Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse herinneringen: Evelyne over haar ontdekkingen in Amersfoort

Door Melt Pels 28 maart 2020

Je eerste optreden in poppodium De Kelder, genieten van de muziek in Volta-Voltage of die keer dat je je nieuwe fiets in de gracht liet vallen… Iedereen heeft herinneringen aan Amersfoort. In deze rubriek vragen we Amersfoorters om die herinneringen met ons te delen. We gaan op zoek naar keisterke verhalen over onze prachtige stad. Deze week spreken we Evelyne de Jong, het gezicht achter Instagramaccount @OntdekAmersfoort.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Evelyne is in haar leven maar liefst tien keer verhuisd binnen Amersfoort en heeft de stad dus vanuit elke hoek bekeken. “Ik ben half Canadese, ik heb een broertje die half Antilliaans is en ik heb een half jaar in Finland gewoond. Maar toch voel ik mij het meest een Amersfoortse. Ik vertel iedereen die het wil horen met trots over de stad en nodig ze uit om een keer met mij door de stad te dwalen”, vertelt Evelyne aan de telefoon.

Eerste festival: Torenpop

“Mijn eerste festival in Amersfoort was Torenpop. Dat was een superleuk gratis festival dat op de Oliemolenhof werd gehouden. Ik weet nog dat ik daarheen ging; ik was een jaar of zeventien. Op het podium stond toen Kyteman. Zoveel artiesten die daar optraden waren al mega bekend en kennen we nu nog.”

Heel veel Amersfoorters missen het: het gratis festival Torenpop dat van 1994 tot 2012 georganiseerd werd vanuit poppodium De Kelder. Niet zo gek ook, want de line-up was ieder jaar weer indrukwekkend. Je zag er de grootste namen voor nop, zoals Kensington, de band die nu moeiteloos vijf keer de Amsterdamse Ziggo Dome vult.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Henry Krul

Vroeger in Amersfoort

“Iets anders dat in me opkomt, is de mini-hotspot guide van Amersfoort die ik samen met twee collega’s gemaakt heb. Hierin stonden historische verhaaltjes over onder andere de muurhuizen, gebouwd van de oude stadsmuur van Amersfoort. Door zo’n project leer je je stad beter kennen. Normaal loop je ergens langs, maar je bent je niet écht bewust van je omgeving. Dit boekje heeft mijn liefde voor de stad aangewakkerd en is een directe inspiratiebron geweest voor OntdekAmersfoort.”

Keistad fietsfestival

“Vorig jaar, aan het einde van de zomer, ging ik met een grote groep fotografen en Instagrammers fietsen van Soest naar Amersfoort. Dit was tijdens de #33instaride met het Keistad Fietsfestival. Onderweg stopten we op hele gave plekken om foto’s te maken. Ik had al zeker twee jaar niet meer gefietst. We zijn op een gegeven moment ook over de vliegbasis van Soesterberg gefietst.”

“Het bijzondere is dat iedereen afstapt om foto’s te maken van dezelfde dingen. Toch was elke foto anders, want iedereen kijkt op een andere manier door zijn of haar camera. Ook kom je met zo’n groep op plekken waar je normaal nooit zou fietsen.”

Eerste en laatste waar je over schreef?

We vroegen aan Evelyne wat haar herinneringen vanuit OntdekAmersfoort waren. “Mijn allereerste opdracht voor OntdekAmersfoort was voor Tjommies Music Bar. Ik mocht daar gaan lunchen met mijn vader, stiefmoeder en twee zusjes. Het was echt heel gezellig om daar te eten, maar ik vond het ook wel spannend. Het was mijn eerste keer samenwerken met een hotspot. Ik liep daar echt op mijn tenen en dacht alleen maar, wat nou als ik geen mooie foto’s maak?”

“Het laatste waar ik over heb geschreven, is Dr. Chocolate. Ik dacht, ik ga de lokale ondernemers even steunen en haal mijn chocolade lekker lokaal. Dr. Chocolate heeft ooit eens de Onze Lieve Vrouwetoren van chocolade gemaakt. Ik kan je vertellen, die smaakt niet zoals de paashaas uit de supermarkt!”

Iedereen heeft een verhaal

Komen er na het lezen van dit lijstje meteen allemaal herinneringen bij je naar boven? En lijkt het je leuk om deze verhalen en anekdotes te delen op indebuurt Amersfoort? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar [email protected]. We komen graag in contact met je voor een leuk interview!

Foto: Ietse Horneman
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.