Hier in Amersfoort kun je je bladafval kwijt: ROVA plaatst bladkorven
Het is nu écht herfst. De bomen laten hun blaadjes los, de eerste flinke storm is al over de Keistad…
“Het is triest”, vertelt Martin van der Veen. De Amersfoorter zet zich al ruim zeven jaar in voor Eemland Schoon, een organisatie van vrijwilligers die door heel Eemland zwerfafval opruimt. “Elke dag als ik met mijn vrouw een wandeling maak rondom de vijver van Emiclaer, zie ik weer nieuw afval liggen. In het water, op het land, maar niet in de prullenbakken. Die zijn gewoon leeg.”
Volgens Martin komt al dat afval er door rondhangende jeugd. “Ik spreek ze regelmatig aan. Dan vraag ik waarom ze er zo’n bende van maken. Als je het mij vraagt, is het luiheid. Ze vinden het gewoon niet boeiend en zijn laks. Ik haal elk jaar honderden dode dieren uit het water. Eenden die zijn gestikt in plastic of blik, vissen die geen lucht meer krijgen nadat een plastic zak in hun kieuwen is gekomen… Het is verschrikkelijk.”
Lees verder onder de afbeeldingen >
“Als je de tribune bij Het Masker ziet, de trappen voor het water in het winkelcentrum, dan word je echt verdrietig. Daar ligt regelmatig gebroken glas. Je ziet de plastic zakken het water inwaaien, lege blikjes belanden ook meer in het water dan in de prullenbakken. En die prullenbakken staan er genoeg, maar zijn vaak helemaal leeg.”
“Het is ook een vreemde gedachte. De jeugd zit in een chillhok dat speciaal voor ze is geplaatst. Aan het afval te zien drinken ze allemaal Red Bull. Vervolgens hebben ze niet eens de energie om hun arm op te tillen om zo’n blikje in de prullenbak te gooien. Nee, dan eindigt het op de grond of in het gras. Ik weet niet meer wat ik er over moet zeggen.”
Lees verder onder de afbeeldingen >
“Ik bel élke week met de gemeente. Dan komt Eemfors het hok weer schoonmaken. Dat moet flink wat kosten. Maar ik weet inmiddels ook niet meer wat je er tegen kunt doen. Haal je dat hok weg, verplaatst het probleem zich naar een andere bank in Schothorst. Handhaving loopt ook regelmatig langs, maar dat lijkt ook niet te helpen.”
Een blikje dat in het gras belandt, is niet alleen schadelijk voor dat gras. “Er komt een grasmaaier van de gemeente overheen. Dat blik versnippert in allemaal scherpe stukjes. De volgende keer dat er een hond, kat of kind over dat gras loopt, haalt het z’n voeten open”, aldus Martin.
Lees verder onder de afbeeldingen >
Ook het stadhuis is op de hoogte van het probleem. “Het is fijn dat zwerfafval door Amersfoorters als Martin wordt gemeld”, vertelt Joost Mulder, woordvoerder van de gemeente. Bij het stadhuis verzamelen ze alle meldingen om te zien waar in de stad het probleem het grootst is.
“We willen zwerfafval het liefst voorkomen. Dat doen we nu door posters op te hangen die Amersfoorters moeten aanspreken om hun afval mee te nemen of de rotzooi in de prullenbakken te gooien.” Joost erkent dat de jeugd zich niet zo makkelijk laat overtuigen. “We hebben hier een focusteam voor, dat druk bezig is met het bedenken van een oplossing. Helaas heeft handhaven ook niet zoveel zin, omdat we ze op heterdaad moeten betrappen.”
Het enige advies vanuit de gemeente is om het te blijven melden. “Dat kan online via de website of door te bellen naar 14 033. De inwoners zijn onze oren, ogen en buik. Elke melding wordt serieus genomen. Het zwerfafval moet worden opgeruimd.”
In onze gids
Populaire rubrieken