Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cornelis Bos (32) tekent huisportretten van bijzondere huizen in Amersfoort

Door Melt Pels 2 juni 2020

Cornelis Bos zet Amersfoort letterlijk op de kaart! De kunstenaar tekent huizen en gebouwen uit Amersfoort op zijn eigen manier na. “Ik ben begonnen met gebouwen die ik zelf leuk vond. Toen mensen vroegen of ik hun huis kon tekenen tegen betaling, besefte ik me dat mensen dit écht leuk vonden”, vertelt Cornelis.

Al zolang als hij zich kan herinneren is Cornelis kunstenaar geweest. Hij volgde een studie aan de kunstacademie en is na het behalen van zijn diploma aan de slag gegaan met een aantal ontwerpklussen. Nu tekent hij Huisportretten, tekeningen van het vooraanzicht van een huis of bekend gebouw.

“Tijdens mijn studie Visualisatie op het Grafisch Lyceum heb ik veel leren schetsen. Ik denk dat dat er altijd in is blijven zitten, want zo ben ik ook begonnen met de Huisportretten die ik nu al 1,5 jaar maak.”

Cornelis tekent vooral huizen uit zijn omgeving: “Ik kom veel in de binnenstad van Amersfoort. Dan loop ik langs een huis en denk ik: ‘goh, dat lijkt me leuk om te tekenen.’ Wat me vaak opvalt is dat sommige huizen unieke ramen, bijzondere vensters of toffe muren hebben. Ik teken voornamelijk opvallende gebouwen, maar huizen die nét niet standaard zijn, zijn ook al opvallend.”

Favoriet

“Mijn favoriete tekeningen zijn die van de Bloemendalsestraat. Je hebt daar verschillende huizen die dicht op elkaar staan met elk een eigen stijl. De ene heeft kleine vensters, een andere weer opvallende luiken. Soms is het de gevelvorm of een bepaalde daklijst die me opvalt.

Ook heb ik Kafé van Zanten getekend. Kafé van Zanten gebruikt die tekening nu veel in flyers en in Facebookposts. Het is erg leuk om je eigen werk zo terug te zien.”

Corona

Voor Cornelis is dit een rustige periode met aanvragen geweest. “Ik wil weer van start. Begrijp me niet verkeerd; ik heb niet stilgezeten. Tijdens de lockdown heb ik aan een eigen website gebouwd. Zo kan ik een groter publiek krijgen voor mijn huisportretten. Nu maar hopen dat mijn website straks lekker loopt, dan kan ik nog veel meer werk maken.”

Aanvragen

Wil jij je huis door Cornelis laten tekenen? Stuur hem dan een aanvraag via Instagram. “Ik vraag om foto’s en het adres. Dan kan ik via Google Street-view kijken hoe het huis erbij staat. Vaak zie je dan de verhoudingen wat beter dan op een foto. Foto’s zijn dan vaak weer beter up to date. ”

Tekenen

“Ik vind het heel erg leuk om te kijken naar huizen en de details. Als je goed kijkt, dan ontdek je wat de architecten en ontwerpers erin hebben verstopt. Daarnaast is het erg leuk om te horen dat de klant middels jouw tekening, nieuwe dingen ontdekt over hun eigen huis.”

“Het verschilt per tekening hoe lang ik er mee bezig ben. Met een kleine tekening ben ik er ongeveer 1,5 uur bezig. Op een grotere tekening kunnen meer details. Dan moet ik afwegen wat ik er allemaal op kwijt kan. Met een grote tekening ben vaak tussen de twee en drie uur kwijt. Oh, en als ik kleur toevoeg nog langer. Ik zet namelijk eerst de kleuren en dan teken ik de lijnen eroverheen.”

Inspiratie

“Ik heb altijd geluk gehad dat ik op mijn oude kamer aan de Oliesteeg een fantastisch uitzicht over alle daken had. Zo’n dakenstructuur levert een mooi beeld op. Ik ben die daken gaan natekenen. Mijn stijl werd steeds iets abstracter. Toen bedacht ik me, dat ik in die stijl ook de Koppelpoort, de Sint Joriskerk en de Kamperbinnenpoort kon tekenen.”

Fijn dat het niet mega groot is, lekker overzichtelijk, kleine gezellige binnenstad. Niet te klein, alles van een grote stad, maar de rust van een dorp. Prachtige monuenten zoals de muurhuizen.

De stijl van Cornelis heeft wel iets weg van die van Piet Mondriaan. “Ik vind het wel leuker als het nog herkenbaar is. Daarom zoek ik vaak de grens op tussen wat wel en wat niet herkenbaar is.”

De tekst loopt door onder de afbeeldingen

Toekomst

“Ik ben nu bezig met het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Ik heb al een basis liggen. Het gasthuis is een hele leuke uitdaging, want het gebouw heeft alles: torentjes, luiken, glas in lood, kleine randjes en mooie daken. Ook wil ik nog een keer een heel groot werk maken. Een tekening op een muur ofzo. Ik ben wel benieuwd hoe dat eruit ziet.”

Lees ook:

Baasje redt kater Pumba zelf van haar dak: ‘de brandweer lukte het niet’

Het is een vreemd gezicht; een acht maanden oude kat uit Amersfoort loopt over de daken aan het Bode...

Nieuwe winkel De Koopman opent al op 1 augustus in oude Hudsons Bay pand

Dit is het telefoonnummer voor coronatests

adv.