Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elène heeft de Vita Nova: ‘Ik dacht bij mijn oude baan: is dit het?’

Door Ingelise de Vries 12 november 2019

Ze studeerde HBO Rechten, ging aan de slag als letselschadespecialist en vroeg zich na een paar jaar af: is dit het? Nee, was het antwoord. Elène Geertsema(28) besloot haar droom na te jagen en is nu de trotse eigenaar van bed & breakfast Vita Nova in de Eemhaven. “We hebben ons huis in Utrecht verkocht en nu wonen we op het schip.”

“Je bent hier toch wel iets meer aan de elementen overgeleverd dan in een betonnen huis”, vertelt Elène. In de hoek van de kamer waar de gasten kunnen eten, staat een kacheltje flink te branden. Het geeft een aangenaam gevoel terwijl de regen op de dakramen klettert. Herfstiger dan dit krijg je het bijna niet. Misschien kan het nog wat harder waaien. “Dat voelen we in ons huis. Het schip deint wat meer.”

Is dit het?

Samen met haar echtgenoot Bernhard woont Elène inmiddels anderhalf jaar op de Vita Nova. De twee verkochten hun huis in Utrecht voor dit avontuur. “Na je studie ga je een beetje werken, ik kwam in de letselschade terecht. Op zich was dat prima werk. Niet saai, ik had leuke collega’s die net nog langs zijn geweest hier op de boot en ik kreeg veel verantwoordelijkheden. Op een gegeven moment kom je op een punt in je carrière waar je bepaalde ontwikkelingen doormaakt. Dan ga je denken: is dit het wel?”

Het antwoord kwam voor Elène tijdens vakantie in Schotland. Het was het niet. “Bernhard zei: ‘Je hebt het altijd over een bed & breakfast.’ Op vakantie had ik het er altijd over dat ik dat ooit nog wilde doen. Hij zei: ‘Waarom zou je wachten?’ Ik ben gaan zoeken en stuitte uiteindelijk op de Vita Nova, hier in Amersfoort. In december 2017 ben ik gaan kijken, in mei 2018 had ik mijn eerste gast.” Het plan was om een half jaar op het schip te wonen en dan te verhuizen. “Met de huizenmarkt op dit moment is het niet te doen. Ik moet natuurlijk wel vlakbij het schip wonen.” Inmiddels is het stel anderhalf jaar verder. “Het gaat goed zo. We hebben een dak boven ons hoofd. Alleen de winters zijn net wat pittiger.”

Lokaal op de Vita Nova

De vraag is nu natuurlijk wel: is dit ook echt wat ze wilde? “Het is wel wat harder werken dan ik had verwacht”, bekent Elène lachend. “Maar het geeft zo ontzettend veel voldoening. Ik vind het tof dat ik mag bijdragen aan de leuke tijd die iemand heeft. Het organiseren van feestjes en etentjes vond ik altijd al leuk. Ik zag het helemaal voor me dat ik dan in de ochtend de ontbijtjes zou maken.” Die ruimte heeft ze nu volop in de knusse keuken, waar ze de gasten voorziet van brood van bakker Carel in Het Lokaal én een goede kop lokale koffie. “Boot koffie is heerlijk, komt uit de regio en het is natuurlijk ook wel een heel toepasselijke naam.”

Amersfoort blijven ontdekken

Amersfoort is overigens niet nieuw voor Elène. Ze woonde tussen haar tiende en twintigste in de stad. “Ik was wel even bang dat terugkomen een flashback naar mijn jeugd zou zijn. Het is echt een veel leukere stad dan ik in mijn jeugd heb ervaren. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke eettentjes, café’s en er wordt onwijs veel georganiseerd. Het is een stad waar ik de weg kende, maar nog steeds heel veel ontdek.”

En blijven ontdekken, dat moet ook wel. Ze moet haar gasten tenslotte de mooiste plekjes kunnen wijzen. De Koppelpoort staat vaak wel op één. “Die vinden gasten echt zo mooi. Zeker als ‘ie ‘s avonds is verlicht.” De binnenstad op zich is ook altijd al een tip. “Het ziet er prachtig uit. Ik zeg altijd: het is een stad om doorheen te wandelen. Boetiekje hier, koffie daar. Ik hoop niet dat we een nieuw Amsterdam worden. Maar het is wel een stad die heel interessant is voor toeristen, dagjesmensen en de inwoners zelf. Het is een toffe stad om te wonen, daar ben ik wel trots op.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we een bijzondere inwoner van Amersfoort tot ‘Amersfoorter van de week’. Ken jij een leuk persoon voor deze rubriek? Laat het ons weten!

Jon Gantes. Foto: Ingelise de Vries

Venezolaan Jon Gantes: ‘Het weer in Nederland is echt fantastisch’

Het is bijna zijn jubileum: in december vorig jaar kwam de Venezolaan Jon Gantes in Nederland wonen....

Amersfoorter/Italiaan Luca Gobbo: ‘Als ik in Venetië ben denk ik alleen maar: wat een domme boot’

Van suïcide naar de Spelen, Danny van Ee gaat ervoor: ‘Ik heb een tweede kans gekregen’

adv.