Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muzikant Martijn van Essen: ‘Een kantoorbaan geeft mij juist vrijheid’

Door Ingelise de Vries 14 januari 2020

Het is niet de meest voor de hand liggende omgeving die je bij een muzikant zou verwachten. Martijn van Essen – Nederlandstalig singer-songwriter met nét een nieuwe single – zit op een kantoor waar hij financieel advies geeft. “Dit werk geeft me juist heel erg de vrijheid.”

De 33-jarige muzikant bracht deze week een nieuwe single uit. ‘Naar huis’ heeft een videoclip waar menig Amersfoorter, die even niet in de stad is, ook heimwee van krijgt. Het dromerige nummer wordt vergezeld door beelden van het stadscentrum en de Soester Duinen. “Het nummer gaat over het verlangen om af en toe even het volwassen leven uit te lopen”, vertelt hij. “Ik doe veel dingen en heb een leuk, rijk leven. Af en toe denk ik: al die verplichtingen?” Het even naar buiten lopen om te gaan voetballen, zoals hij het omschrijft, is er in het volwassen leven niet meer bij.

Van keuze voor ‘het geld’ naar ‘de tijd’

Hoe komt een muzikant bij een financieel adviesbureau terecht? “Via-via, eigenlijk.” Studeren voor zijn functie heeft hij niet gedaan. “Ik ben niet van leren in de banken. Veel liever zoek ik iemand die heel goed is in zijn vak om daarvan te leren.” Zo ging het ook met zijn huidige werkgever, bij wie hij wel heel erg op zijn plek zit. “Vroeger koos ik altijd voor ‘het geld’. Een nieuwe baan, promotie. Terwijl ik nu veel liever kies voor tijd. Ik ga binnenkort weer minder werken om tijd te maken voor mijn gezin.”

Die tijd maken voor dingen, wordt steeds belangrijker voor Martijn. “Mijn oudste dochter is 2,5. Men zegt altijd: de tijd gaat zo snel. Ik ervaar dat niet, omdat ik er bewust mee probeer te leven. Niet in de gejaagdheid. Ik doe het ook, ik hou van die snelheid en soms kan het niet anders. Ik ben bewust dat het niet altijd hoeft. In het moment. Niet bezig zijn met wat je over een halfuur moet doen.”

Vrijheid in vastigheid

De vastigheid van zijn huidige baan, geeft daarbij ook nog eens vrijheid. “Dit is niet waar ik van droomde, maar dit werk geeft vrijheid. Een interview geven, af en toe thuis werken om bij mijn kinderen te zijn, genoeg geld verdienen om te investeren in muziek. Vroeger was ik heel zwart-wit, voor mijn dertigste wilde ik écht geen financieel adviseur meer zijn. Niemand droomt op zijn achttiende om financieel adviseur te worden.”

Muziek maken, dat was wél een droom. Op zijn dertiende begint Martijn met drummen. “Al snel kwam ik erachter dat het teveel op de achtergrond was voor mij”, zegt hij lachend. “Zingen sprak me altijd al aan. Ik kwam in een band terecht, in het christelijke circuit. Voor mij was dat te eenzijdig, niet volledig. Zingen ging vooral over de relatie met God. Ik wilde over meer zingen, mijn gescheiden ouders, mijn kinderen en mijn leven.” Hij gaat op zoek naar zijn eigen geluid. “Zo ben ik uiteindelijk in het Nederlandstalig verhalende terecht gekomen. Stef Bos is daarin wel echt mijn grote voorbeeld.”

Meer met elkaar praten

De christelijke muziekscene is dan niet wat Martijn wil blijven doen, toch komt hij er vaak door zijn netwerk wel weer in terecht. “Ik vind het leuk om aan ‘de christenen’ te laten weten dat er gewoon leven is waarover we met elkaar moeten praten. Zeker in de muziekscene gebeurt dat denk ik te weinig.”

Ook heeft Martijn nog zijn eigen droom. Een korte termijndoelstelling, zoals hij het noemt. “Ik wil elke maand optreden voor mijn eigen achterban, in eigen beheer. Tien tot twaalf keer per jaar 100, 150 man op de been krijgen voor een concert. Stiekem mag dat wel uitgroeien.” En dan komt Stef Bos ook weer even terug. “Ik hou heel erg van theater en heb de droom ooit een theatertour als Stef Bos te doen. Voor nu is het helemaal prima, dat is ook een gezonde ontwikkeling. Dat ik niet meer de druk ervaar dat het allemaal zo groots moet.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand als Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Jordy te Braak verschuilt zich tijdens worstelshows liever achter de camera. Beeld: Anna Smakman

Jordy te Braak promoot worstelshows: ‘Dichterbij een superheld kom je niet’

Binnenkort vind je in FLUOR voor de vierde keer de worstelshows van Pro Wrestling Holland. Eén van d...

Beroepsdrummer Thom Heusinkveld: ‘Ik voel me soms nog steeds ongemakkelijk achter het drumstel’

Rapper Monnik: ‘Het beangstigt me dat de muziek straks misschien wordt opgepikt’

adv.