Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marijn Bosch, voorzitter van Per Expressie: ‘Ik hoop dat de rafelrandjes blijven in Amersfoort”

Door Ingelise de Vries 25 juli 2019

Officieel is hij een Hooglander, inmiddels woont Marijn Bosch (21, “nog een weekje!”) alweer een tijdje in de Amersfoortse binnenstad. “Ik voel me wel echt een Amersfoorter, hoor”, zegt hij terwijl hij naar de tatoeage boven zijn rechterknie wijst. 033, staat op zijn been vereeuwigd. “Ik kom uit Hoogland, dat Amersfoort noemen ligt gevoelig.”

Marijn is voorzitter van Per Expressie, de culturele jongerenorganisatie in Amersfoort waarbij alles mogelijk is. “Als jij het maar bedenkt, je kunt alle kanten op.” Eén van zijn concepten is No Gays No Glory, dat vanavond (donderdag 25 juli) plaatsvindt in theater De Lieve Vrouw. “We verzorgen de afterparty voor Gaypride Amersfoort. Er zijn dj’s, een vj en dit jaar gaan we weer kutten en piemels kleien. Dat is wel genieten. Je kunt dit jaar uit de kast komen of oefenen voor je ouders om uit de kast te komen. Ook als hetero kun je het ervaren. ‘Hey mam en pap, ik moet jullie wat vertellen, ik ben hetero’.”

Positief over cultuur

In zijn middelbare schooltijd begon Marijn met het organiseren van feestjes. “Op mijn 15e organiseerde ik met vrienden feestjes op school, daar waren nogal wat restricties. We wilden het wat vuiger. Via-via zijn we bij Per Expressie terecht gekomen en sindsdien zijn we niet meer weggegaan. Twee jaar geleden ben ik in het bestuur gekomen en sinds een half jaar ben ik voorzitter.” Helemaal weggaan bij Per Expressie zal er nooit inzitten voor Marijn, op zijn voet liet hij het logo tatoeëren.

Inmiddels zit Marijn ruim zes jaar in de culturele sector van Amersfoort en zijn er veel gesprekken met de gemeente en andere culturele partijen. “We bespreken onder andere hoe het gaat met de cultuur in Amersfoort. Voor veel mensen is het heel onzichtbaar wat er allemaal speelt.” Volgens Marijn gaat het goed met de cultuur in de stad en groeit het alsmaar. “Denk aan kleine partijen als De Volmolen en Electiv. En natuurlijk het nieuwe festival Amersfoortse Pracht een dag na Into The Woods op hetzelfde terrein. Iets teruggeven aan de stad, ik vind het een mooi initiatief van Kultlab.”

Rafelrandjes

Marijn ziet veel ruimte vanuit de gemeente voor nieuwe initiatieven. “Als er toffe dingen gebeuren in Amersfoort, steunt de gemeente dat wel. Maar je hebt wel regels, sommige concepten zijn er niet meer omdat er geen vergunning was. Diede Moleveld organiseerde met Bierwinkel HOP en Velvet Drinken & Klinken, een bierproeverij met muziek erbij. Omdat er geen horecavergunning was, moest dat stoppen. Dat is jammer. Aan de andere kant zijn er wel gewoon regels. Je hebt je aan regels te houden.”

Toch hoopt hij dat er wel genoeg ruimte blijft. “Ik hoop voor Amersfoort dat de rafelrandjes blijven bestaan. Dat het gaat leven. Veel mensen gaan uit in Amsterdam of Utrecht. Ik hoop dat er in Amersfoort iets komt waardoor de mensen uit die steden juist hierheen komen. Een hele gekke club ofzo. We hebben vooral kroegen en clubavonden.”

Mama’s

De tatoeages komen steeds terug in het gesprek. Op zijn rechterarm heeft hij nog een tatoeage: ‘mama’s’, staat er in een typemachine-lettertype. “Dat was mijn moederdagcadeau aan mijn moeders.” Marijn groeide op met twee moeders. “Voor mij is het heel normaal. Mijn moeders zaten in een groep met alleen maar moeders, daar deden we vaak leuke dingen mee.” Iets meer dan een jaar geleden werkte Marijn mee aan een documentaire over zijn thuis. “De documentairemaker Esmée van Loon wilde de kant van de kinderen laten zien, je ziet vaak het perspectief van de ouders. Je ziet eigenlijk nooit hoe de kinderen nou eigenlijk geworden zijn.”

De docu was het afstudeerproject van Esmée en werd uiteindelijk gekocht door de NPO. “Dat was best spannend, het is heel persoonlijk. Als ik had geweten dat het wereldwijd te zien was geweest, was ik denk ik minder open geweest. Ik krijg er nog steeds reacties op. Eén van de reacties die ik kreeg was van een man die vertelde dat ik hem zo geholpen had met deze docu. Hij en zijn man wilden heel graag kinderen en door de docu wisten ze dat het een goede keuze was. Ik ben blij dat ik zo open ben geweest.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Amersfoorter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Personal trainer Mitchell de Goede: ‘Ik trakteer mezelf elke maand op friet’

Mitchell de Goede (27) zit vandaag tussen de kettle bells en de gewichten, en zo is het bijna iedere...

Kapper Jill Oostveen heeft een nieuwe zaak: ‘Half Amersfoort komt hier mimosa’s drinken’

Personal organizer Wendy Maxwell: ‘Heel veel spullen hebben maakt niet gelukkig’Meer over Per Expressie ontdekken?

Per Expressie

discotheken

GeopendHele dag

Soesterweg 334, Amersfoort

Bekijk meer:discotheken

adv.