Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorter Kenzo Biyong: ‘Profvoetballer worden was een doel, dat heb ik nu bereikt’

Door Ingelise de Vries 10 september 2019

Jong, idealistisch en vooral heel ambitieus zijn de woorden die Kenzo Biyong typeren. Hij reisde de wereld over als profvoetballer maar ging naar huis om dichter bij zijn familie te zijn. Nu brengt de 21-jarige Amersfoorter nieuw talent aan de man (of vrouw) bij profclubs, heeft hij zijn eigen voetbalacademie en sport hij met kinderen met een geestelijke beperking. “Ik wil kinderen met en zonder beperking door middel van sport met elkaar verbinden.”

Hij is 16 als hij een seizoen lang bij NEC Nijmegen voetbalt. Na het seizoen krijgt hij in Finland en Zweden de kans om verder te trainen. Hij gaat naar Finland, waar hij van een kleine club al snel doorstroomt naar HJK Helsinki. Kort voetbalt hij nog in Litouwen, dan in Zweden om uiteindelijk terug te gaan naar DHSC Utrecht, de club van Wesley Sneijder. “Je krijgt heel veel levenservaring, los van het voetbal. Je reist, leert mensen kennen en ziet hoe mensen in andere culturen leven. Je kijkt anders naar het leven dan toen je als kleine jongen voor het eerst het vliegtuig instapte.”

Meer met familie

Waarom hij uiteindelijk stopt, is deels om weer bij zijn familie te kunnen zijn. Ook de sport zelf zorgt ervoor dat hij niet meer teruggaat. “Ik vind voetbal een hele mooie sport, maar ook een keiharde wereld. Je doet het voor jezelf. Jíj bent aan het trainen elke dag, jíj bent in het buitenland.” Eenmaal terug in Nederland is het plan om na een korte pauze weer terug te keren in het profvoetbal. “Het werken met kinderen beviel me zo goed, dat ik ben gestopt met voetbal. Nu wil ik zoveel mogelijk mensen helpen.”

“Profvoetballer worden was een doel, dat heb ik bereikt. Het is niet iets wat ik mijn hele leven wil doen”, vertelt Kenzo. Hij hoopte dat er na zijn carrière heel wat deuren zouden openen: dat is gelukt. “Met de voetbalacademie spelen we regelmatig wedstrijden tegen profclubs. Vanuit daar begeleid ik ook jongens als zaakwaarnemer. Ik zit nog steeds in de voetbalwereld, maar nu op een andere manier.” Hij traint jonge voetbaltalenten om ze eventueel klaar te stomen om naar een profclub te gaan. “Eén van de jongens die ik trainde, is echt een talent. Ik heb PEC Zwolle gebeld, die wilden in eerste instantie zelf scouten. Na wat aandringen mocht hij meetrainen en na twee keer werd hij aangenomen.”

“Dat lijkt me één van de mooiste dingen om op te zetten in Amersfoort: verbinding zoeken onder de jeugd”

Leren van kinderen

Naast het begeleiden van jong voetbaltalent, sport Kenzo ook een paar keer per week met kinderen met een geestelijke beperking. Onder andere met zijn zusje. “Mijn zusje is geestelijk gehandicapt, ze kan niet praten. Maar ze begrijpt je wel heel goed. Door middel van je hand pakken of geluid maken kan ze heel goed laten weten of ze het ergens mee eens is of niet.” Er zijn nog drie andere kinderen met wie hij sport. “Het zijn allemaal heel verschillende kinderen, ze zijn allemaal superbijzonder. Ik kan er echt van leren. Je leert bijvoorbeeld van ze om geen schaamte te hebben. Wij schamen onszelf heel snel, dat hebben deze kinderen niet. Ze zijn goed zoals ze zijn en dat moet je accepteren. Dat zouden we zelf ook meer moeten doen.”

Wat Kenzo betreft mag er ook meer contact zijn tussen kinderen en jongeren met en zonder beperking. “Mij lijkt het supertof om jongeren in achterstandswijken zover te krijgen om juist met die kinderen wat te gaan doen. In plaats van ze uit te lachen, ze laten zien dat het mensen zijn. Ondanks hun beperking. Dat lijkt me één van de mooiste dingen om op te zetten hier in Amersfoort. Verbinding zoeken onder de jeugd.”

Amersfoorter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Amersfoorter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Amersfoorter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Cabaretier Klaas Prins. Foto: Ingelise de Vries

Cabaretier Klaas Prins: ‘Het podium op en knallen, dat is fenomenaal’

In mei beleefde Klaas Prins zijn allereerste première van zijn cabaretvoorstelling. In Amersfoort, i...

Leonie Stoffer woonde in Tanzania: ‘Ik miste het streberige leven’

Muzikant en salesman Roger Makizodila: ‘Ik leid een dubbelleven’

adv.