Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse Jolande gooit het roer om en koopt een boot: ‘Elke vaart is een feestje’

Door Melt Pels 7 oktober 2020

Sinds jaar en dag stond Jolande Drop klaar als manager bij Zorg en Welzijn. Op haar 55e besloot ze het roer om te gooien. Ze nam afscheid van haar baan, kocht een boot en begon haar carrière als schipper van de Bolivar. 

Jolande woont in Amersfoort en vaart over het water van Amsterdam en Amersfoort als schipper van de Bolivar. “Ik organiseer allerlei scheepstochten. Elke vaart is weer een feestje, of ik nu een vergadering heb of een rondvaart. Ik ben aan het ontdekken of ik hier mijn vaste baan van kan maken. Het is niet eenvoudig en corona helpt zeker niet mee. Maar ik blijf het gewoon proberen.”

Van huwelijksaanzoeken tot as uitstrooiing

Jolande maakt heel veel mee tijdens het varen. “Er kwam een stel aan boord met hun kinderen. Ze vroegen of ik bij het scheepsvaartmuseum de boot stil wilde leggen. Daar heeft de man een korte speech gehouden en zijn vriendin gevraagd of ze met hem wilde trouwen. Dat was zo’n mooi moment.”

Een ander moment dat Jolande zich kan herinneren, was de uitstrooiing van de as van een overleden dame. “Er kwam een familie aan boord die de as van oma wilden uitstrooien. Oma zwom altijd in Het Nieuwe Diep, dat is een plas bij Amsterdam. Ze vroegen of ik daarnaartoe kon varen en een mooi plekje wilde uitzoeken. Op het achterdek heeft de familie een toespraak gehouden en hebben ze om de beurt een beetje as mogen uitstrooien. Dat was een heel bijzonder afscheid.”

Foto: Jolande Drop
Foto: Jolande Drop
Foto: Jolande Drop

Droom

Jolande heeft nog geen dag spijt gehad van haar keuze. “Vroeger voer ik op zeilchartersschepen in de Middellandse Zee en Caribisch gebied. Dan vaar je met een groep twee weken lang tussen allerlei havens. Op een van de schepen heb ik mijn man leren kennen.  Ik houd van schepen en de zee. Ik heb ook altijd gezegd, als de kinderen volwassen zijn, dan wil ik graag weer gaan varen.” De schipper heeft lang moeten zoeken naar een bijpassende boot. “Toen kwam de Bolivar op mijn pad, het mooiste schip dat er is. Maar dat vindt iedere schipper van haar eigen boot.”

Lees ook:

Coalitieakkoord Amersfoort

Burgerzaken gesloten: geen paspoort aanvragen of geboorteaangifte doen

Burgerzaken Amersfoort is van donderdag tot en met maandag niet bereikbaar. Dat geldt voor de digita...

Niet vergeten! Op deze dag mag je een uurtje langer uitslapen

De motregen slaat in je gezicht, je broek regent drie keer per dag nat en je haar schiet al in de kr...

Mag dat: even snel een boodschap doen tijdens het kwetsbarenuur, als je niet kwetsbaar bent?

Tijdens de persconferentie van maandag 28 september, stelde premier Rutte dat supermarkten twee uur ...

Dit zijn de ouderen- en kwetsbarenuren van de Amersfoortse supermarkten

De supermarkten in Amersfoort organiseren de komende paar weken, elke dag twee uren waarin de winkel...

adv.