Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anouk werd jong grijs: ‘Mensen vroegen of ik me nog wel sexy voelde’

Door Ingelise de Vries 11 februari 2020

Wanneer de eerste grijze lokken verschijnen, zijn de meeste vrouwen geneigd om zo snel mogelijk een kleurtje door hun coupe te spoelen. Zonde, vindt Anouk – zelf sinds haar 21e grijs. Samen met Marcella Veldhuis maakte ze de glossy Gorgeous Grey over én met grijze vrouwen. “Het gaat over meer dan alleen je haarkleur.”

Het magazine vindt de oorsprong in De Nieuwe Stad, waar Marcella en Anouk elkaar tegen het lijf liepen. “Ik was bezig met mijn haar laten uitgroeien, Marcella was al grijs”, vertelt Anouk in de bibliotheek aan het Eemplein, onder het genot van een chai thee. “We hadden allebei een idee om iets met het onderwerp te gaan doen.”

Meer dan een haarkleur

Het onderwerp zal mensen wellicht vaak als iets kleins in de oren klinken, maar de verhalen van veel grijze vrouwen blijken meer te behelzen dan een haarkleur. “Slechts een handjevol vrouwen over de hele wereld deelt verhalen en foto’s over het uitgroeiproces. Al snel zag ik dat die verhalen heel mooi zijn.”

“Het gaat namelijk niet alleen over de grijze lokken, juist over een transformatie”, vertelt Anouk. “Voor veel vrouwen staat het symbool voor keuzes maken. Een keuze die niet langer is gebaseerd op meegaan met de meute. Dus je haren niet verven omdat dat van je wordt verwacht, maar stilstaan bij waarom je eigenlijk je lokken kleurt”, aldus Anouk.

Verhalen in het magazine gaan vaak over vrouwen die besluiten bewust te kiezen voor hun grijze lokken. Bijna alle vrouwen maken daarna andere grote keuzes in hun leven. “Het zijn 22 verhalen die ook uit één leven hadden kunnen komen, in verschillende levensfasen. Grijs gaat niet over leeftijd.”

Grijs op je 21e

Zelf verfde Anouk uit een soort automatisme. “Ik werd op mijn 21e grijs en zat in een omgeving waar verven normaal was”, zegt ze. Tot het bizarre moment dat ze de uitgroei van haar overleden moeder staat bij te werken met mascara. “Dat was een bevreemdend moment, heel morbide. Ik dacht: wat ben ik aan het doen?” Het rouwproces zorgt ervoor dat Anouk meer gaat nadenken over de keuzes die ze maakt. “Ik begreep niet meer zo goed waarom ik mijn haar eigenlijk telkens liet verven door de kapper. Kennelijk is het zo dat met name vrouwen niet ouder mogen worden. Niet van zichzelf of van hun omgeving. Onder andere daarom verven ze hun haren.”

Silver fox

Er lijkt een verschil te zitten tussen mannen en vrouwen die grijs worden. Mannen verven hun haar een stuk minder als het begint te grijzen. “Mannen die grijs worden, worden vaak gezien als aantrekkelijk, ze krijgen aanzien. Silver foxes. Dat klinkt toch wel heel positief. Wij vrouwen zijn grijze duiven.” Anouk werd naar eigen zeggen ietwat rebels toen ze besloot het niet meer te verven. “Ik kreeg vragen als ‘voel je je nog sexy en mooi?’ Ik dacht: ‘nu ga ik bewijzen dat het onzin is’. Je kunt jezelf juist sterker voelen.”

Vrouwen met grijze haren boezemen misschien wel een beetje angst voor het ouder worden in, denkt Anouk. “Ik heb wel eens het idee dat het verouderingsproces van de vrouw voor de vergankelijkheid staat. Een vrouw die zichtbaar ouder wordt en dat laat zien, is een spiegel voor de vergankelijkheid van het leven.” Ook de maakbaarheid van het leven wordt daarin zichtbaar”, benoemt Anouk. “Er gebeuren dingen in het leven, waar je verdrietig van wordt of die je pijn doen. Dat lijken we niet te accepteren, we zijn bezig met maakbaarheid en gelukkig moeten zijn. Ik denk dat we verleerd zijn dat ouder worden erbij hoort.”

Nog steeds sexy

Op de vraag of ze zichzelf nog wel sexy voelde met haar grijze haren, kon Anouk voluit ‘ja’ antwoorden. En vooral; ‘hoezo niet?’ Ze voelt zichzelf eigenlijk steeds mooier. “Als ik nu wel eens foto’s terugkijk – ik heb ze wel eens naast elkaar gezet – past dit gewoon beter bij mijn huid en ogen. Ik vind het mooier kleuren bij mezelf en vind dat het er echt mooi uitziet. Het hoort zo. En het staat ook wel voor die supermoeilijke tijd waarin mijn moeder en tante overleden en mijn dochter werd geboren. Wijsheid en levenslessen die daar symbool voor zijn. Dat hoef ik niet te verbergen.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand als Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Julia Visser werkt in de zorg. Foto: Ingelise de Vries

Julia werkt in de zorg: ‘Na mijn burn-out wilde ik nóóit meer terug’

De eerste keer dat ze binnenliep bij een zorginstelling, dacht Julia Visser: nee, dit is niks voor m...

Kellin groeide op in New York: ‘Amersfoort is bijna intiem’

Muzikant Martijn van Essen: ‘Een kantoorbaan geeft mij juist vrijheid’

adv.