Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bianca maakt de mooiste foto’s van Amersfoort: ‘De stad is ’s avonds echt van mij’

Door Ingelise de Vries 24 september 2019

De een maakt ter ontspanning een lange boswandeling, de ander zoekt juist weer het strand op. Bianca van der Aalst gaat gewapend met haar camera tijdens ‘het gouden uurtje’ de binnenstad van Amersfoort in. “Als ik alleen door de stad loop om foto’s te maken, is de stad echt even van mij.”

Haar foto’s ken je misschien van het Instagram-account Tijd voor Amersfoort. In augustus ging Bianca op pad om de mooiste plaatjes van de binnenstad én de omgeving van Amersfoort te schieten. Twee van de drie grootste successen tijdens deze maand zijn de foto’s van de Leusderheide, waar ze ontzettend veel likes en reacties mee binnenhaalde. “Het was voor het eerst dat ik wat anders deed dan stadsfotografie”, vertelt Bianca. “En ik ben zo trots op die foto. Het was magisch. De heide staat maar even in bloei en grondmist heb je ook niet elke ochtend. Het was het perfecte moment.” Dat vonden ook de volgers van het account: alleen de door Amersfoorters zo geliefde Koppelpoort deed het beter.

‘Dit is het’

Voor Bianca begon het fotograferen – “het is echt een hobby, hoor!” – ook met Tijd Voor Amersfoort. “Ik had zelf een camera. Toen ik de foto’s van Gerson Verkerk zag, dacht ik: wauw, dit is het. Als je de stad zo op de foto kunt zetten, dat is toch gaaf? Ik heb Gerson een bericht gestuurd of hij me op sleeptouw wilde nemen. We zijn samen een dag de stad in gegaan en hij heeft me heel veel uitgelegd.” Daarnaast rondde ze net een cursus af. “Ik wil echt weten wat ik allemaal met mijn camera kan.”

Regelmatig gaat Bianca ‘s avonds de stad in om te fotograferen. “Overdag is zo normaal, daar kun je weinig spannends mee.” Met statief en camera wandelt ze door de stad. “Ik zet alles op de foto wat ik mooi vind. Wanneer ik zo door de stad loop, is Amersfoort echt even van mij.” De foto’s plaatst ze op haar eigen Instagram-account.

Avondkleuren

Haar stijl kenmerkt zich dan ook vooral door dat avondgevoel. “Het gaat om de warme tonen. Maar wel zo natuurgetrouw mogelijk, dus niet alsof het ‘enorm’ bewerkt is. Mijn foto’s krijgen wel een nabewerking op de computer. Je haalt de mooie kleuren naar voren, ik wil niet dat mensen het gevoel hebben dat het niet meer ‘echt’ is. Juist wel dat ze denken: wow, dat is de Langestraat, wat mooi! Zoals de Langestraat er ook echt uitziet in de avond. Ik wil dat de Amersfoortse sfeer terugkomt in mijn foto’s.”

“‘s Avonds is het zo lekker rustig hier”, vertelt Bianca over die Amersfoortse sfeer in de avond. “Het is zo gezellig wanneer de lampjes aangaan. Je ziet gebouwen dan echt tot leven komen. Overdag zie je dat niet echt. Als ik vanuit Rustenburg ‘s avonds naar de stad fiets en de Lange Jan verlicht zie, dan denk ik: ja, dit is Amersfoort. Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, maar Amersfoort heeft toch wel iets speciaals.”

Amersfoorter van de week

Iedere week zetten we een Amersfoorter in het zonnetje. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Suzanne van der Hoorn. Foto: Ingelise de Vries

Suzanne wilde dokter worden maar is nu straatartiest: ‘Ik neem mensen mee in een andere wereld’

Zonder er ooit geweest te zijn, vertrok Suzanne van der Hoorn na haar vwo naar Engeland om een music...

Amersfoorter Kenzo Biyong: ‘Profvoetballer worden was een doel, dat heb ik nu bereikt’

Cabaretier Klaas Prins: ‘Het podium op en knallen, dat is fenomenaal’

adv.