Alle remmen los: Cody Loog is hét Amersfoortse danstalent

Door Roeliene Bos 3 juli 2018

Cody Loog (33) schiet in de lach. “Of mijn snor omhoog blijft staan als ik dans? Ja hoor, die blijft gewoon zitten. Behalve als ie heel erg nat wordt misschien.” De ietwat verlegen Amersfoorter is klaar om al zijn remmen los te gooien en met zijn dansgroep Avant Garde de eerste internationale dansstappen te zetten. “We willen dolgraag naar Amerika.”

De bescheiden Cody groeide op met dansen en lekker eten. “In de Indische cultuur is dat ontzettend belangrijk”, vertelt Cody lachend. “Ik kan me herinneren dat mijn opa en oma op iedere verjaardag aan het dansen waren. Ik ben echt opgegroeid met muziek. En als opa en oma zoveel jaar getrouwd waren, moest ik een dansje doen.” Toch zat de verlegen Cody niet altijd op die spotlight te wachten. Dansen deed Cody vooral op zijn kamer, met instructiefilmpjes op YouTube voor zich. Zijn hobby begon serieuze vormen aan te nemen toen hij op zijn achttiende iemand leerde kennen op de mode-opleiding. “Hij miste steeds de lessen vanwege zijn danstraining. Ik besloot een keer met hem mee te gaan en werd direct verliefd op die dansstijl.” Hij refereert naar popping, een stijl waardoor je eruit ziet als ‘een dansende robot’,  zegt Cody lachend.

Dansen, dansen en nog eens dansen

Sinds een paar jaar danst de getalenteerde Cody bij dansgroep Avant Garde, een groepje excentriekelingen met ieder een eigen stijl. Daarmee stond hij eerder deze maand in de finale van het tv-programma Time to Dance, waar ze er met de winst vandoor gingen. “De opnames waren in februari, dus we wisten toen al dat we gewonnen hadden. Ik was die dag ontzettend blij, maar we mochten natuurlijk niets zeggen. Na de uitzending ontplofte mijn telefoon, binnen een uur was mijn batterij leeg vanwege alle felicitaties.” Time to Dance is niet het enige televisieprogramma waar Avant Garde aan meedeed: Belgium’s got Talent en Battle on the Dancefloor stonden eerder ook al op het program. “Ik houd eigenlijk helemaal niet van de voorgrond, maar ik heb toch meegedaan. Het was mijn eigen ego dat me al die tijd tegenhield, ik wilde niet graag op tv.” Met de spotlight heeft Cody ondanks alle exposure nog steeds een haat-liefdeverhouding. “Als ik met vrienden uitga, duwen ze me vaak naar voren. Dan krijg ik altijd een rem. Ik sta liever in een hoekje te dansen zonder dat iedereen naar me kijkt.”

Toekomstdromen

Toch heeft Cody zich over zijn remmen heengezet en geniet hij intens van de shows die hij opvoert met Avant Garde. “Ik voel me heel vrij als ik dans. En het is fantastisch om een staande ovatie van de jury en het publiek te krijgen. We stoppen er zoveel werk in. Als dat gewaardeerd wordt, is dat een heel lekker gevoel.” Talentenshows zijn wat Cody betreft nu wel verleden tijd, hij richt zijn pijlen nu op Amerika. “Je wil ook niet dat mensen je uitkotsen”, zegt hij lachend. Alhoewel, een show zou de groep nog wel overwegen. “World of Dance van Jennifer Lopez, daarmee kun je een miljoen dollar winnen”, zegt Cody glimmend. “Maar het liefst willen we een eigen show, in Las Vegas bijvoorbeeld.” Als die droom uitkomt, moet hij wel even overleggen met het thuisfront. “Mijn vriendin en ik hebben samen een kindje, dus dat wordt even puzzelen. Maar ze steunt me volledig en wil dat ik mijn dromen najaag. Ik heb een lange route afgelegd om hier te komen, maar ik heb absoluut nergens spijt van.”

Tof nieuws

Kort na ons interview kregen we bericht van Cody dat hij in een meeting met Dan Karaty te horen kreeg dat Avant Garde naar Los Angeles mag. “Wat we daar precies gaan doen mogen we nog niet bekend maken, maar alles wordt gefilmd via onze social mediakanalen.” Meer weten? Check dan hun Facebook en Instagram