Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lindsay werd verkracht en strijdt nu voor openheid bij seksueel geweld: ‘Het is niet je eigen schuld’

Door Ingelise de Vries 7 april 2020

Als twintiger hoort daten er voor velen bij. En als het goed is, is dat – op een gebroken hart hier en daar na – vooral heel erg leuk. Lindsay Arts kent echter ook de andere kant van daten. Na een date werd ze in 2016 slachtoffer van seksueel geweld. “Ik dacht altijd dat je door een onbekende in een donker steegje van je fiets werd getrokken.”

Via Tinder scoort de vrolijke Lindsay (27) een date. “Op de app hadden we al best wat gepraat, daarna via WhatsApp ook”, vertelt ze. “Dan komt natuurlijk de vraag: gaan we afspreken?” De klik is er, dus Lindsay gaat met de jongen op stap. “Ik breng altijd iemand op de hoogte met wie ik ben en waar. Na een half uur laat ik altijd even weten hoe het gaat.” Ook dit keer. Het is gezellig, dat geeft ze door aan de vriendin in kwestie. Na de date vraagt Lindsay of hij nog even thuis wat wil komen drinken. “Het was immers heel gezellig.”

Bevroren in eigen huis

Eenmaal thuis gaat het mis. “We zoenden, ik wist niet zo goed wat ik daarvan vond. Hij wilde verder, ik gaf aan dat ik dat niet wilde. Voor ik het wist had hij zijn handen om mijn nek en bevroor ik volledig.” Twee maanden lang vertelt Lindsay aan niemand wat er is gebeurd. “Ik was in shock. In mijn beleving is verkrachting door een wildvreemde in het park van je fiets worden getrokken.”

Ze krijgt paniekaanvallen en besluit dan toch een vriendin op te bellen. “Het kwam er hortend en stotend uit. Daarna ben ik hulp gaan zoeken, ik moest zorgen dat ik er bovenop kwam. Maar door zolang te wachten heb ik wel een posttraumatische stressstoornis ontwikkeld.”

Inmiddels is het 3,5 jaar later en probeert Lindsay haar nare ervaring om te zetten in een positieve les voor anderen. Zo is ze een van de gezichten van een campagne om mensen bewuster te maken van seksueel geweld. “We willen zorgen dat iedereen die hiermee te maken heeft gehad, de juiste hulp kan vinden en krijgen.”

Daarnaast wil Lindsay taboes doorbreken. “Veel mensen doen aan victim blaming; het slachtoffer de schuld geven. Wanneer je vertelt dat je bent verkracht, komt dat heel dichtbij voor mensen. Verkrachting, dat is iets dat in grote steden gebeurt. Als het jou is overkomen, dan zal het vast je eigen schuld zijn.” Je kunt dat mensen niet kwalijk nemen, aldus Lindsay. “Verkrachting is lastig te begrijpen en er is vaak geen dader waar je je op af kunt reageren.”

Tinderen voor de seks

Ook Lindsay had last van die vooroordelen. “Mensen vonden me naïef, ik had beter moeten weten. Tinder draait toch alleen om seks? Maar het is niet eerlijk om zo makkelijk te oordelen, je weet namelijk niet wat erachter zit.” Mensen gaan er daarnaast vaak vanuit dat je wel terugvecht. “Terwijl de meeste mensen bevriezen. Dat is geen keuze die je maakt, dat is een reactie van je lichaam. Sommigen werken soms mee; in dat geval is het een reactie van je lijf om te zorgen dat je blijft leven.”

Inmiddels durft Lindsay te stellen dat ze na heel wat moeilijke jaren haar leven weer op de rit heeft. “Ik mag meewerken aan een campagne, kan mijn verhaal op veel plekken vertellen en ik ben bezig met een boek. Maar er blijft altijd iets knagen. Heel soms denk ik: was het maar anders gegaan. Ik vind het zo kak dat ik bevroor, terwijl ik er niets aan kan doen. Ik weet niet wat er was gebeurd als ik wél was gaan vechten. Die onmacht, daar heb ik soms last van.”

De schaamte voorbij

Ze wil andere slachtoffers – mannen én vrouwen – meegeven zo snel mogelijk te praten. “Je moet die schaamte voorbij. De kans op PTSS neemt ook af als je snel hulp krijgt. Maar ik begrijp dat het heel lastig is.” Daarin je eigen tempo bepalen, is van belang. “Het hielp dat niemand bij mij ooit heeft gepusht alles tot in detail te vertellen. Ik mocht het op mijn tempo doen. Veel mensen luisterden gelukkig zonder oordeel, wat het ook makkelijker maakte. Het was oké.”

De dader

En de dader, hoe zit het daarmee? Lindsay wilde aangifte doen, maar door een fout werd die niet in behandeling genomen. In maart 2019 kon ze dankzij haar deelname aan een uitzending van Zembla alsnog aangifte doen van de verkrachting. De verdachte is verhoord, maar het is niet tot een strafzaak gekomen.

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand als Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Frank Hoogendoorn naast één van zijn kunstwerken

Kunstenaar Frank Hoogendoorn steekt zorg hart onder de riem: ‘Ik wil wat terugdoen’

In nog geen twee weken is Amersfoort compleet veranderd. Waar de terrassen normaliter vol zouden zit...

Marije werkt op de spoedeisende hulp: ‘Als het je niks meer doet, ben je te lang doorgegaan’

Annemarie is circusdocent: ‘Balancerend op een koord leer je over het leven’

adv.