Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sebastiaan verloor 50 kilo: ‘Bij mijn eerste doel heb ik op donuts getrakteerd’

Door Ingelise de Vries 19 februari 2020

Ineens vond hij het mooi geweest. Begin 2019 besloot Sebastiaan Bloemendal zijn leven om te gooien en af te vallen. Hij is inmiddels 50 kilo lichter en voelt zich beter dan ooit. “Maar die eerste drie weken waren echt verschrikkelijk.”

Veel mensen geven het na de eerste drie weken dan ook op. Sebastiaan besloot door te zetten. “Ik was zo chagrijnig”, vertelt de inmiddels slanke Amersfoorter. “Ik besloot om het drie weken te proberen en dan te zien of ik het wat vond. Toen ik op de weegschaal stond na die drie weken dacht ik: oké, hier gaan we mee door.”

Zijn slechte humeur verdwijnt daarna ook vrij vlot. Gelukkig voor zijn collega’s. “Die merkten wel op hoe chagrijnig ik was. Toen ik vertelde dat ik aan het afvallen was, zijn ze ook echt op me gaan letten. Ze hebben me – zonder dat ze het wisten -enorm geholpen.”

Natuurlijk hoort daar een bedankje bij. “Bij het halen van mijn eerste doel, heb ik ze op donuts getrakteerd.” Hij beschrijft zichzelf als een heel ander persoon. “Ik was een zuur iemand die nergens zin in had. Die alles best vond en er dan achteraf over zeurde. Niet gemotiveerd. Dat was een soort ‘copingmechanisme’. Dat moest anders en dit proces hielp blijkbaar.”

Eigen schuld

Ook op Twitter deelt Sebastiaan zijn afvalrace. “Mensen leven heel erg mee en vroegen soms hoe ik het deed. Dat mensen het knap vonden en vinden dat je goed bezig bent, dat voelde goed.” Niet elke reactie is positief. “Anderen zeiden dat het mijn eigen schuld was; waarom vraag ik aandacht? Die opmerkingen doen mij helemaal niks. Dat het mijn eigen schuld was, wist ik ook. Maar het was ook mijn eigen keus om het nu recht te zetten.”

Eigen schuld, klinkt dat niet een beetje zwaar? “Het was luiheid. En telkens zei ik: volgende week begin ik echt met afvallen.” Nu is het eindelijk gelukt. Dat wil hij volhouden. “Het is wel een obsessie aan het worden. Ik ben zo bang dat de kilo’s er weer aankomen.”

Letten op eten

Zijn eerste doel was: minder dan 100 kilo wegen. Sebastiaan is bij het bereiken van dat doel veertig kilo kwijt. “Ik ben de eerste weken gaan letten op wat ik at. Er stond toch twee tot drie keer per week Amerikaanse pizza op tafel.”

Dat is nu één tot twee keer in de maand. Ook de toegevoegde suikers moeten eraan geloven. “Ik voel me nu echt anders. Zelfverzekerder, blijer, positiever. Ik hoor dat ik een leuker persoon ben. En mijn hooikoorts is ineens weg.” Het gezonde eten, maar ook het sporten helpt daarbij. “Wanneer het lekkerder weer wordt, ga ik weer mountainbiken.”

Sporten is namelijk niet aan Sebastiaan besteed, dacht hij. “Maar ik moest wat gaan doen. Een sportschool vol mensen die zichzelf fantastisch vinden, is niks voor mij. Mountainbiken vond ik altijd wel leuk, maar ik had geen idee of het zou lukken.”

Hij zoekt een fiets en gaat hij ervoor. De eerste weken zijn niet makkelijk. “Ik vroeg me af waarom ik het deed, zo kapot was ik.” Na een paar weken zit het sportritme erin. “Het liefst fietste ik 25 kilometer binnen het uur. Met een teller op de fiets en mijn smartwatch werd het extra leuk. Je kunt alles bijhouden.”

Speciale fietsroute

Het fietsen heeft nog een voordeel. Het liefst fietst Sebastiaan door de Soesterduinen. “Of op de vliegbasis. Dat is tegenwoordig een stadspark. Tot eind maart kun je over de landingsbaan fietsen, dat is echt fantastisch.” De hoeveelheid bossen met fietspaden in de omgeving van Amersfoort doen het ook goed. Favoriet zijn de fietsroutes via Kamp Amersfoort naar Leusden, het Henschotermeer en richting Lage Vuursche. “Ik wist helemaal niet dat het allemaal zo dichtbij is. Net als de piramide van Austerlitz. Die heb ik eindelijk in het echt gezien.”

Mocht je de stad beter willen leren kennen, dan is een mountainbike aanschaffen ook geen overbodige luxe. “Je bent zo twintig kilometer verder als je om de stad fietst”, vertelt Sebastiaan. “Ik ken de stad nu op mijn duimpje.”

Een speciale fietsroute om de stad te leren kennen, dat ziet hij wel zitten. “Er zijn prachtige dingen die je kunt ontdekken. De kunstwerken in Kattenbroek, bijvoorbeeld. En in Nieuwland zie je ook dingen dat je denkt: wat is dit nu weer? Dingen waar je nooit kwam, daar kom ik ineens. Je weet dat soort dingen niet omdat je er nooit komt. Amersfoort is best leuk!”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand als Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Anouk met het blad Gorgeous Grey dat ze maakte over grijs zijn. Beeld: Ingelise de Vries

Anouk werd jong grijs: ‘Mensen vroegen of ik me nog wel sexy voelde’

Wanneer de eerste grijze lokken verschijnen, zijn de meeste vrouwen geneigd om zo snel mogelijk een ...

Julia werkt in de zorg: ‘Na mijn burn-out wilde ik nóóit meer terug’

Kellin groeide op in New York: ‘Amersfoort is bijna intiem’

adv.