Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kellin groeide op in New York: ‘Amersfoort is bijna intiem’

Door Ingelise de Vries 28 januari 2020

Voor veel jonge mensen klinkt wonen in New York als een grote droom. Kellin Jansen vertrok juist úit de States om in Amersfoort te gaan wonen. “Studeren in New York klinkt in mijn geval veel glamoureuzer dan het was.”

Anderhalf jaar geleden kwam de 24-jarige Nederlands-Amerikaanse naar Amersfoort. “Ik moest sowieso verhuizen omdat ik klaar was met mijn studie”, vertelt ze in haar appartement met uitzicht op de Krommestraat. Kellin werd in Nederland geboren, op haar zesde ging het gezin naar Amerika. “Mijn ouders gingen met pensioen en besloten terug te gaan naar Nederland. Dat werd Amersfoort. Ik ben meegegaan.”

Nederlands verleerd

Ondanks dat ze hier is geboren en haar vader Nederlands is, is Kellin haar Nederlands verleerd wanneer ze hier weer komt wonen. “Maar het gaat beter dan verwacht! Ik ben direct begonnen met werken, in Corazon Bakery. Zo leer je de taal snel.” Het gesprek voeren we overigens in het Engels – “dat maakt het makkelijker om dingen net iets beter uit te leggen”.

Haar Nederlands is inmiddels een stuk beter dan toen ze hier net kwam. “Ik weet nog dat we vroeger terugkwamen voor vakanties. Ineens sprak ik de taal niet meer. Het voelde heel vreemd om Nederlands te praten, omdat ik wist dat de woorden er verkeerd uit kwamen.”

Dat ze direct kan beginnen met werken, heeft haar geholpen. “Je leert de taal en de stad kennen. Het is fijn dat Amersfoort zo klein is. Door mijn werk in de Krommestraat leerde ik al snel mensen kennen. Inmiddels zit ik tegen een plafond aan. Ik wil mijn Nederlands verbeteren en meer socializen dan alleen op mijn werk.” Ze vindt het wennen aan de nieuwe stad niet moeilijk. “Makkelijk was het ook niet. Er is elke keer iets nieuws als je op een andere plek gaat wonen.”

Lekker praktisch

Zeker tussen New York en Nederland zit nogal een verschil. “Alles hier zo praktisch. Veel dingen zijn hier zoveel makkelijker. Wegen die goed begaanbaar zijn, fietspaden, het is zo verfrissend. Ik wist dat ik overal heen kan fietsen, maar het kunnen doen is toch anders.”

Ook in de communicatie zit een verschil. “Nederlanders zijn heel direct. Dat wist ik, het is toch anders als je het ervaart. Ik waardeer het, toch moest ik er aan wennen. In Amerika is iedereen voorzichtig, in Engeland – waar mijn zus woont – is iedereen super beleefd. Het duurt daardoor uren voordat je iets voor elkaar krijgt.”

Overigens moeten mensen haar tijd in New York vooral niet overschatten. Ze groeide op in een ‘suburb’ van de stad, wel in de buurt van New York City. “Ik studeerde aan een kunstacademie. Dat klinkt veel glamoureuzer dan het was. Mijn school was in de staat, niet de stad. Een plek die wij – sorry, dit is een beetje onbeschoft – ‘the bumblefuck nowhere’ noemen. De stad die het dichtstbij lag, was nog steeds een uur reizen.” Ze studeerde onder andere schilderkunst, waar ze mee verder wil. “Helaas heb ik er nu niet zoveel tijd voor.”

Samenwerken in Amersfoort

Ze probeert te blijven oefenen, wie weet kan ze ooit als zelfstandige aan de slag. “Bij mijn ouders ben ik bezig met een muurschildering op de keukenmuur. Dat vind ik het leukst om te doen, het is heel persoonlijk. Mijn ouders kijken er elke dag naar, daarom moet het perfect zijn.”

Ze zoekt nog naar de juiste balans in Amersfoort. “Werken bij de Bakery geeft veel voldoening, maar het vergt veel tijd en energie. Toen ik klaar was met school, wist ik dat ik sowieso eerst zou moeten beginnen met een andere baan voor ik mezelf kan bedruipen met mijn schilderwerk. Het is zoeken hoe ik die tijd precies moet gaan verdelen.”

Kellin heeft al wat ideeën, vooral bínnen Amersfoort. “Als je naar de Krommestraat kijkt, zie je veel ondernemers die graag samenwerken. Dat zou tof zijn.”

Langzamerhand begint ze zich sowieso steeds meer een Amersfoorter te voelen. “Amersfoorters zijn zo trots op de stad, ze vinden het de perfecte stad. Ik vond dat altijd maar zo-zo. Nu ik er woon, snap ik het. Je hebt hier alles zonder dat het te groot is. En de mensen die er wonen, natuurlijk. Het is bijna intiem.”

Martijn van Essen in de Soester Duinen.

Muzikant Martijn van Essen: ‘Een kantoorbaan geeft mij juist vrijheid’

Het is niet de meest voor de hand liggende omgeving die je bij een muzikant zou verwachten. Martijn ...

Jordy te Braak promoot worstelshows: ‘Dichterbij een superheld kom je niet’

Beroepsdrummer Thom Heusinkveld: ‘Ik voel me soms nog steeds ongemakkelijk achter het drumstel’

adv.