Carnaval in Amersfoort

Foto: Ietse Horneman

Half februari kun je je verkleedpak weer tevoorschijn halen, want dan is het carnaval! Hoewel Amersfoort geen ’traditionele’ carnavalsstad is, is het ook hier feest. Hieronder lees je wat er te doen is.

Wat is de datum van carnaval 2023?

Allereerst: wanneer is het eigenlijk carnaval? In 2023 wordt dit feest gevierd van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari. Veel steden starten al op vrijdag en sommigen zelfs op donderdag met carnavalfeesten.

Carnaval 2023 in Amersfoort

Wat is er dit jaar te doen in Amersfoort? We mogen het eigenlijk niet zeggen, maar Hoogland is ook onderdeel van Amersfoort. Daar wordt Carnaval flink gevierd! Op vrijdag 3 februari begint de kaartverkoop voor alle feestjes in Hoogland. Vanaf 20.00 uur kun je tickes kopen voor de feesten in Hoogland.

Vanaf 17 februari heeft Hoogland een andere naam: Zandkruuersgat. De dorpsomdoop is gratis te bezoeken en vindt plaats om 17.30 op de rotonde Hamseweg/Zevenhuizerstraat.

Op zaterdag 18 februari is er een optocht die vanaf de Kraailandhof naar Café de Faam (de Narrenhof) leidt. Je kunt langs de weg staan om alle wagens te bewonderen.

Wat is carnaval en waarom vieren we het? Carnaval is van oorsprong een katholiek feest, waarbij men voordat de vastenperiode begint nog even goed feest viert en geniet. Officieel duurt carnaval van zaterdag tot en met dinsdag. Op aswoensdag gaat de vastenperiode in, deze duurt veertig dagen en loopt tot aan Pasen. Het vasten is voor veel mensen jaarlijkse traditie meer, het feesten wel!

Carnaval is uitgegroeid tot een groot feest met allerlei eigen tradities. In Nederland wordt het vooral ‘beneden de rivieren’ gevierd en zijn de feestjes en tradities in de noordelijke steden veel kleiner. Dat komt omdat de steden in het zuiden vroeger katholiek waren, terwijl het noorden vooral protestants was.

Agendapunten

Agendapunten in Amersfoort

Bekijk meer agendapunten
Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

  • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
  • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

  • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

  • 5 februari 2023