mensen die ze ontmoette. Ze liep altijd. Met goede vriendin, maar ook alleen. Bij verzengende hitte, of juist met regen. “Je dwingt jezelf ertoe en dan ga je ervoor”.

‘Ik werd overgehaald door een vriendin’

Nu blikt ze terug op die bijzondere jaren, maar het had ook heel anders kunnen zijn. “De eerste keer kwam niet vanzelf”, vertelt ze. “Ik werd overgehaald door een vriendin. Het eerste jaar hebben we vier dagen in de stromende regen gelopen. Pas na het derde jaar kon ik het niet meer los laten en ben ik altijd gegaan.” Ze heeft het evenement zien veranderen van 10.000 deelnemers naar zo’n 50.000. “Tot mijn 65e heb ik altijd 40 kilometer gelopen, daarna ging het naar 30. Dat is veel gezelliger, de sfeer is beter.”

Topsporter

Wethouder Buijtelaar roemde mevrouw Krebs als een echte topsporter waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. Want het is hard werken, dat vertelt ze zelf ook. “Ik begin in maart met trainen, elke dag vijf of zes kilometer en bouw langzaam op. Dan leef je er naartoe; je laat het niet meer los. Het is soms ook meer mentaal hard werken, want die voeten die gaan wel, je moet het in het hoofd ook echt willen, zolang de gezondheid het toelaat.”

Voor het eerst niet lopen

Dit jaar slaat mevrouw Krebs de vierdaagse voor het eerst over, maar ze hoopt volgend jaar weer fit genoeg te zijn om aan de start te verschijnen.

 

Meer over

Amersfoorters

adv.