Schrijfster Mijke Pelgrim: ‘Amersfoort geeft de rust die ik nodig heb’

Door Charella Hulsbosch 14 november 2017

Als Mijke Pelgrim niet voor de klas staat, zie je haar in een koffietentje tikken aan een nieuw verhaal. De Amersfoortse schrijfster presenteert trots haar debuut ‘Dex’ en vertelt er graag over.

Mijke geeft les op een middelbare school en deed een tijd lang daarnaast een cursus voor het schrijven van een kinderboek in Amsterdam. Steeds meer mensen uit haar jaar kregen het  voor elkaar om een boek uit te brengen. Dat motiveerde haar om door te gaan.

Inspiratie

En de kinderen op Mijke’s middelbare school hebben daar ook hun steentje aan bijgedragen, want als je les geeft maak je een hoop mee. Mijke gebruikt die inspiratie voor haar eerste kinderboek. “Dex vindt het leuk om zijn shirt omhoog te trekken, een aanloop te nemen en dan zo op zijn buik over de vloer te glijden”, vertelt Mijke lachend. “Ik heb een leerling gehad die dat echt deed. Ik vraag me dan gelijk af: waarom doe je dat en doet dat geen zeer?”

‘De boodschap is dat het wel goed komt’

Dat is een grappige situatie, maar Mijke’s eerste kinderboek kaart ook een serieus onderwerp aan. Dex gaat namelijk over een jongen die voor het eerst naar de middelbare school gaat. Daar moet hij vrienden maken, maar dat ziet hij niet zitten. Mijke trekt met haar boek dan ook langs de groepen zeven en acht van de basisschool. “Als ik voor de klas sta en we praten over het boek, dan is de boodschap dat het wel goed komt. Als je van de basisschool naar de middelbare school gaat, ga je iets nieuws doen. Er zijn hobbels, maar het komt wel goed.”

 ‘Ik voel me hier thuis’

Aan het eind van het schrijfproces was Mijke veel in Amersfoortse koffietentjes te vinden. “Ik vind het heerlijk om een drukke dag op school te hebben en de volgende dag rustig in een koffietent te gaan zitten typen”, vertelt ze. “Amersfoort geeft de rust die ik nodig heb. De binnenstad is prachtig en ik voel me hier ook thuis omdat er op cultureel gebied zoveel gebeurt.”

Bij de presentatie in SpeelBoek komt alles samen. Mijke’s muzikale broer Rogier Pelgrim zong een nummer van  Bob Marley. De favoriete muziek van Wahid, een van de hoofdpersonen, en na de presentatie werden tosti’s uitgedeeld. “Dat komt ook terug in mijn boek. Ik zag in een BNN-programma een jongen die een tosti-ijzer mee naar school nam om in de pauze tussen de kluisjes tosti’s te bakken. Ook weer zoiets opvallends waarvan je denkt: Hoe kom je op dat idee?”

Tweede boek

Een tweede boek schrijven staat wel op de planning, maar voor nu is Mijke trots op én druk met haar eerste boek. “Het is een heel bijzonder gevoel. Ik hoop dat mensen het gaan lezen. Eigenlijk heb ik het voor de lol geschreven, maar ik hoor ook vaak dat er niet zoveel boeken zijn voor jongens die over school gaan. Ik vind het leuk om daar over te vertellen en voor de jongens is het een leuke aanwinst.”

Amersfoorter van de Week

Wil je meer verhalen lezen van toffe Amersfoorters? Vorige week was Tom van vier jaar oud Amersfoorter van de Week, hij heeft namelijk zijn eerste boek uitgebracht. Een compleet overzicht van alle Amersfoorters die al eens in deze rubriek werden geïnterviewd, vind je hier. Ken jij een leuke Amersfoorter van de week? Tip ons dan door een mail te sturen naar [email protected].