Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius beantwoordt vragen van indebuurt lezers over coronacrisis

Door Juliette Schmitt 31 maart 2020

Via de mail, Facebook en de telefoon krijgen wij op de redactie van indebuurt Amersfoort een hoop vragen binnen over onze stad in coronatijd. Natuurlijk willen wij als redactie zo goed en helder mogelijk antwoord geven op al jullie vragen, maar we vonden iemand die dat veel beter kan; burgemeester Lucas Bolsius. Vanuit zijn thuiswerkplek gaf onze burgemeester antwoord op al jullie prangende vragen.

Dit interview is gepubliceerd op 31 maart 2020. De landelijke overheid geeft op dinsdag 31 maart 2020 om 19.00 uur een persconferentie. Het kan zijn dat ook het beleid in Amersfoort hierop wordt aangepast. Burgemeester Bolsius gaf antwoord op de vragen van indebuurt lezers voorafgaand aan de persconferentie op 31 maart 2020. 

Werkt u ook thuis? Kunt u een foto delen?

“Ik werk veel thuis. Daar werk ik vanuit een studeerkamer waar ook mijn kinderen huiswerk maken of online een les volgen. Dat betekent dus dat we onderling goede afspraken moeten maken. Het is nog een klein beetje rommelig in deze kamer, omdat we nog maar pas geleden zijn verhuisd. De verhuisdozen zijn nog niet allemaal uitgepakt. Daar krijgen we de komende tijd ook niet echt veel tijd voor. Mijn vrouw werkt in de zorg en zet op dit moment ook alle zeilen bij om haar werk te doen.”

Welke impact heeft de coronacrisis op uzelf en uw familie?

“Wij proberen net zoals elke andere familie in Nederland en in heel veel andere landen er het beste van te maken. Onze kinderen schaatsen allemaal op hoog niveau. We zijn normaal gesproken veel weg, naar wedstrijden. Nu zijn we veel thuis, is er thuisonderwijs en werk ik zelf ook regelmatig thuis. Dat is in een gezin met opgroeiende pubers niet altijd gemakkelijk. Wij hebben de luxe van een groot huis, waar de mogelijkheid bestaat om je nog een klein beetje af te zonderen als dat nodig is. Dat geldt voor heel veel gezinnen niet. Dat realiseer ik mijzelf heel goed. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen wel buiten kunnen spelen. Als we maar met zijn allen goed blijven opletten dat we 1,5 meter afstand houden. Dat is het allerbelangrijkste om goed te onthouden!”

Bent u zelf nog veel op op pad of werkt u alleen vanuit huis?

“Ik ben of thuis óf in het Stadhuis. Ik heb veel contacten met familie van mensen die besmet zijn en in het ziekenhuis zijn opgenomen of met de patiënten zelf als ze nog aanspreekbaar zijn. Ik heb contact met besmette verpleegkundigen en als er mensen overlijden bel ik ook met familie en naasten van de overleden mensen. Dat wordt heel erg op prijs gesteld. Elk gesprek is weer anders. In het stadhuis is sinds de crisis elke dag of om de dag een gemeentelijk beleidsteam actief. Daar ben ik zelf voorzitter van, en naast mij zijn wethouders Kees Kraanen (portefeuille personeel en organisatie) en Menno Tigelaar (portefeuillehouder sociaal domein) leden van dit team en zijn er een aantal mensen die ons vanuit de ambtelijke organisatie ondersteunen. Wij monitoren wat het beeld in de samenleving is; welke vragen leven er, hoe gaat de samenleving om met de landelijke regels. En we bespreken met elkaar wat wij vanuit de gemeente kunnen doen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een aantal besluiten genomen aanvullend op de landelijke regelingen om ondernemers tegemoet te komen.”

Blijven de winkels in Amersfoort voorlopig open?

“Ja, dat is landelijk beleid. Er zijn winkels die zelf besluiten te sluiten.”

