Het zoontje van Shanna kwam veel te vroeg op de wereld: ‘Het was een onzekere en emotionele tijd’

Schrijfster Shanna de Jong. Foto: eigen foto van Shanna

Shanna de Jong beviel zes jaar geleden van haar tweede zoontje. Leuk zou je zeggen, totdat je leest dat hij ruim twee maanden te vroeg geboren werd. Een onzekere en emotionele tijd brak aan. Toch wist ze een positieve draai aan het verhaal te geven, want ze schreef een boek voor ouders van te vroeg geboren baby’s. “Je hebt geen idee wat je te wachten staat als het jou overkomt. Met dit boek hoop ik anderen te helpen.”

“Mijn zoontje is nu zes jaar oud en gelukkig gaat het goed met hem”, vertelt Shanna. “Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik te maken met een extreem hoge bloeddruk. Ik werd in het ziekenhuis opgenomen. Toen was ik pas 24 weken zwanger. In het ziekenhuis deden ze er alles aan om de baby nog niet te laten komen. Hij moest nog verder groeien in mijn buik. We wisten al wel dat we de 37 weken zwangerschap waarschijnlijk niet zouden halen.”

Twee maanden te vroeg

Shanna werd steeds zieker. Voor de artsen een teken om de baby te halen. Via een keizersnede beviel ze ongeveer twee maanden te vroeg van haar tweede zoontje. “Hij was nog zo klein en kwam in een couveuse terecht. In eerste instantie leek alles goed te gaan, maar toen werd hij heel ziek. Van het Meander werd hij met de ambulance naar het WKZ (Wilhelmina Kinderziekenhuis) in Utrecht gebracht. Hij had een infectie opgelopen, waarschijnlijk omdat premature baby’s een zwakker immuunsysteem hebben”, vertelt Shanna.

Tekst loopt door onder de foto 

Het zoontje van Shanna. Foto: Shanna de Jong

Hectisch

Een hele hectische periode brak aan. “Elke dag gingen we naar het ziekenhuis. We werden een beetje geleefd. Op dat moment dringt het nog niet zo tot je door wat er allemaal gebeurt. Dat besef komt pas later. Daar lag ons kindje in een couveuse. Aan allerlei snoeren en apparaten. We hadden geen idee wat ons te wachten te stond.”

Tekst loopt door onder de foto 

Het pasgeboren zoontje van Shanna in het ziekenhuis. Foto: Shanna de Jong

Anderen helpen

“Een jaar later begon ik te beseffen wat we allemaal mee hadden gemaakt. Toen mijn zoontje één jaar werd, wist ik dat ik iets met dat besef moest doen”, vertelt Shanna. “Vroeger maakte ik hetzelfde thuis mee toen mijn broertje te vroeg werd geboren. Het proces en de ontwikkeling in de gezondheidszorg fascineerden mij. Die interesse groeide toen ik het zelf mee maakte. Juist omdat ik zelf geen idee had wat mij te wachten stond, ben ik informatie gaan zoeken.”

Shanna kwam erachter dat er maar weinig bruikbare informatie te vinden was, iets waar ouders van premature baby’s wel heel erg behoefte aan hebben. “Ik interviewde neonatologen, gynaecologen, jeugdartsen en mensen die zelf een te vroeg geboren kindje hadden gekregen. Al die informatie heb ik gebundeld in een heel overzichtelijk boek. In het boek lees je wetenschappelijk onderbouwde informatie over vroeggeboorte. Van de zwangerschap tot aan het eerste levensjaar”, legt Shanna uit.

Niet altijd makkelijk

“Het was niet altijd makkelijk om te schrijven, want niet alle premature baby’s groeien op als gezonde kinderen. Ik heb ook ouders gesproken waarvan de baby’s overleden zijn. Dat is natuurlijk vreselijk moeilijk. In het boek komen ook deze moeilijke zaken aan bod, zoals rouw. Bij mij kwamen er tijdens het schrijven veel herinneringen naar boven. Ik heb het boek heel feitelijk geschreven, maar toch zit er een heel persoonlijk aspect in. Als ik zelf geen te vroeg geboren kindje had gekregen, dan had ik het boek nooit kunnen schrijven.”

Het boek van Shanna ‘Handboek vroeggeboorte voor ouders van prematuren’ is via alle reguliere verkooppunten te verkrijgen. Wil je meer informatie over het boek of over Shanna? Kijk dan eens op haar website.

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

Ga naar “Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Amersfoort ”

Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Amersfoort 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec