Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar Frank Hoogendoorn steekt zorg hart onder de riem: ‘Ik wil wat terugdoen’

Door Ingelise de Vries 24 maart 2020

In nog geen twee weken is Amersfoort compleet veranderd. Waar de terrassen normaliter vol zouden zitten op de eerste mooie lentedagen, zijn de straten nu verlaten in de hoop dat we samen de pandemie niet veel verder laten groeien. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die de straten mooier maken, zoals kunstenaar Frank Hoogendoorn.

Het begon allemaal met een stencil, vertelt Frank over de telefoon. Want waar we voor de Amersfoorter van de week normaal gesproken bij iemand langsgaan, interviewen we de komende weken telefonisch. “Ik had het idee om beelden over de evenementenborden te spuiten. Die evenementen gaan nu toch allemaal niet door.”

Frank ontwerpt daarop de verpleegkundige die je inmiddels al op aardig wat plekken in Amersfoort kunt zien hangen. “Het moest een iconisch beeld worden. De verpleegkundige staat voor alle cruciale beroepen. De dokter, vuilnisman, de supermarktmedewerker. Met de supermarktmedewerker ben ik ook begonnen, maar die werkt niet zo goed als stencil.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Bron: Frank Hoogendoorn | Zorgvoorjehelden.nl
Bron: Frank Hoogendoorn | Zorgvoorjehelden.nl
Bron: Frank Hoogendoorn | Zorgvoorjehelden.nl
Bron: Frank Hoogendoorn | Zorgvoorjehelden.nl
Bron: Frank Hoogendoorn | Zorgvoorjehelden.nl

Iconische beelden

Als de avond valt en het donker is – en natuurlijk rustig genoeg is op straat – gaat Frank samen met goede vriend Bjorn op pad om de beelden te verspreiden. Eerst in Amsterdam en Utrecht, inmiddels ook in zijn eigen Amersfoort. “Het is zo leuk om te doen! De mensen in cruciale beroepen moeten naar buiten, hopelijk zien ze het en steken we ze een hart onder de riem.”

Het verspreiden van de verpleegkundige is inmiddels een hele actie geworden, met de website en hashtag #zorgvoorjehelden kan iedereen het ontwerp uitprinten en verspreiden. “Als een steunbetuiging aan die helden. De zuster staat op een sokkel waar ik ruimte open heb gelaten zodat je er een eigen boodschap op kunt zetten.”

Zelf aan de plak of spray gaan kan natuurlijk ook, maar of dat mag? “Ik weet het eigenlijk niet! Ik wil vooral geen schade aanrichten dus we sprayen echt alleen over posters van evenementen die niet doorgaan. Schoonmakers hebben het al druk genoeg.”

Meer vrijheid

Overigens hangt Frank normaal gesproken niet de Banksy uit. “Ik schilder veelal portretten. Samen met mijn vriendin Lieselot heb ik een tijdje in de Krommestraat gewerkt, als Frankie & Olive.” Lieselot runde haar schoonheidssalon, Frank had boven zijn atelier. Het pand diende tegelijkertijd als galerie.

De twee besloten door een samenloop van omstandigheden het pand te verlaten. Onder andere de diagnose van reuma bij Frank speelde een grote rol. “Daarbij kwam ook nog eens dat ik sneller van 9 tot 5 aan het werk was. Nu mijn atelier aan huis is, kan ik veel makkelijker ‘s avonds of ‘s nachts werken.” Het geeft meer rust en meer vrijheid. “Nu kan ik me veel meer bezighouden met dit soort projecten. Iets terugdoen voor de zorg waar ik nu zelf ook zoveel mee te maken heb.”

Schilderen voor Snoop Dogg

Op de vraag hoe je beroepskunstenaar wordt, heeft Frank overigens best een stoer verhaal. “Ik deed het altijd als hobby. Af en toe kreeg ik de vraag of ik wat voor iemand in opdracht wilde maken.”

Eén van die vragen komt van Snoop Dogg. Inderdaad, de Amerikaanse rapper. “Ik had een werk voor hem gemaakt en heb het aan hem gegeven toen hij in Paradiso stond. Later kreeg ik de vraag of ik zijn merchandise wilde maken. Dat heb ik een jaar gedaan.” Frank noemt het dom als hij was gestopt. “Nu kan ik er mijn brood mee verdienen.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand als Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

adv.