Supervrijwilliger Marlies: ‘Ik word ook wel MamAmersfoort genoemd’

Door Charella Hulsbosch 13 februari 2018

Marlies Tjarks is waarschijnlijk de bekendste vrijwilliger van Amersfoort. Zit ze niet in de PlusBus om met 55-plussers boodschappen te doen, dan vind je haar wel als receptioniste in de Bron in Vathorst. “Ik wil gewoon lekker bezig zijn, thuiszitten kan ik niet.”

Marlies zocht haar toevlucht in vrijwilligerswerk toen ze haar baan verloor. Inmiddels heeft ze elke dag wel iets te doen. We zoeken haar op in scholencomplex de Bron in Vathorst, waar ze twee dagen per week als receptioniste werkt. Lachend vertelt ze: “Het is zo rustig! Als de telefoon gaat, dan schrik ik. Maar gelukkig is er wat post en af en toe mail.” Omdat het zo rustig is, kent ze de school én de kinderen extra goed. “Soms mag ik van juf Jacqueline van groep 1 / 2 a  van basisschool Atlantis meejuffen. Als ik dan bij het winkelcentrum een kindje tegenkom en die zegt: ‘Hoi juf Marlies’, dan vind ik dat zó leuk.”

‘Zo kom je op plekken waar je anders niet zou komen’

In het weekend en soms door de week crosst ze door Amersfoort met de PlusBus033. En het blijft niet alleen bij boodschappenritten, want dagjes uit staan ook op de planning. “Laatst gingen we naar de Biesbosch om een stukje te varen. We waren ook in het kristalmuseum in Borculo . Zo kom je op plekken waar je anders niet zou komen”, zegt Marlies lachend.

Lepeltje Lepeltje

Marlies kijkt nu al uit naar de zomer, want dan is ze weer on tour met de mannen van Kultlab om overal in Nederland muntjes te verkopen bij festivals als Lepeltje Lepeltje en Kannen en Kruiken. Maar ook voor Into The Woods en Wildeburg draait ze haar hand niet om. Ze werd zelfs ooit gevraagd om zelf op Lepeltje Lepeltje te gaan staan, omdat ze zó lekker kan koken. “Dat geeft zoveel stress, dan zou ik na een halve dag al in huilen uitbarsten. Maar toen dacht ik: ik wil wel iets anders doen. Dus toen ben ik naast muntjes verkopen ook crew en artiesten gaan masseren.”

Marlies kookt graag, daarom vind je haar iedere eerste maandag van de maand in Vathorst voor de wijklunch. Foto: Charella Hulsbosch

De lijst met plekken waar je Marlies tegen kunt komen is eindeloos. Wat dacht je van Amersfoort Accepteert, de Verkeerstuin en de massages bij Tjommies? En de wijklunch van Vathorst iedere eerste maandag van de maand, waarvoor Marlies met liefde eten staat te bereiden van wraps tot soep. Niet voor niets werd ze in 2016 al verkozen tot Amersfoorter van het jaar.

‘Ik help nou eenmaal graag mensen’

Inmiddels is ze bijna een bekende Amersfoorter. “Het gebeurt wel eens dat mensen mij herkennen, maar ik geen idee heb wie ze zijn. Dan blijkt dat we contact hebben gehad via Facebook. Ik vind het wel bijzonder dat mensen tegen me opkijken en je mening vragen. Maar ik help nou eenmaal graag mensen. Als ik iets niet weet, zoek ik het op. Soms verwijs ik ze door.”

‘Je krijgt terug wat je geeft’

Maar het is allemaal niet voor niets. “Een vriend van mij, Jip Klompenhouwer noemt mij MamAmersfoort, omdat ik voor iedereen zorg. En ik merk dat je terugkrijgt wat je geeft. Misschien niet van dezelfde persoon, maar dan wel op een andere manier.”

Amersfoorter van de week

Een compleet overzicht van alle Amersfoorters van de week vind je hier. Vorige week las je het verhaal van muziekgek Bernard van Gellekom, hij zet zich in om cultuur in Amersfoort nog beter op de kaart te zetten:

Bernard van Gellekom

Muziekgek Bernard van Gellekom: ‘Amersfoorter van de week? Amersfoorter voor het leven!’

Zeg je muziek in Amersfoort, dan zeg je eigenlijk Bernard van Gellekom. Geboren op de Soesterweg num...