Meer groen rondom je huis (met veel subsidie!): 5 x tips van indebuurt

Iedereen kent wel een Almeloër die zijn of haar huis heeft omgetoverd tot een urban jungle. Of misschien ben je zelf zo iemand. Wil je ook de omgeving rondom je woning onder handen nemen? Hier wat inspiratie! En je leest meer over de vele mogelijkheden in Almelo voor subsidie.

Boomspiegel

Wist je dit? Het stukje grond rondom een boom op de stoep heet een boomspiegel of boomkrans. Kale grond is natuurlijk veel minder leuk dan een vrolijk bloemenperkje en dus is het tijd om de schep uit de schuur te halen! Hoe dat precies zit, lees je in het artikel hieronder:

Mag dat: een bloemperkje maken van (gemeente)grond onder een boom?

 • Gemeente

Het stukje grond rondom een boom op de stoep heet een boomspiegel of boomkrans. Maar kale…

Jonge bomen helpen

De boomspiegel is niet alleen mooi, maar heeft meer voordelen. Jonge bomen overleven hierdoor vaker. Dat zit als volgt: bij bomen waar geen boomspiegel is, groeit vaak gras en onkruid. Die nemen voedingsstoffen, lucht en water op die anders door de jonge bomen opgenomen worden. Win-win!

Bron: Huis-en-Tuin.

Geveltuin

Steen eruit, plant erin. Een klein tuintje aan de voorkant van je huis ziet er knus uit. Daarnaast heeft het veel voordelen. Doordat de stoeptegels worden weggehaald, loopt het regenwater makkelijker weg na een bui. Met dat in je achterhoofd wil je vast die hortensia en vlinderstruik in de grond planten. Tip: onder meer bij de bouwmarkten, bloemisten en de Intratuin in Almelo vind je mooie planten.

Subsidie voor groen

Wist je dat je in Almelo subsidie kunt krijgen voor veel groene maatregelen? Als je een regenton koopt, kun je 35 of 60 euro subsidie krijgen. Ook zijn er leuke bedragen voor als je een infiltratievoorziening of een watertank onder de grond aanlegt. En wat dacht je van subsidie voor het planten van een boom? Je leest er meer over op deze site: www.almelo.nl/subsidie-doe-eens-groen.

Geveltuintje. Foto: indebuurt

Tegels in de tuin weghalen

Het is een open deur, maar je kunt natuurlijk ook de tegels in jouw tuin weghalen. Als je in plaats daarvan gras, planten of bloemen poot, krijg je een kleine oase. Veel groen houdt de tuin én de stad koeler. Zo geniet je tijdens de zomer van een koelere tuin. Kortom: tijd om inkopen te gaan doen!

Je kunt van de gemeente subsidie krijgen als je tegels vervangt door groen. Voor een oppervlakte van drie tot en met tien vierkante meter krijg je 75 euro, bij elf tot twintig vierkante meter is dat 175 euro en groter dan 20 vierkante meter is zelfs 250 euro. Voor dat geld kun je weer leuke plantjes kopen! Je kunt trouwens ook subsidie krijgen als je waterpasserende en waterdoorlatende tegels gaat kopen. Meer informatie over deze subsidies vind je op deze site: www.almelo.nl/subsidie-doe-eens-groen.

NK Tegelwippen

Nuttig om te weten: Almeloërs kunnen hun tegels gratis wegbrengen, vanwege het NK Tegelwippen. Weet je niet wat dit is? Met deze wedstrijd hoopt gemeente Almelo meer groen in de stad te creëren. Iedereen die in een deelnemende stad woont, brengt de tegels gratis weg. Aan het eind van de competitie, op 31 oktober, wordt gekeken welke gemeente de meeste exemplaren heeft ingezameld.

Heel Almelo wipt: Almelo gaat aan kop bij bijzonder kampioenschap

 • Doen, Gemeente

Heel Almelo wipt?! Nee, het is niet wat je denkt. Almelo doet mee aan het NK tegelwippen….

Groen dak

Een stukje groen op het dak van je huis: dat geeft je woning een heel andere look! Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, want bijen en vlinders brengen graag een bezoek aan een groen dak.

Groen dak op nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is volgens Milieu Centraal het beste voor een stukje groen op het dak. Hierbij kun je vanaf het begin rekening houden met het gewicht van de dakconstructie. Wil je op je huidige huis in Almelo een groen dak aanleggen? Huur dan een specialist in.

Subsidie voor een groen dak

In sommige gemeenten krijg je subsidie voor een groen dak, ook in Almelo. Je kunt subsidie krijgen voor een groen dak van minstens 5 en maximaal 90 vierkante meter. De subsidie is 21,73 euro per vierkante meter. Meer informatie daarover vind je op deze site: www.almelo.nl/subsidie-doe-eens-groen. Wil je geen groen dak? Je kunt ook subsidie krijgen voor het wit schilderen van een zwart dak.

Bron: Milieu Centraal.

Groen dak vol sedum. Foto: indebuurt

Plantenbak bij je raam

Ook als je klein woont kun je genieten van groen rondom je huis. Wat dacht je van een plantenbak bij je raam? Ook kun je een plantenbak over de rand van je balkon hangen. Je koopt ze onder meer bij de bouwmarkten in Almelo, een aantal bloemenzaken en de Intratuin. Je kunt natuurlijk ook doorslaan met het aantal planten bij je voordeur, zoals je op de foto hieronder ziet. Dit is wel erg extreem.

Enorm veel bloembakken met planten bij dit restaurant. Foto: Lisa Redfern/Pixabay

Heb je dit al gelezen?

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Stem op indebuurt!

We zijn voor het derde jaar op rij genomineerd voor deze titel!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “9 x deze koopwoningen in Almelo kosten nog net geen 2 ton”

9 x deze koopwoningen in Almelo kosten nog net geen 2 ton

Ga naar “Gespot op Funda: binnenkijken bij de goedkoopste woning van Almelo”

Gespot op Funda: binnenkijken bij de goedkoopste woning van Almelo

Ga naar “Binnenkijken bij Pim: ‘Met de bezichtiging waren er twee grote verrassingen’”

Binnenkijken bij Pim: ‘Met de bezichtiging waren er twee grote verrassingen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel Pods All in One Color gigapack 64% korting € 27,99”

Ariel wasmiddel Pods All in One Color gigapack 64% korting € 27,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Björn Borg sneakers 36 t/m 42 € 37,99”

Björn Borg sneakers 36 t/m 42 € 37,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Nangaparbat outdoorjas € 24,99”

Nangaparbat outdoorjas € 24,99

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker parttime”

Magazijnmedewerker parttime

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Almelo en omgeving”

Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Almelo en omgeving

 • Broodfonds
 • 13 oktober 2022

Topper

Ga naar “Oogstfestival”

Oogstfestival

 • 9 oktober 2022
Ga naar “Festival Move it”

Festival Move it

 • 2 oktober 2022