Binnenkijken bij Roy: ‘Nu mijn woning klaar is, wil ik de buurt leren kennen’
We hebben al veel mogen gluren in prachtige huizen van onze lezers. Dit keer gaan we binnenkijken bij Roy, een…
Vertoeven in een fijne tuin? Dat zit bij Toine wel snor. Hij woont in de voormalige brugwachterswoning in Almelo. Wij nemen een kijkje.
Toine Leijten (69) woont samen met zijn vrouw en zoon. Het gezin woont nu vijf jaar aan de Sluiskade Zuidzijde. “Mijn zoon gaat over een paar maanden het huis uit, dan hebben we het huis voor ons tweeën. Het is klein en alles is op de begane grond, ideaal.” Toine is gepensioneerd, dus hij kan bij mooi weer heerlijk in de tuin aan de slag. Dit doet hij graag. Hiervoor was hij 45 jaar ambtenaar bij justitie.
Waarom spreekt dit huis jullie zo aan? “Hiervoor woonde ik 25 jaar in Hengelo en daarvoor ook al in Almelo. Mijn vrouw komt uit Almelo, hier ligt haar hart. En mijn hart ligt dan weer waar zij het gelukkigst is. Dit huis was haar sprookjeshuis, van kinds af aan. Het stond toevallig te koop. Toen we het kochten moest je wel veel fantasie hebben om er een droomhuis in te zien.”
“De vorige bewoner was een man van tachtig”, vertelt Toine verder. “Je kon zien dat hij het huis de laatste jaren niet meer had onderhouden. Als ik nu naar het plafond kijk zie ik prachtige balken en alles netjes geschilderd. Toen we er kwamen wonen was er een verlaagd plafond van gipsplaten. Ook de tuin zag er niet meer uit. Zoals wij altijd zeggen: een tuin is zoals een huwelijk. Als je er niets aan doet, dan wordt het een hel. Stop je er liefde in, dan wordt het een paradijs. Wij hebben er dus een paradijsje van gemaakt.”
Lees verder onder de foto >
Jullie wonen in de voormalige brugwachterswoning, kun je hier iets meer over vertellen? “De brugwachter woonde hier. Tegenwoordig is de Vriezebrug een gemetselde brug, maar vroeger was het een ophaalbrug. Er kwamen twee boten per dag langs, maar daar was je dan wel druk mee. In de kelder, die nu met zand is gevuld, zat de machinekamer. Hier kon de brugwachter vanuit de kelder de brug naar boven laten komen.”
Is er veel veranderd aan de tuin? “De ondergrond van de tuin bestond uit tien tot vijftien centimeter beton. Ik had in Zweden een grote hamer gekocht. Toen heb ik elke dag op mijn gemak de betonplaten tot puin geslagen. Container na container werd gevuld. De grond had in geen honderd jaar meer lucht gezien. Het was zo dood als een pier. Maar omdat ik graag autorijd, kwam ik vaak bij Oosterik. In de afgelopen vijf jaar heb ik daar wel duizend zakken van veertig liter potgrond opgehaald. Toen kwam er langzamerhand weer leven in de tuin.”
Lees verder onder de foto >
De vrouw van Toine heeft de ideeën bedacht voor de tuin. “Dit voer ik daarna uit, we zijn een goed team. Als ik eens een dagje geen zin heb, gaan we iets leuks samen doen. Mijn grootste hobby is om planten uit te zoeken die ik nog nooit heb gezien. Je kunt de stijl eclectisch noemen, verschillende stijlen vormen samen een geheel.”
Toine is fan van de kringloop en Marktplaats. “Het toegangshek van de tuin is meer dan honderd jaar oud. Deze heb ik opgehaald in Den Helder. De fontein komt uit Limburg. Afstanden vind ik geen probleem. Ik geef liever veel geld uit aan iets moois dan dat ik het zou uitgeven aan een taart bijvoorbeeld. Je trekt het toilet door en je vindt niets meer terug van die taart”, grapt Toine.
Lees verder onder de foto >
In de tuin zien we een vogel met een diamant in de snavel. “Het is een kunstwerk. Veel mensen denken dat het een ekster is die wat gestolen heeft. Maar dat is niet de achterliggende gedachte van Bert Koerts, de kunstenaar. Hij zegt dat het een eerlijke vogel is met zijn eigen diamant.”
Lees verder onder de foto >
Toine heeft meerdere kunstwerken in zijn tuin staan. “Ook dit werk is van Bert Koerts. Bert was eerder politieagent, maar door de dramatiek van zijn beroep kwam hij in de stress te zitten. Toen heeft hij zijn koers verlegd en nu is hij kunstenaar. Het stalen frame van dit kunstwerk staat voor die koers.”
Lees verder onder de foto >
Toine heeft veel leuke reacties gehad op de tuin. “We hebben een kleine voortuin. Er zijn weleens mensen die spontaan aanbellen om te vertellen dat ze de voortuin zo mooi vinden. Als ze tijd hebben, laat ik ze de achtertuin ook nog even zien. Leuk dat mensen zo enthousiast zijn.”
Zijn er nog wensen in de tuin? “Onze tuin verandert steeds. In het begin waren het een paar struiken, dat zijn door de jaren heen bomen geworden. Die moet ik blijven snoeien, het is nu mooi groen. We bezoeken bijna alle kunstmarkten die er bestaan. We hebben in principe niets meer nodig. Maar als een mooi kunstwerk ons aankijkt, proberen we er nog een plekje voor vrij te maken”, zegt Toine lachend.
Wil je meer zien van de tuin van Toine? Bekijk hieronder de foto’s.
Wil je ook met jouw woning in deze rubriek? Zie onze oproep voor ‘Binnenkijken bij’. En ‘Buitenkijken bij’ kan dus ook! We komen graag eens bij je langs (of we doen het geheel coronaproof via de telefoon).
In onze gids
Populaire rubrieken