Hoe kan ik in Amersfoort het beste hulp bieden aan oudere mensen?

“Er zijn heel veel organisaties die hulp bieden; hier is een overzicht te vinden.”

Hoe gaat Amersfoort de nieuwe maatregelen vanuit de overheid handhaven?

“Wij hebben de mogelijkheid om boetes uit te delen aan mensen die zich niet houden aan de 1,5 meter afstand. En ook aan winkels die geen goede maatregelen treffen die erop zijn gericht om de onderlinge afstand te kunnen houden in de winkel. En daarnaast kunnen we gebieden afsluiten, zoals een park of een sportveld. We hebben in Amersfoort op dit moment geen signalen die erop wijze dat het nodig is iets af te sluiten. Iedereen houdt zich heel goed aan de maatregelen. Ik ben daar heel trots op! Er komen steeds meer beelden naar buiten van patiënten, ex-patiënten, van artsen en verpleegkundigen die laten zien hoe vreselijk deze ziekte is. In het ziekenhuis wordt de Intensive care vergelijken met een oorlogsgebied. Het is echt verschrikkelijk. Met die beelden op ons netvlies, is de boodschap nu onderhand wel duidelijk zou ik zeggen. Mensen blijf zoveel mogelijk thuis, ga alleen even een frisse neus halen en boodschappen doen en hou die 1,5 meter afstand.”

Hoe zit het met de scholen; gaan die vanaf 6 april weer open?

“Dat is een landelijk besluit. Vandaag is bekend geworden dat het kabinet de maatregelen die tot 6 april zouden gelden wil verlengen. Tot wanneer dat is, is op dit moment nog niet bekend.”

Wat doet de gemeente voor dak- en thuislozen?

“Die worden gespreid opgevangen, op verschillende locaties. Voor daklozen die besmet zijn met het coronavirus komt er een aparte locatie.”

Ik snap niet helemaal wat nou wel en niet mag: mag ik dit weekend een wandeling maken met mijn man door het Park Randenbroek, of liever helemaal niet?

“Ja, een wandeling mag zeker. Zeker met uw man. Als u er maar voor zorgt dat u 1,5 meter afstand houdt tot andere mensen. Dit past in de maatregelen van zoveel mogelijk thuisblijven, maar wel de mogelijkheid bieden om even een frisse neus te halen of boodschappen te doen. Deze maatregelen kunnen uiteraard veranderen als daar aanleiding toe is.”

Hoe doet u zelf boodschappen?

“Wij halen, op de fiets, ook boodschappen net als iedereen bij de supermarkt en dan hou ik er ook rekening mee dat in grote bogen van 1,5 meter om de ander heenloop. Niet altijd makkelijk overigens in een smal pad in een supermarkt. De supermarkten hebben inmiddels zelf ook hele goede maatregelen genomen om te voorkomen dat we te dicht bij elkaar komen. En er wordt op toegezien dat de regels ook goed worden toegepast.”

Wat wilt u in deze bizarre tijden graag tegen alle Amersfoorters zeggen?

“Ik zou iedereen willen oproepen er voor elkaar te zijn. Ook al moeten we afstand houden. We zijn in onze harten dicht bij elkaar. Laten we op elkaar blijven letten. Er zijn ongelooflijk veel mooie initiatieven in de stad om, op afstand, contact te houden met kwetsbare mensen. Het Wij Amersfoort zit diep in de genen van deze stad. Ik ben daar ongelooflijk trots op.”

Lees verder:

Zo is het om doof te zijn in coronatijden: Amersfoorters Ilse en Ali vertellen

In de video leest Ali Nijntje voor in gebarentaal Veel Nederlanders zagen het live op tv gebeuren...

Wordt jouw afval nog gewoon voor de deur opgehaald?

Bekende Amersfoorters doen een oproep: Samen staan we sterk

De Amersfoortse gemeenteraad vergadert in razend tempo

 

adv.