Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonie Stoffer woonde in Tanzania: ‘Ik miste het streberige leven’

Door Ingelise de Vries 20 augustus 2019

Acht jaar geleden vertrok ze naar Tanzania ‘om nog even wat van de wereld te zien’. Leonie Stoffer (28) bleef uiteindelijk zeven jaar daar om een vrijwilligersorganisatie op te zetten en is sinds een jaar weer gevestigd in Nederland. “Ik heb de opkomst van Spotify enzo compleet gemist onder mijn Afrikaanse steen.”

“Ik stond op het punt om naar de kunstacademie te gaan maar wilde wat van de wereld zien voor ik aan een tijd lang ‘op je tenen mentaliteit’ zou beginnen”, vertelt ze in haar kamer aan de Bergstraat. Ze belandde er op ‘een hilarische manier’, zoals ze het zelf omschrijft. “Ik zou vrijwilligerswerk gaan doen. Het beviel me zo goed, het was zo tranquilo, de hakuna matata-sfeer. Ik kreeg de kans om een vrijwilligersprogramma op te zetten. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Daardoor heb ik uiteindelijk zeven jaar in Tanzania gewoond.”

Klassieke fouten

Ze zet een vrijwilligersprogramma op waarin ze stagiaires, young professionals en net afgestudeerden op projecten plaatst in de categorieën onderwijs, gezondheid, sport, wild life en women empowerment. “Ik ben programma’s gaan zoeken om vrijwilligers te plaatsen en een portfolio op te bouwen. Inmiddels  zijn we uitgebreid naar Zanzibar. Daar en in Tanzania zit nu 15 tot 20 mensen die het runnen.” Zowel vrijwilligers als de lokale mensen worden goed begeleid. “Natuurlijk hebben we ook de klassieke fouten gemaakt door met corrupte projecten te gaan samenwerken. Daar hebben we van geleerd en na zeven jaar kunnen we ons voor die valkuilen behoeden.”

Leonie Stoffer met haar team in Tanzania
Leonie Stoffer met haar team in Tanzania

Nooit naar de sauna

Inmiddels is ze weer een jaar terug in Nederland en sinds kort ook in Amersfoort. “Het is heel gek om te vertrekken als 20-jarige en terug te komen op je 27e. Voor mij heeft de wereld in Nederland stilgestaan, de opkomst van Spotify en de OV-chipkaart heb ik gemist. Maar ook de dingen die je in die fase van je leven doet, zoals naar de spa of de salon gaan. Op je twintigste ben je bezig met naar de kroeg gaan met vriendinnetjes. Mensen kijken me nu vreemd aan als ik vertel dat ik nog nooit naar een sauna ben geweest.”

‘Je moet je schamen’

De voornaamste reden om toch terug te komen is dat ze Nederland miste. “Ik heb heel veel dingen heel erg gemist. Zoals het Nederlandse streberige leventje van op tijd opstaan, naar je afspraken gaan. In Tanzania is het prima als je 40 procent van je werk doet. Dat schiet niet op. Het harde werken zit wel in me.” Ook de zelfstandigheid is een verademing. “In Tanzania blijf je blank, een vrouw en ik was jong. Je blijft in het grijze wereldje vissen waarin je nooit een helder antwoord krijgt of zelf iets kunt regelen. Hier kan ik zelf een afspraak maken bij de dokter, tandarts of gemeente. Het is hier niet perfect, hoor, maar ik geniet er wel heel erg van. En ik geniet heel erg van musea, festivals, terrasjes en gezellige winkelstraten.”

Toch neemt ze ook dingen mee uit Tanzania. “We zouden niet zo moeten zeiken hier! De eerste keer dat ik weer terugkwam uit Tanzania, schrok ik me kapot in de supermarkt. Er is twee meter aan boter, net dat ene pakje was er niet en een vrouw scheldt de huid vol van een vakkenvuller. Dan denk ik: mens, je moet je kapot schamen. Waardeer wat je hebt.”

Verder groeien

Een andere reden om terug te komen, is om toch eindelijk haar bachelor te gaan halen. “Ik vind het heel spannend om straks naar school te gaan. Na zeven jaar Tanzania is de kunstacademie te veel een ver van mijn bed-show. Nu ga ik vaktherapie studeren. Door middel van muziek, beeldende vormgeving, sport of drama kun je therapie geven. Wel creatief bezig zijn maar ook het helpen van mensen. Het sluit denk ik goed aan op de afgelopen jaren. Ik denk dat het een mooie samensmelting is van wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Nu kan ik uitbreiden wat er nog meer in me zit.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Amersfoorter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Roger Makizodila. Foto: Ingelise de Vries

Muzikant en salesman Roger Makizodila: ‘Ik leid een dubbelleven’

Tjommies is net als thuis voor Roger Makizodila. De 22-jarige muzikant en salesman is wat eerder en ...

Fanatiek fitnesser Gerbrich: ‘Fitgirl zijn is bijna ‘not done’’

Marijn Bosch, voorzitter van Per Expressie: ‘Ik hoop dat de rafelrandjes blijven in Amersfoort”

adv.