Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Felix is polyamoreus: ‘Ik heb mezelf hierdoor echt leren kennen’

Door Ingelise de Vries 10 december 2019

Buiten is het koud en ook in de oude school in Liendert is het lastig warm te krijgen. “De beheerder heeft de verwarming uitgezet”, vertelt Felix Kievit (29), die sinds een maand antikraak in het oude mavo-gebouw woont. “Dus nu hebben we allemaal elektrische kacheltjes om het een beetje warm te houden.” We spreken met Felix over polyamorie, oftewel: het hebben van meerdere liefdesrelaties naast elkaar.

Een maand geleden kwam Felix terug uit Hamburg, waar hij een half jaar lang vrijwilligerswerk heeft gedaan. Zijn plan was om terug te gaan naar Utrecht, maar hij kwam in Amersfoort terecht. “Ik vind het wel charmant, om in een schoolgebouw te wonen. We wonen met negentien anderen. Regelmatig hebben we samen borrels. De oude aula willen we nog in gaan richten als gemeenschappelijke ruimte.” Felix is aangenaam verrast door Amersfoort. “Het is echt een stuk leuker dan ik dacht. Ik ben inmiddels een paar keer in het Witte Konijn geweest en in de gaykroeg. Meer heb je niet nodig, toch?” De stad leert hij misschien nog beter kennen binnenkort. “Ik heb gesolliciteerd als postbezorger.”

Polyamorie, meerdere liefdes

Bijzonder aan Felix is dat hij polyamoreus is. Dat betekent dat je meerdere liefdesrelaties naast elkaar hebt. “En die weten van elkaars bestaan”, vult Felix aan. “Het betekent overigens niet dat je altijd meerdere partners hebt.” Voor de meeste mensen klinkt dat misschien wat ingewikkeld. “Voor mij heeft het juist veel vrijheid. Je moet rekening houden met elkaars gevoelens en om die reden ook over alles praten. Dat geeft ook veel flexibiliteit. Als je een koppel bent, lijkt er vaak een soort script te zijn, bij polyamorie kun je dat zelf nog uitvinden.”

“Ik dacht altijd dat ik niet jaloers was, totdat ik dat wél werd”

Felix vertelt dat hij door polyamorie veel meer is gaan bevragen. “Bijvoorbeeld mijn eigen seksualiteit. Maar ook waarom alles in een stramien van samenwonen, trouwen en kinderen moet. En waarom je als je een stel bent, niet ineens zeven maanden alleen naar het buitenland kunt, of een keer drie weken met je beste vriend op vakantie.” Het ‘heilige huisje’ van de relatie, zoals hij het noemt, dat hoeft van hem niet.

Heilige huisjes

Toch ziet hij dat het heilige huisje soms weer onbewust wordt opgebouwd. “Ik dacht altijd dat ik niet jaloers was, totdat ik dat wél werd.” Hij is inmiddels ruim vijf jaar samen met zijn huidige partner. Toen die partner nog een relatie kreeg, werd het ineens even ingewikkeld. “Het voelde alsof die ander mijn plek innam, omdat we op elkaar lijken. Maar ik kan niet gaan zeggen dat iemand weg moet, zo hebben wij het immers niet afgesproken. Dan ga je naar jezelf kijken: waar komt dit gevoel vandaan en wat heb ik nodig? Onbewust bouw je blijkbaar dat heilige huisje weer op, het zit er diep in. Door polyamorie heb ik mezelf echt leren kennen.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand als Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Tweeling Danique (L) en Luciënne (R) Tiggelaven in hun eerste eigen huisje. Foto: Ingelise de Vries

Danique en Luciënne zijn een eeneiige tweeling: ‘We doen écht graag dingen samen’

Eind oktober gingen we op zoek naar Amersfoortse tweelingen om vragen als ‘zijn jullie echt zo onafs...

Goudsmid Max Meijer: ‘Wat ik maak is uniek. Zelfs als iemand het koopt wil ik het soms niet kwijt’

Wim is al twintig jaar stadsgids in Amersfoort: ‘De sterke verhalen, die vertel ik graag’

adv.