Harmen van doe-het-zelffestival Koppelting: ‘we kunnen veel van elkaar leren’
We zijn steeds meer aangewezen op elkaar, maar we hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te vinden. Daarom is er deze week festival Koppelting in De WAR. Harmen Zijp: “We gaan kijken hoe wij als burgers zelf dingen op kunnen pakken en organiseren die de overheid en markt niet meer voor ons regelen.”
Harmen Zijp stond aan de wieg van De WAR aan de Kleine Koppel in Amersfoort, een broedplek voor kunst, techniek en duurzaamheid in Amersfoort. Vanuit daar ontstond het idee voor festival Koppelting, dit jaar van 21 tot en met 27 augustus.
Volksvergadering in 2017
‘Koppel’ komt van de grond waar mensen vroeger samen vee op konden houden. In de naam van het festival staat het voor ‘commons’, dingen die van ons allemaal zijn. ‘Ting’ is een oud woord voor volksvergadering. En dat is het doel van het festival: samen praten over zaken die ons allemaal aan gaan. “Van maandag tot en met vrijdag zijn we tijdens Koppelting ‘hands on’ bezig met hackathons. Het weekend heeft het meer weg van een conferentie met demonstraties en presentaties”, zegt Harmen. En nu horen we je denken: ‘hackathons?’
Een hackathon
Een voorbeeld van vorige editie van het festival. In Nepal waren de wegen onbegaanbaar na een aardbeving, maar er zijn in het afgesloten gebied ook hard ziekenhuisbedden nodig. Tijdens een hackathon is toen een oplossing bedacht: een hackathon is niets meer dan een groep personen die een oplossing bedenkt voor een probleem.
‘Ons afval was te luxe’
In het geval van Nepal onderzocht het onderzoeksteam of er met Amersfoorts afval een ziekenhuisbed gemaakt kan worden. “Dat was nog een klus, ons afval was te luxe dus we moesten met het slechtste afval van Amersfoort werken”, zegt Harmen lachend. Of het bedrijf in Nepal de plannen uit Amersfoort ook echt heeft gebruikt, wordt deze week bekend. Maar je snapt nu wat een hackathon is.
Kranten
Vanuit zijn eigen interesse gaat Harmen samen met bezoekers nadenken over journalistiek en nieuws uit kranten. “Er is steeds minder ruimte voor onderzoeksjournalistiek”, vertelt hij. “Hoe kan ik nou weten wat ik ergens van vind en kiezen wie de macht moet hebben, als de berichtgeving die ik daar over lees oppervlakkig en onvolledig is? Alles begint met die berichtgeving. Maar de media staan onder grote druk om in zo kort mogelijke tijd stukken te produceren die goed verkopen. Dat komt de kwaliteit niet ten goede.”
‘Het is nieuw terrein’
Volgens Harmen zijn we opgegroeid in een top-down samenleving die langzaam maar zeker verandert in een peer-to-peer samenleving. “Opgroeien begint met ouders die je dingen vertellen, daarna leerkrachten en uiteindelijk de overheid. Die tijd is voorbij. Mensen gaan steeds vaker zelf op zoek naar oplossingen en dat is heel gezond, maar het is wel nieuw terrein. En wij zagen dat mensen van elkaar kunnen leren, daar gaat Koppelting over.”

Koppelting 2017
Om Harmen te helpen met de boodschappen wel even vooraf aangeven dat je komt, zodat hij weet hoeveel koffie en thee er ingeslagen moet worden. Meer informatie vind je op de website.