Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muzikant Bas (36): ‘Ik hoop dat ik de naam Guus Meeuwis van Amersfoort eer aan doe’

Door Melt Pels 26 mei 2020

Wist je dat Amersfoort een eigen Guus Meeuwis heeft? De Amersfoortse Bas Bons (36) schreef een lied als ode aan Amersfoort. “Ik hoop dat ik de naam ‘Guus Meeuwis van Amersfoort’ eer aan doe. Dat zou wel tof zijn”, vertelt Bas. 

Muzikant Bas Bons treedt al langer op in theaters door Nederland. “Toen ik de première van mijn show in Theater De Lieve Vrouw mocht spelen, miste ik nog een schakel in de voorstelling. Ik was enorm trots dat ik dit in mijn stad Amersfoort mocht doen. Ik zing al jaren keihard mee met het nummer Brabant van Guus Meeuwis en dacht; Amersfoort heeft dat ook nodig.”

De vergelijking met Guus Meeuwis is duidelijk. “Ik schat de luisteraar wel hoog in. De naam Amersfoort komt er namelijk niet één keer in voor. Ik verwacht dat de luisteraar wel hoort dat het lied over Amersfoort gaat.”

Zelf is Bas een groot fan van zijn nummer: “Ik speel het lied als ik de kans krijg. Het wordt gelukkig ook goed ontvangen. Ik hoop dat het de Amersfoorters net zo trots maakt, als dat ik op mijn stad ben.”

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Bas Bons

Inspiratie

“Als muzikant heb ik veel gereisd. Elke stad waar ik kom, zie ik opnieuw prachtige gebouwen. Maar geen stad kan tippen aan de middeleeuwse schoonheid van Amersfoort. Hier voel ik me echt thuis. Als ik naar huis rijd, en die toren op zie doemen, dan voel ik mij helemaal op mijn plek. Hopelijk heb ik dat ook in het lied vertaald; het gevoel dat je hier na een rotdag prima kan thuiskomen.”

‘Mooier wordt het niet’

Zo heet het nieuwe nummer dat Bas samen met Kees Vriend heeft geschreven. “Volgende week brengen Kees en ik het lied uit. Het is gebaseerd op een nummer dat in onze voorstelling Loftrompet zat en dat de luisteraar oproept om de moed erin te houden. Het nummer past zeer goed bij de situatie waar corona ons in gebracht heeft; de thuisisolatie, zonder al te expliciet over corona te zijn.”

“Heb lief, houd vol, zing luid en speel”, aldus Bas Bons

“Als je blijft spelen, zingen en de moed erin houdt, komt het vanzelf goed. Je ziet nu overal mensen elkaar helpen. Het lied is opzwepend en vrolijk. Om samen door de corona heen te komen, maar ook voor daarna”, vertelt Bas.

Het nummer komt volgende week online. Voor nu kunnen we genieten van Het Stadslied.

Amersfoorter van de week

Ken jij iemand die iets bijzonders voor Amersfoort doet of heeft betekend? Geef haar of hem op voor Amersfoorter van de week!

Meer lezen?

Dankzij deze twee Amersfoorters gebruik jij straks geen plastic rietjes meer

Toen Bas (18) en Simon (23) vorig jaar in hun tussenjaar in Australië verbleven, ontdekten ze het me...

Amersfoorter Niels schreef een kinderboek over zijn grootste passie

Raad de straat: appeltje-eitje voor échte Amersfoorters

adv.