Sylvia helpt mensen met een krappe beurs aan een gratis diner én gaat voedselverspilling tegen

Door Roeliene Bos 18 januari 2019

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo. Mensen die weinig te besteden hebben, kunnen dankzij een idee van Sylvia Krebber en Stijn van Rooijen  genieten van een gratis maaltijd, gemaakt van voedsel dat anders weggegooid zou worden. “Ik heb de mooiste baan die er is”, glimt Sylvia. 

Tot 2016 runde Sylvia haar eigen horecaonderneming, Daily Déli Catering & Events. “Het viel me toen al op hoeveel voedsel er wordt weggegooid in de keuken. Dat gebeurt in iedere horecagelegenheid”, vertelt Sylvia. Nadat ze haar bedrijf verkocht, vroeg Matchpoint Zinvol zaken doen – een stichting die zich inzet voor betekenisvol ondernemen – of ze niet drie maanden voor hen wilde werken. “Inmiddels zijn we drie jaar verder. Als je doet wat je leuk vindt, dan ga je er vol voor.”

Twee vliegen in een klap

Zo kwam ze terecht in de Happerij en Tapperij, waar medewerker Stijn van Rooijen het niet langer aan kon zien dat er eten werd weggegooid. “Eigenaar Rolf van As gaf hem toen de volledige vrijheid om een plan te bedenken en zo ontstond gastvrij tafelen”, vertelt Sylvia enthousiast. “De keukenbrigade maakt gerechten van de waste en schenken die maaltijden aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Dat zijn er veel meer in Amersfoort dan je denkt.” Samen met schuldhulpverlener Stichting Stadsring51 ontwikkelde Matchpoint speciaal voor dit initiatief vouchers, waarmee cliënten gratis een maaltijd kunnen nuttigen in de aangesloten Amersfoortse restaurants. “Inmiddels zijn DimS eten en drinken, Leerhotel het Klooster, Happerij Tapperij, Stadscafé en Kroast allemaal aangesloten. In het eerste half jaar hebben we al zestig vouchers uitgedeeld.”

‘Ik word hier zo gelukkig van’

Wat begon als een idee om voedselverspilling tegen te gaan, heeft er eigenlijk een extra lading bijgekregen. “Als je na zo’n lange tijd weer eens uit eten kunt, voel je je weer onderdeel van de maatschappij. Deze mensen zien een lichtpuntje dat ze al heel lang niet meer hebben gezien. Dat is voor mij van nog grotere waarde dan het tegengaan van voedselverspilling. Ik word hier zo gelukkig van.” Ook Wouter de Zeeuw van het aangesloten Stadscafé ervaart het zo. “We maken er echt een feestje van als we mensen met deze voucher binnenkrijgen. Zij krijgen een verrassingsmenu en we leggen ze even in de watten. Het is ontzettend leuk om te doen.”

Restifal

Het tweede idee uit de koker van Sylvia en haar collega’s, is Restifal, dat voor het eerst werd gelanceerd tijdens Dorpsfeest Hoogland 2018. “Tijdens een festival blijft er ook genoeg over, al is het maar het uiteinde van de komkommer dat je normaal gesproken zou weggooien. Alle waste van de deelnemende horecapartners hebben we verzameld en in blackboxes gedaan”, aldus Sylvia. “Vervolgens schreven we een wedstrijd uit, Wie wordt Masterchef Hoogland 2018?. Iedereen kon zich opgeven en kreeg een blackbox mee die ze op een grote stand live moesten bereiden. We hebben zelfs tv-chef Julius Jaspers weten te regelen om het te presenteren en te jureren”, vertelt Sylvia trots. “Het stond echt zwart van de mensen en iedereen wilde elkaar aftroeven. Volgend jaar willen we dit op meerdere festivals in Amersfoort introduceren. Ik heb echt de mooiste baan die er is. Iedere dag heb ik weer het idee dat ik dingen doe die de wereld een stukje mooier maken.”

Restifal en Gastvrij Tafelen zijn onderdeel van Keibewust033.

adv.