Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Diederik woont in de Volmolen naast de Koppelpoort: ‘Het torentje is mijn fietsschuur’

Door Roeliene Bos 19 februari 2019

Wonen naast de Koppelpoort, niet iedereen kan het zeggen. Toch is de Volmolen veel meer dan alleen Diederiks woning. Op 1 maart opent Stichting de Cultuurbrigade in samenwerking met Kultlab – bekend van Lepeltje Lepeltje – hier een creatieve pop-up. “Minstens een keer per week hebben we hier een expositie, muziekseminar, een filmavond of iets anders creatiefs”, vertelt Diederik. 

Naast al die creatieve uitspattingen is de Volmolen straks ook vier dagen in de week geopend als kantoor voor creatieve zzp’ers. “We kunnen dan met elkaar van gedachten wisselen en mensen kunnen zich bezighouden met de programmering bijvoorbeeld. Boven zijn we bezig met het bouwen van een studio en een atelier, daar worden straks dj-workshops gegeven en we gaan er muziekseminars houden. Het belangrijkste is dat we hier jonge creatieve ondernemers bij elkaar brengen.”

Toeristen aan de deur

Het begon allemaal toen de gemeente besloot de Volmolen een sociaal-culturele functie te geven, nadat de bewoners van het pand – Bertus en Ineke Hylkema – beiden overleden. Kultlab schreef een pitch, Diederik solliciteerde op de functie en zodoende is hij nu ‘Chef Volmolen’. “Het is voor het eerst dat De Volmolen een publieke functie heeft”, aldus Diederik, die er dus ook mag wonen. “Het was wel even wennen hoor, zo’n groot huis. Ik heb de calorieën van de chips er al afgelopen als ik de zak uit de keuken haal.” Wat ook even wennen is, is het aantal toeristen dat ineens voor zijn voordeur staat. “Er hangt een gek draadje aan de deur, dat is de bel. Veel toeristen trekken daar gewoon aan, dus ik heb al aardig wat dagen met toeristen staan kletsen en ze de Volmolen laten zien.” Ook leuk: het torentje is de schuur waar Diederik zijn fiets in kwijt kan. Het is een van de vele verrassingen van het pand.

Publieke functie

Natuurlijk is voor Kultlab het culturele aanbod dat ze vanaf 1 maart gaan brengen het belangrijkst, maar ze zijn zeker niet vergeten dat ze dat in een monumentaal pand mogen doen. “Het blijft een pand van bijna vierhonderd jaar oud, daar moet je wat mee. Bij de VVV krijgen mensen bijvoorbeeld een foldertje mee met informatie over de Volmolen, we laten mensen het pand graag zien.” En dat zijn geen loze woorden; vanaf 2 maart is iedere zaterdag open huis bij Kultlab en mag iedereen een kijkje komen nemen.

Tijdelijk

Vooralsnog is het team van Kultlab flink bezig met klussen. “Ik ben heel benieuwd hoe Amersfoort gaat reageren op de avonden die we gaan programmeren, omdat we ook veel dingen gaan doen die er nog niet zijn. Tegelijkertijd willen we het heel laagdrempelig houden, zodat we de huiskamer van Amersfoort op cultureel gebied gaan worden.” Wat Diederik wel zeker weet, is dat Kultlab tot 1 oktober hun culturele en creatieve pop-up in de Volmolen mag huisvesten van de gemeente. “We hopen in die zeven maanden veel jongeren een springplank te geven. Het liefst blijven we natuurlijk ook na die tijd nog hier, maar we zien wel hoe het loopt.”

Heb je een idee waarmee je de Volmolen nóg leuker en creatiever kunt maken of wil je meer weten? Loop dan gerust even langs en trek aan het touwtje. Diederik staat je graag te woord. Of je kijkt even op Facebook en Instagram natuurlijk. 

adv.